Maandag 25/10/2021

Schoten

Kind met Down is na vijf jaar niet meer welkom op school

De ouders van een jongetje met het syndroom van Down kaarten met een open brief aan dat op de Sint-Ludgardis Openluchtschool in Schoten geen plaats meer is voor hun kind. Nochtans kon de achtjarige er de voorbije vijf jaar wel terecht. De school stelt niet genoeg middelen te hebben om de jongen te begeleiden.

Hans De Mondt en Babs De Wacker wilden met een bevraging aan de leerkrachten achterhalen in welke klas hun kind het beste kon opgevangen worden, schrijven ze. Maxim heeft namelijk aangepaste begeleiding nodig. De ouders kregen echter het deksel op de neus. " Het was een illusie te denken dat iedereen Maxim met open armen ging ontvangen, maar 3, 4, 5 leerkrachten die moesten we toch wel kunnen vinden", schrijven ze. Nochtans staat de school zelf wel open voor het zogenaamde inclusief onderwijs. "Ieder van u antwoordde ofwel negatief of leverde geen antwoord in. De directie en het zorgteam zegden ja, en u met meer dan 25, unaniem, neen."

De ouders stellen dat de school de voorbije jaren nog nooit problemen heeft gehad met Maxim, en dat dat ook in de toekomst zo zou blijven. "Er is geen enkele klacht binnengekomen over Maxim, integendeel. Maxim ligt erg goed in de groep. Maxim volgde gewoon de lessen, leerde op zijn eigen tempo en werd eigenlijk 100 procent ondersteund."

Gewone school
De ouders moeten nu op zoek naar een andere school, en verkiezen een 'gewone' boven een gespecialiseerde. "Waarom? Eenvoudig: de maatschappij is gedifferentieerd. Verschil moet er zijn. In de samenleving kiezen we niet met wie we samen leven, samen werken, sporten etc. We leven met elkaar en leren van elkaar. De dagen dat 'afwijkingen' weggestopt moesten worden, liggen achter ons. Toch?"

"Wij hebben van bij de geboorte van Maxim gekozen om hem overal bij te betrekken zoals we ook doen met onze andere kinderen. Maxim is dan wel anders op vele vlakken, we willen hem niet speciaal maken. Dat is onze keuze."

Positieve ervaring
Ze stellen dat samenzitten met 'normale' kinderen Maxim goed doet. "Maxim leert door te kopiëren, door andere kinderen te observeren en te proberen te doen zoals zij doen. Hij heeft enorme sprongen gemaakt in de laatste jaren."

De ouders gaan nu op zoek naar een andere school, maar merken nog op dat de eindbeslissing bij hen ligt. " Als wij alsnog "ja" zouden zeggen, kan niemand van u daar iets tegenin brengen. Maar wij willen niet dat ons kind begeleid wordt door een team dat hem liever ziet gaan dan komen. Gelukkig zijn er andere, 'normale' scholen, in de omgeving die met inclusie helemaal geen probleem hebben. Maxim zal daar de draad wel oppikken." Ze besluiten hun open brief met een niet mis te verstane boodschap: "Schaam u".

Reactie school
De school zegt bij monde van voorzitter Guido Roels van het schoolbestuur aan ATV dat ze niet beschikt over genoeg middelen om de jongen voldoende te begeleiden. "Wij krijgen nu enkel een ondersteuning van vijf uur in de week. Dat zijn nog geen twee halve dagen." Voor de verdere begeleiding moet de school zelf instaan, luidt het.

De ouders schrijven daarover dat Maxim "op uw vraag" enkel naar school kwam als er 1-op-1-begeleiding was, onder anderen door stagiaires. "Halve dagen ook maar. Maxim was nooit alleen in de klas."

Roels zegt echter dat de school meer mensen nodig heeft, en merkt ook op dat de leerkrachten niet de juiste opleiding gekregen hebben om een jongen als Maxim te begeleiden.

Lees hier de volledige open brief:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234