Vrijdag 03/02/2023

Kim De Gelder wist wat hij deed

De raadkamer van Dendermonde zegt dat Kim De Gelder wist wat hij deed bij zijn moordpartijen. Toerekeningsvatbaar dus, oordeelt de raadkamer, die aanstuurt op een assisenproces.

Onmiddellijk na de zitting vloog kinderverzorgster Hilde De Bondt haar man Frank om de hals. Ze barstte uit in tranen. "Tranen van geluk", verduidelijkte de vrouw die op 23 januari 2009 zelf zwaargewond raakte bij de raid van Kim De Gelder in het Dendermondse kinderdagverblijf Fabeltjesland. "Na meer dan drie jaar procederen is dit eindelijk een stap dichter bij een proces. Ik voel me super", zei ze. Waarop De Bondt onmiddellijk ook wéér aarzelde: "Mijn vader vreesde vlak na het drama dat er nooit een proces zou komen tegen Kim De Gelder. Als er nu toch een proces komt, zal hij het helaas niet meer meemaken. (lange stilte) Hij is intussen overleden."

Een glimlach van oor tot oor bij Maria Van Raemdonck, de zus van de door Kim De Gelder omgebrachte Elza Van Raemdonck. "Gerechtigheid! Want Kim De Gelder wist goed genoeg wat hij deed", zegt Van Raemdonck. Daarmee verwoordt de vrouw de motivering van de raadkamer van Dendermonde om De Gelder door te verwijzen naar de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent.

"De raadkamer is inderdaad van oordeel dat Kim De Gelder in staat was om een onderscheid te maken tussen wat mag en wat niet mag", bevestigt Dirk Van Der Kelen, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde. Hij wijst naar een gesprek tussen De Gelder en een gerechtspsychiater waarin De Gelder verklapte dat hij maandenlang heeft geaarzeld om de feiten te plegen. In een ander gesprek vertelde De Gelder dat hij wist waarmee hij bezig was toen hij de moorden pleegde. Dat hij zelfs in de crèche nog twijfelde of hij zou doorgaan.

Het college van deskundigen concludeerde dat De Gelder een geestesstoornis heeft. Ze spreken van een schizotypische persoonlijkheidsstoornis met elementen van narcistische en antisociale persoonlijkheidsstoornis. "Maar volgens de experts veinst Kim De Gelder bij momenten ook psychotische symptomen", zegt Van Der Kelen.

De raadkamer veegt daarmee de psychiatrische verslagen van de experts van de advocaat van De Gelder, meester Jaak Haentjens, van tafel. Die geeft zich nog niet gewonnen. "Dit is geen eindbeslissing. Ik heb van in het begin mijn uiterste best gedaan om aan te tonen dat Kim De Gelder ontoerekeningsvatbaar is. Deze rechter heeft daar een andere opinie over. Maar dat is de mening van één rechter. Ik krijg nog kansen. Want ik kan beroep aantekenen tegen deze beslissing of ik kan mijn beurt afwachten en voor de KI of eventueel zelfs op een assisenproces een internering verkrijgen. Hoe dan ook zal ik voluit blijven gaan om datgene te verkrijgen waarin ik nog altijd honderd procent geloof: dat Kim De Gelder ontoerekeningsvatbaar is. En men kan zich natuurlijk fixeren op één expertenverslag. Maar er bestaan nog twee andere verslagen die iets anders zeggen."

De Gelder was gisteren niet aanwezig op de zitting. Haentjens zegt dat die daarvoor zijn redenen had, maar wenste daarover geen verantwoording af te leggen. Volgens de advocaat is De Gelder de voorbije drie jaren geestelijk enorm achteruitgegaan. "Ik heb al honderden uren met Kim De Gelder samen gezeten. Ik merk zowel aan zijn houding als aan zijn reacties dat hij geestelijk fel achteruitgaat." Haentjens zei gisterenavond dat hij nog niet heeft uitgemaakt of hij de doorverwijzing zal aanvechten. "Het is niet omdat het kan dat ik het ook zal doen."

Als de KI nog voor het zomer verlof een beslissing neemt, kan er ten vroegste in het najaar een assisenproces komen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234