Maandag 20/09/2021

Kinderbijslag

Kinderbijslag wordt tijdelijk niet geïndexeerd

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (l.) belooft een 'budgettair neutrale' hervorming van het kinderbijslagstelsel. Beeld Eric de Mildt
Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (l.) belooft een 'budgettair neutrale' hervorming van het kinderbijslagstelsel.Beeld Eric de Mildt

Het nieuwe stelsel van kinderbijslag waarover de Vlaamse regering een akkoord bereikt heeft, zal duurder uitvallen dan het huidige systeem. Het verschil wordt bijgepast door de kinderbijslag vorig en volgend jaar niet te indexeren.

Vanaf 2019 wordt in Vlaanderen geleidelijk een nieuw stelsel van kinderbijslagen ingevoerd. Voor kinderen die voor 2019 geboren worden en die onder het huidige systeem vallen, verandert er niets. Na 2019 geboren kinderen krijgen recht op een gelijk basisbedrag van 160 euro. Verschillen door het arbeidsstatuut van de ouders, de leeftijd of de rangorde in het gezin worden afgeschaft. Wel blijven er extra sociale en zorgtoeslagen voor kinderen die het nodig hebben. Die zullen vanaf dan inkomensgerelateerd toegekend worden.

Dat compromis - relatief hoog basisbedrag gekoppeld aan redelijk genereuze sociale toe-lagen - jaagt het benodigde budget voor de kinderbijslag wel de hoogte in. "De basistoelage is zo hoog gelegd opdat gezinnen uit de middengroep niets zouden verliezen", zegt Wim Van Lancker, expert kinderbijslag van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen. "Het resultaat is een betrekkelijk dure hervorming, die in sociaal opzicht weinig doeltreffend is. Het geschatte positieve effect op de kinderarmoede is veeleer bescheiden. Met zo veel geld had je ook veel efficiëntere keuzes kunnen maken."

Lees ook

Voor iedereen wat, voor niemand te veel. Minister-president Bourgeois haalt op die manier zijn broodnodige zege binnen. Lees hier de analyse.

De Vlaamse regering probeert met haar hervormde kinderbijslag elk kind gelijk te behandelen en ook de kinderarmoede aan te pakken. Maar kan dat wel?

Opbrengst: 70 miljoen per jaar

Toch bezweert minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) dat de hervorming 'budgettair neutraal' zal zijn. Hoe kan dat? Door een dubbele indexsprong. Vorig jaar al werd een indexering van de bedragen voor de kinderbijslag niet doorgevoerd. De indexering van dit jaar gaat wel door, maar de verwachte indexering van volgend jaar (of 2018) wordt opnieuw geschrapt. Een indexsprong in de kinderbijslag is goed voor een jaarlijks terugkerende besparing van zo'n 70 miljoen, luidens de schatting van het kabinet-Vandeurzen. Dat spaarpotje moet de extra kosten voor het nieuwe stelsel opvangen.

Een indexsprong is geen neutrale operatie. De niet-toekenning van een paar euro per maand tikt harder dan gemiddeld aan bij gezinnen die op de centen moeten letten. Experts waarschuwen dan ook voor de installatie van een nieuwe 'asociale' transfer van arm naar rijk. De indexsprong moet namelijk dienen om een nieuw stelsel te financieren, dat, middels zijn hoge basisbedrag, vooral kleine gezinnen en gezinnen met een hoger inkomen bevoordeelt.

Op het kabinet-Vandeurzen wordt dat effect genuanceerd. "Doordat de sociale toelagen inkomensgerelateerd berekend worden, zullen ook werkenden met een laag inkomen ervan kunnen genieten", heet het. "Die vernieuwing wordt al vanaf 2019 ook in het oude systeem ingepast. Het zijn ook die meerkosten die door de indexsprongen worden gefinancierd."

Expert Wim Van Lancker is sceptisch. "Op langere termijn is die financieringsbasis toch nogal fragiel. De hervorming gaat ook pas in vanaf 2019. Het lijkt me dat deze prangende kwestie wordt doorgeschoven naar volgende regeringen."

Een monitoringcomité zal binnen de Vlaamse overheid controleren of de kosten van het nieuwe systeem onder controle blijven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234