Maandag 17/05/2021

Kinderartsen pleiten voor dringende preventie met nieuw vaccin

Een op de tien ge�nfecteerde kindjes sterft aan agressieve versie van de pneumokok

Gevaarlijke pneumokokken dubbel zo frequent als gedacht

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

In ons land krijgt bijna dagelijks een kind jonger dan vijf af te rekenen met een zware, vaak desastreuze pneumokokkenaandoening. Dat blijkt uit een studie van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde (BVK). Het aantal infecties ligt dubbel zo hoog als tot nu toe werd aangenomen en specialisten hebben het dan ook over 'verbijsterende resultaten, zeker omdat de gevolgen zeer zwaar zijn'. Ruim een op de tien geïnfecteerde kindjes sterft eraan. Nu er een doeltreffend preventief vaccin voorhanden is, pleit de BVK voor directe preventiecampagnes.

'Mijn dochter ging eens babysitten bij een jong kindje dat in de loop van de avond een koortspiek kreeg. Het kindje was nochtans niet ziek; de ouders waren nietsvermoedend naar de bioscoop getrokken. Maar een paar uur later was dat kind dood. De pneumokokkenbacterie was de oorzaak." Dat vertelt Dirk Matthys, hoofd pediatrie van het UZ Gent en voorzitter van de BVK, om te illustreren wat voor vreselijke en onvoorspelbare effecten de pneumokokkenbacterie kan hebben bij jonge kinderen.

En wie aanneemt dat die bacterie maar in uitzonderlijke gevallen slachtoffertjes maakt, heeft het verkeerd. In 2000 gaf onderzoek nog aan dat in België jaarlijks 30 op de 100.000 kinderen te lijden hebben van een ingrijpende pneumokokkeninfectie (IPD). Uit een nieuw onderzoek, gevoerd tussen 2002 en 2003 en op basis van de gegevens uit de medische centra, blijkt evenwel dat dat aantal dubbel zo hoog ligt. In die periode hadden, in de categorie jonger dan vijf jaar, 59 kinderen op 100.000 een IPD. Bij de kinderen jonger dan twee, de groep die het kwetsbaarst is, is dat 104 gevallen per 100.000. Iets meer dan de helft hadden kiemen van de bacterie in het bloed, wat zeer slecht kan aflopen. Een kwart had een gevaarlijke longontsteking ontwikkeld en 13 procent een hersenvliesontsteking. Omgerekend betekenen de cijfers dat ongeveer 342 kinderen jonger dan vijf een IPD krijgen, wat neerkomt op bijna een kind per dag.

"Wij stonden versteld", zeggen Matthys en collega kinderarts José Ramet (VUB). Alarmerend vinden de artsen ook dat de bacterie de afgelopen jaren steeds meer om zich heen grijpt, voornamelijk omdat verschillende veel voorkomende varianten van de bacterie meer en meer resistent worden tegen de antibiotica waarmee de patiëntjes doorgaans behandeld worden. Bovendien lopen zo goed als alle jonge kinderen gevaar, want de infectie is besmettelijk (zie kader). Een kind dat naar een crèche gaat, loopt bijvoorbeeld 36 keer meer kans op een besmetting.

Het goede nieuws is evenwel dat er nu een vaccin beschikbaar is dat jonge kinderen voor 85 procent beschermt tegen de bacterie. In de VS krijgen baby's het vaccin al een paar jaar en uit een onderzoek bij 37.000 kinderen daar is gebleken dat het vaccin in 98 procent van de gevallen een IPD voorkomt. "Verheugend is ook dat de bescherming met het vaccin tegen de zeven meest voorkomende varianten van de bacterie er niet voor zorgt dat de andere varianten meer gaan voorkomen", zegt Ramet. Preventie met dit vaccin zorgt er ook voor dat de bacterie opnieuw minder resistent wordt tegen antibiotica en dat minder volwassenen worden besmet.

Samen met de Hoge Gezondheidsraad dringt de BVK er dan ook op aan om alle baby's te vaccineren tegen pneumokok. Vanaf morgen start de BVK in ieder geval al een informatiecampagne. "Dit vaccin moet prioriteit krijgen. Als je weet dat 44 op de 100.000 kinderen met het griepvirus en 5,7 op de 100.000 met meningokok C besmet raken, twee zaken waartegen baby's nu gevaccineerd worden, is een vaccin tegen de gevaarlijke pneumokok, die 59 op de 100.000 kinderen jonger dan vijf treft, toch echt geen overbodige luxe", aldus Ramet.

Het mag ook geen luxevaccin worden en de BVK pleit dan ook voor een terugbetaling, want nu kost het vaccin 68 euro per dosis en dat terwijl jonge kinderen tot vier dosissen nodig hebben. Matthys: "Voorlopig is het voor de meeste mensen even duur als een kerstcadeau. Maar het is er wel eentje dat levens redt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234