Zondag 14/08/2022

Kinderarmoede piekt door EU-besparingen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De keiharde besparingen die Europa uit de crisis moeten halen, veroorzaken een drastische toename van de kinderarmoede, waarschuwt het 'World Social Protection Report' van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Maarten Rabaey

"Hogere armoede en ongelijkheid zijn niet enkel het resultaat van de ernst van de globale recessie, maar ook van specifieke beleidsbeslissingen die sociale transfers en toegang tot kwaliteitsvolle openbare diensten beperken", stelt de ILO in het Europese luik van haar World Social Protection-rapport.

"De verwezenlijkingen van het Europese sociaal model, dat de armoede verlaagde en de welvaart verhoogde in de periode na WOII, zijn tijdens en sinds de crisis uitgehold door een reeks hervormingen die een heropleving van armoede in Europa en een verlies van welvaart voor de middenklasse veroorzaakten."

8 miljoen meer armen
Vooral de stijging van de armoede baart de VN-organisatie zorgen. In 2012 liepen volgens de ILO 123 miljoen mensen (of 24 procent van de Europese bevolking) in de (toen nog 27 lidstaten tellende) EU 'risico op armoede of sociale uitsluiting', een stijging met bijna 8 miljoen mensen in vergelijking met 2008.

Sinds dat jaar waarin de crisis begon, leven ook een bijkomende 800.000 kinderen in armoede, wat volgens de Eurostat-normen betekent dat hun huishouden leeft onder de 60 procent van het nationaal gemiddelde beschikbaar inkomen, dat ze een ernstig tekort hebben aan materiële middelen en/of deel uitmaken van een gezin met zeer lage arbeidsintensiteit.

Strategische vergissing
De ILO ziet niet meteen beterschap als Europa de buikriem blijft aansnoeren. "Sommige berekeningen voorzien een bijkomende 15 à 25 miljoen mensen die tegen 2025 in armoede zullen leven als de besparingen voortduren", waarschuwt de ILO. Het rapport hekelt dat de "disproportionele" besparingspolitiek - die als doel had de overheidsschulden terug te draaien - er niet in geslaagd is de economische groei te stimuleren die nodig is om banen te scheppen.

In de zwaarst getroffen landen - Griekenland, Cyprus en Portugal - kelderde de koopkracht. Salarissen namen in Griekenland sinds 2008 af met 35 procent, terwijl de werkloosheid er toenam met 28 procent. Het drastisch saneren van uitkeringen, onder druk van de trojka (EU, ECB en IMF), bleek een strategische vergissing. Een duurzaam herstel van het sociale vangnet wordt zelfs als een noodzaak gezien voor economische groei.

Gedurfde vergelijking
"Het behoud van sociale bescherming vermindert niet alleen de armoede, maar stimuleert ook de groei. Door de gezondheid van de kwetsbaren te verbeteren, neemt hun productiviteit toe, en bij uitbreiding ook de binnenlandse vraag."

De rapporteurs maken een gedurfde vergelijking: als de Finse overheid, met een van de beste socialezekerheidsmodellen in Europa, de sociale transfers op een gelijkaardige manier zou terugdraaiden, zou de armoedegraad er nu hoger zijn dan 30 procent - tegenover 7 procent nu.

De Europese Commissie erkent het armoedeprobleem, en noemt jobcreatie de grootste prioriteit om uit de crisis te geraken. De werkloosheid steeg opnieuw - tot 26 miljoen mensen, onder wie 5,3 miljoen jongeren. Meer dan de helft van alle werklozen zit al meer dan een jaar zonder job. "Hoewel er enkele tekenen zijn van economisch herstel blijft het traag gaan", erkende EU-tewerkstellingscommissaris Laszlo Andor bij de voorstelling van zijn arbeidscijfers. "De heropleving is nog steeds zeer fragiel en ongelijk verdeeld doorheen de EU."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234