Zaterdag 25/05/2019

Veganisme

Kinderartsen raden veganistisch dieet onder 16 jaar af

Een regime zonder dierlijke producten als melk en ei? De Belgische Vereniging van Kinderartsen ontraadt het voor kinderen jonger dan zestien.

Beeld ThinkStock

Een kind dat in het ziekenhuis belandt omdat het ondervoed is na een extreem veganistisch dieet. Het is uitzonderlijk, maar in ons land komt het wel eens voor, stelt Anne Malfroot, de voorzitster van de Belgische Vereniging van Kinderartsen.

Met haar collega’s werkte ze daarover een gezamenlijk standpunt uit, dat luidt: een strikt veganistisch dieet voor kinderen onder de zestien jaar wordt streng afgeraden.

“Wie extreem veganistisch eet en alle producten van dierlijke oorsprong mijdt, loopt het risico op bepaalde tekorten”, stelt Malfroot. Voor een volwassene is een veganistisch dieet minder gevaarlijk, maar voor een kind, dat nog moet groeien, zijn stoffen als ijzer, zink en de vitamine B12 onontbeerlijk. B12 bijvoorbeeld is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Supplementen nemen is hier, volgens Malfroot, niet de oplossing. “We kunnen op dit moment niet zeggen of die voldoende worden opgenomen.”

Vegetarisch kan wel

Concrete cijfers met betrekking tot de ondervoede kinderen zijn er niet. Rondvraag bij kinder­artsen in universitaire ziekenhuizen leert dat het om uitzonderlijke verhalen gaat, die om de vijf à tien jaar de kop opsteken.

Professor pediatrie Myriam Van Winckel (UZ Gent) kwam het in haar dertigjarige carrière drie keer tegen. “Telkens ging het om erg jonge kinderen, zuigelingen tussen 6 en 12 maanden oud, afhankelijk van de borstvoeding van hun moeder. Wie borstvoeding geeft, moet zich bewust zijn van het feit dat een kind een B12-tekort kan ontwikkelen door de vega­nistische levensstijl van de ­moeder, als ze niet de gepaste supplementen of aangerijkte producten innemen.”

Voor alle duidelijkheid: een vegetarisch dieet, waarbij vlees en vis geschrapt, maar zuivelproducten wel worden gegeten, kan volgens de artsen wel.

Vzw EVA, het Ethisch Vegeta­­risch Alterna­tief, betreurt het standpunt van de kinderartsen. Diëtiste Evelyne Mertens heeft het over een gebrek aan kennis over veganisme. “In de opleiding tot voedingsdeskundige wordt er amper bij stilgestaan.”

Volgens haar kan een veganistisch dieet voor kinderen perfect. “Maar eenvoudig is het niet. Wil je dat je kind voldoende gevarieerd eet, dan laat je je het beste begeleiden door een erkende voedings­consulent.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.