Zondag 28/11/2021

President Trump

Kim Kardashian heeft Donald Trump ontmoet. Dit is waarom

Kim Kardashian en president Donald Trump in het Witte Huis. Beeld rv
Kim Kardashian en president Donald Trump in het Witte Huis.Beeld rv

Realityster Kim Kardashian heeft samengezeten met president Donald Trump. "Een geweldige ontmoeting", omschreef Trump het achteraf.

Kim Kardashian zou al die tijd hebben aangedrongen om een afspraak op het Witte Huis bij Trumps dochter Ivanka en Jared Kushner. Deze laatste sprak de laatste maanden een aantal keren met Kardashian en liet zich al vaker kritisch uit over het Amerikaanse gevangenissysteem. Kushner lobbyt al enige tijd voor een hervorming van het Amerikaanse gevangeniswezen. Dat zorgde er onlangs nog voor dat het parlement een wet goedkeurde die gevangenen beter moet helpen bij hun re-integratie.

Verschillende bronnen binnen het Witte Huis geven daarnaast aan dat de recente steun van Kim Kardashians man Kanye West het laatste duwtje in de rug was om Kardashian van een afspraak met de president te voorzien.

Kanye West was al op Twitter te zien met een 'Make America Great Again'-pet en hij verklaarde meermaals fan te zijn van de Amerikaanse president. Hij noemt Trump zelfs een van zijn beste vrienden. Kardashian zelf was altijd overtuigd supporter van Trumps democratische tegenkandidate, Hillary Clinton.

Drugstrafiek

De vrouw waar het Kim Kardashian allemaal om te doen is, is Alice Marie Johnson (62). Al twintig jaar zit de vrouw achter slot en grendel voor haar betrokkenheid in drugshandel. Naar eigen zeggen kwam de vrouw nooit in aanraking met drugs, maar gaf ze enkel codes door via de telefoon.

De oorzaak van haar betrokkenheid zou liggen bij een reeks aan gebeurtenissen in haar leven. Zo zou op korte tijd haar man haar hebben verlaten, haar zoon verongelukt zijn en zou ze haar job kwijt zijn geraakt. Johnson gaf al meermaals aan spijt te hebben van haar daden. "Ik ontken zeker niet dat ik iets verkeerds heb gedaan", aldus Johnson. "Het was de grootste fout van mijn leven."

Alice Marie Johnson zit al 20 jaar in de cel.  Beeld CAN-DO
Alice Marie Johnson zit al 20 jaar in de cel.Beeld CAN-DO

Levenslang

Veel Amerikanen vinden echter dat Johnson al te lang vastzit voor de aard van het misdrijf. Ze pleegde nooit geweld en ging nooit actief met drugs om. Bovendien is de kans dat ze opnieuw in de criminaliteit zal hervallen klein, volgens experts, en heeft ze kinderen en een kleinzoon om naar terug te keren.

Kim Kardashian wil president Trump nu overtuigen dat de straf die ze kreeg in 1997 te zwaar is. Het is mede dankzij haar dat de zaak van Johnson zo veel media-aandacht krijgt in de VS. Vorige jaar tweette de realityster al over de benarde situatie van de grootmoeder. Johnson bedankte haar toen uitvoerig in een handgeschreven brief.

'Nee' van Obama

Tijdens het presidentschap van Barack Obama vroeg Johnson drie keer strafvermindering aan. Maar hoewel Obama tientallen niet-gewelddadige drugsmisdadigers uit de cel bevrijdde, werd haar aanvraag alle iedere keer geweigerd. De hulp van een bekende ster als Kardashian is de laatste strohalm waaraan de vrouw zich kan vastklampen.

"Mevrouw Kardashian, u bent letterlijk mijn leven aan het redden en mijn familie aan het herstellen door mij terug naar huis te halen. Ik voelde me alsof ik aan het verdrinken was, en u hebt mij een reddingsvest toegegooid. Ik zal u nooit genoeg kunnen bedanken", schreef Johnson eerder.

In haar brief richtte ze zich ook tot Trump. "Onze president heeft de macht om mij een tweede kans te geven. Hij heeft een opportuniteit om ons gerechtssysteem te verbeteren. Ik kan alleen maar hopen dat hij mijn smeekbede hoort..."

Het is niet voor het eerst dat Kim Kardashian zich inzet voor de rechten van gevangenen in de Amerikaanse gevangenis. Eerder sprak ze zich uit over de veroordeling van Cyntoia Brown. De vrouw werd in 2004 als zestienjarige veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een 43-jarige vastgoedmakelaar die haar betaalde voor seks.

Of het gesprek tussen Trump en Kardashian daadwerkelijk iets zal uithalen, valt nog af te wachten. De president heeft nog geen beloftes gedaan, maar omschreef de ontmoeting als "geweldig". De twee bespraken hervormingen in het gevangeniswezen en strafmaten, zo liet hij weten op Twitter. Volgens CNN bracht Kardashian ongeveer een uur door in het Witte Huis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234