Woensdag 29/03/2023

Noord-Korea

Kim pronkt met geheimzinnige commando-eenheid: dit zijn Noord-Korea's elitesoldaten

Kim Jong-un met de commando's van de nieuwe elite-eenheid van het leger. Noord-Korea heeft nog niet bekendgemaakt hoe de commando-groep heet. Beeld AFP
Kim Jong-un met de commando's van de nieuwe elite-eenheid van het leger. Noord-Korea heeft nog niet bekendgemaakt hoe de commando-groep heet.Beeld AFP

Noord-Korea pronkt meer en meer met een nieuwe commando-eenheid in het hoogoplopend conflict met de VS en Zuid-Korea. Vier maanden nadat de zwaarbewapende elite-soldaten voor het eerst aan de buitenwereld werden getoond, ging de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un deze week met ze op de foto. De geheimzinnige eenheid zal in geval van oorlog Zuid-Korea moeten binnenglippen, onder andere voor moordacties tegen de top in Seoul.

Stieven Ramdharie

Een lachende Kim liet zich tijdens een militaire oefening, op een nog onbekende locatie, fotograferen met de nieuwe commandogroep. Op dezelfde dag tartte hij Washington en de buurlanden weer door drie korteafstandsraketten te lanceren.

De boodschap van de Noord-Koreaanse leider aan de buitenwereld was duidelijk: dit is mijn imposante leger, dit zijn mijn beste gevechtssoldaten, dus wees op jullie hoede. De nieuwe eenheid deed menig wenkbrauw in Seoul en Washington fronzen toen ze in april voor het eerst in de straten van Pyongyang verscheen. De vervaarlijk uitziende commando's leken qua uitdossing namelijk verdacht veel op hun Westerse vijanden, zoals het Amerikaanse Delta Force of de US Navy SEAL's die tot de beste special forces van de wereld behoren.

Reden ook waarom de Noord-Koreaanse eenheid toen, op de militaire parade ter gelegenheid van de 105ste geboortedag van de stichter van het land Kim il Sung, verreweg de meeste internationale belangstelling trok. De commando's marcheerden voorbij Kim, die traditioneel de parade afnam, met zonnebril op en met helmen voorzien van nachtzichtapparatuur. Alsof ze ieder moment op een geheime missie konden worden gestuurd. Op hun borst bungelden machinegeweren met granaatwerpers.

Hart doorboren

De special forces waren gekleed in camouflagekleding en zelfs hun gezichten waren gekleurd in zwart en groen. Een zichtbaar tevreden Kim keek toe hoe de commando's leuzen riepen en hun eeuwige trouw aan hem zwoeren. 'Zodra de Opperste Commandant Kim Jong-un de opdracht geeft, zullen zij vastberaden het hart van de vijand doorboren', aldus de omroeper van de Noord-Koreaanse staatsomroep.

Noord-Koreaanse commando's probeerden in 1968 de toenmalige president van Zuid-Korea, generaal Park Chung-hee, te vermoorden. Seoul heeft naar verluidt een soortgelijk plan om Kim Jong-un te doden. Beeld AFP
Noord-Koreaanse commando's probeerden in 1968 de toenmalige president van Zuid-Korea, generaal Park Chung-hee, te vermoorden. Seoul heeft naar verluidt een soortgelijk plan om Kim Jong-un te doden.Beeld AFP

Hoe de commando-eenheid heet, heeft Pyongyang tot nu toe niet bekendgemaakt. Ook voor welke missies ze moeten worden ingezet, tasten velen in het duister. Noord-Korea heeft tal van special forces-eenheden die in geval van oorlog in Zuid-Korea moeten worden gedropt, over land, zee en vanuit de lucht, om de gevechtskracht van de zuidelijke buur te ondermijnen. Zij moeten cruciale bases, belangrijke infrastructuur en zelfs militaire- en politieke leiders uitschakelen.

Omdat Pyongyang dit soort geheime operaties beschouwt als cruciaal voor een overwinning op Seoul, beschikt Noord-Korea al jaren over een enorme special forces-strijdmacht. Twee jaar geleden schatte het Pentagon de sterkte van de commando's en andere elite-eenheden zelfs op zo'n 180 duizend man. Ter vergelijking: onder het Amerikaanse Special Operations Command vallen zo'n 70 duizend militairen.

'Onthoofding'

Een van de belangrijkste missies van de Noord-Koreaanse special forces-eenheden in geval van een oorlog is de 'onthoofding' van het Zuid-Koreaanse leiderschap. Pyongyang hoopt dat met zo'n actie de oorlogsvoering van Seoul verlamd kan worden.

In de jaren zestig probeerde Pyongyang dit ook, toen de commando-eenheid 124 het zuiden infiltreerde. De 31 commando's wisten Seoul te bereiken waarna de aanval werd geopend op het Blue House, het paleis van de president.

De Noord-Koreanen slaagden er echter net niet in om de toenmalige militaire dictator, Park Chung-hee, te vermoorden. Op amper een kilometer van Parks kantoor werden ze ontdekt. Bij een fel vuurgevecht werden 29 man gedood. Eén commando wist terug in Noord-Korea te komen.

Noord-Korea heeft zo'n commando-operatie tegen het Blue House nog altijd niet uit het hoofd gezet. Eind vorig jaar liet de Noord-Koreaanse televisie zien hoe, in het bijzijn van Kim, leden van commando-eenheid 525 uit helikopters naar beneden neerdaalden en een replica van het Blue House aanvielen. Kim gaf de eenheid toen opdracht klaar te staan 'om gedurfde oorlogsacties te ondernemen in het zuidelijk deel van Korea'.

Critici van Noord-Korea doen de jaarlijkse militaire parades in Pyongyang af als pure propaganda. Een deel van de wapens zou nep zijn. Noord-Korea heeft echter bewezen in het verleden dat het gedurfde militaire acties kan uitvoeren in Zuid-Korea. Beeld AFP
Critici van Noord-Korea doen de jaarlijkse militaire parades in Pyongyang af als pure propaganda. Een deel van de wapens zou nep zijn. Noord-Korea heeft echter bewezen in het verleden dat het gedurfde militaire acties kan uitvoeren in Zuid-Korea.Beeld AFP

De commando's zullen bij zo'n missie gebruikmaken van de vele tunnels die Pyongyang in de afgelopen decennia liet graven bij de grens, onder de Gedemilitariseerde Zone. Nogal wat tunnels zijn ontdekt maar nog altijd is niet duidelijk hoeveel Noord-Korea nog ongestoord kan gebruiken. Ook wordt verwacht dat Kims generaals onderzeeboten zullen inzetten om commando's langs de uitgebreide kustlijn van Zuid-Korea af te zetten.

Sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953, heeft Pyongyang talloze keren kleine onderzeeërs gebruikt om commando's Zuid-Korea in te krijgen. Ook beschikt het over special forces-eenheden, vergelijkbaar met de US Army Rangers, om vliegvelden in te nemen. De grote vraag is echter of al deze elite-soldaten van Kim Jong-un zich kunnen meten, als het écht erop aankomt, met hun Amerikaanse en Zuid-Koreaanse collega's.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234