Maandag 08/08/2022

AchtergrondEchtscheiding

‘Kim Kardashian en Kanye West zullen wel geen ruzie maken over de elektrische fiets en de tuinslang’

'Het probleem wanneer ondernemende koppels uiteengaan, is dat er heel snel naar de zakelijke kant van het verhaal gekeken wordt', zegt relatie-adviseur Veerle Wullaert. Beeld Instagram @kimkardashian
'Het probleem wanneer ondernemende koppels uiteengaan, is dat er heel snel naar de zakelijke kant van het verhaal gekeken wordt', zegt relatie-adviseur Veerle Wullaert.Beeld Instagram @kimkardashian

Het meest iconische showbizzhuwelijk van de 21ste eeuw is niet meer. Kim Kardashian nam met Laura Wasser de bekendste echtscheidingsadvocaat van Hollywood in de arm om van Kanye West te scheiden.

Freek Evers

Ze heeft lang begrip gehad voor de fratsen van manlief Kanye West (43). Zelfs zijn waanzinnige poging om president van de Verenigde Staten te worden, leek ze even door de vingers te zien. Maar nu is het toch genoeg geweest. Kimye is niet meer. Kim Kardashian (40) heeft een scheiding aangevraagd.

Die zou zelfs al in een vergevorderd stadium zitten. Qua verdeling van het vermogen zouden de twee het elkaar niet al te lastig maken. En toch. Kardashian nam voor alle zekerheid de echtscheidingsadvocaat der echtscheidingsadvocaten in Hollywood in de arm: Laura Wasser (52), bijgenaamd de ‘Disso Queen’. Disso komt van dissolution, ofwel het einde van het huwelijk. Hebben al een beroep gedaan op haar talenten: Britney Spears, Heidi Klum, Jennifer Garner, Ashton Kutcher, Mariah Carey en Miley Cyrus. zij hadden geen moeite om een tarief van 950 dollar per uur en een provisie van 25.000 dollar neer te tellen.

“Laura Wasser betuttelt haar klanten niet”, zegt Veerle Wullaert, die zelf ondernemende koppels en familiebedrijven adviseert. “Dat zie je onder andere op haar website ‘It’s over easy’. Daar biedt ze alle informatie en opleidingen aan om online te scheiden.”

No lawyers. No court visits. No hassle’, lezen we op de website. Geen gedoe dus.

Marriage Story

Het klinkt mooi. In de praktijk is het vaak het tegenovergestelde. “Het probleem wanneer ondernemende koppels uiteengaan, is dat er heel snel naar de zakelijke kant van het verhaal gekeken wordt”, zegt Wullaert. Wie een bepaald vermogen opbouwt, beheert vennootschappen, er worden financiële constructies opgezet, imago’s versterken elkaar. “Het benoemen, bespreken en borgen van de emotionele impact mag niet vergeten worden.”

Wullaert laat ondernemende koppels in België die scheiden aan het einde van een verwerkingsproces een brief naar elkaar schrijven waarin ze reflecteren over hun relatie. “Daar mag nog woede en teleurstelling inzitten, maar de bedoeling is wel om een verbitterde strijd te voorkomen. Eens mensen elkaar ook weer iets kunnen toewensen voor de toekomst, kan je ook over de zakelijke kant beslissingen nemen.”

Al maakt Wullaert zich geen illusies. “Mijnheer West en mevrouw Kardashian zijn zakelijk goed omringd, dat is waarschijnlijk allemaal goed geregeld. Zij zijn allebei vergroeid met hun bedrijfsnaam. En die is enorm veel waard. Zij kunnen het zich niet permitteren om daar al te veel schade op te lopen.”

En toch, hoe zeer relatietherapeuten, bemiddelaars en advocaten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat alle partijen relatief tevreden uit elkaar gaan, komt het regelmatig tot een gevecht. Zo staat Laura Wasser ook bekend als een pitbull. De Amerikaanse actrice Laura Dern won in 2020 een Oscar voor haar rol als genadeloze advocate in de Netflixfilm Marriage Story. Dat personage was helemaal gebaseerd op Wasser.

Screenshot uit de film ‘Marriage Story.’ Daarin speelt Laura Dern (links) de rol van een genadeloze advocaat. Ze won er een oscar mee. De rol was gebaseerd op de reputatie van Laura Wasser, de advocate van Kim Kardashian. Beeld AP
Screenshot uit de film ‘Marriage Story.’ Daarin speelt Laura Dern (links) de rol van een genadeloze advocaat. Ze won er een oscar mee. De rol was gebaseerd op de reputatie van Laura Wasser, de advocate van Kim Kardashian.Beeld AP

Honderden sms’jes

Ook Steven Van Geert, advocaat bij Bannister en gespecialiseerd in echtscheidingen, wordt weleens een pitbull of een haai genoemd. Daar kan hij om lachen. “Soms moet je als advocaat van je af bijten. En als je dat goed doet, maakt dat deel uit van je reputatie. Onze focus ligt in de eerste plaats ook op bemiddelen.”

Scheiden brengt soms het slechtste in mensen naar boven. “Kardashian en West zullen geen ruzie maken over de elektrische fiets en de tuinslang. Ik kan je zeggen: het gebeurt.”

Volgens Van Geert denken mensen maar beter goed na over welk soort advocaat ze nemen wanneer ze uit de echt scheiden. “En dit klinkt natuurlijk een beetje als ‘Wij van WC-eend adviseren: WC-eend’, maar een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen, zoals Laura Wasser, heeft wel degelijk voordelen.”

Zo zit het gros van Van Geerts cliënten in het Antwerpse. “Dat wil zeggen dat ik de Antwerpse familierechtbanken en hun voorzitters wel ken.” Van Geert beweert goed te kunnen inschatten welke toon hij moet hanteren bij een bepaalde rechter. “Ik zeg niet dat de juiste toon en de juiste manier om een rechter te raken, de uitspraak beïnvloedt. Maar het kan helpen.”

Mensen die scheiden maken het zich soms erg moeilijk. “Ik had onlangs een cliënt die honderden sms’jes met verwijten verstuurde naar zijn ex-vrouw. De tegenpartij had die allemaal geprint op tientallen pagina’s. Dan sta je daar.” Op dat moment is het volgens Van Geert kwestie van niet te chargeren. “Dat was een lepe en slimme aanpak van mijn confrater, ik zou net hetzelfde doen. Het enige wat je dan kan, is die berichten kaderen in kwaadheid. En hopen dat de rechter er een streep onder zet.”

Luizen

Wat opvalt, is dat Kim Kardashian al liet weten dat ze de opvoeding van haar vier kinderen – North, Saint, Chicago and Psalm – nog altijd samen met Kanye West wil doen. “Kinderen worden in dit soort zaken nochtans vaak als pasmunt gebruikt”, zegt Van Geert. “Alleen al het feit dat partners hun kinderen uithoren over wat ze bij hun ex-partner hebben gedaan, is al een vorm van manipulatie.”

Helemaal verwerpelijk is het bewust zwartmaken van de ex bij de kinderen of voor de rechtbank. “Denk aan valse beweringen over luizen, slechte levensomstandigheden of agressie”, weet Van Geert. “Een familierechtbank kan niet anders dan zulke zaken onderzoeken. Meestal is het kwaad op vlak van imago dan al geschied.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234