Zaterdag 28/01/2023

Kim De Gelder: een warhoofd van weinig woorden

Zijn haar was in de war en warrig kwam Kim De Gelder ook over bij zijn eerste publieke verschijning. Zo zei hij dat hij 'tussen 21 en 24 jaar is'. De rechter sprak hij dan weer aan met eerwaarde. 'Dat spéélt De Gelder allemaal niet. Zo is hij echt', zegt zijn advocaat.

Tussen twee kleerkasten van de federale gerechtelijke politie stapte Kim De Gelder gisterochtend naar zijn plaats waar hij vanaf 22 februari minstens vier weken zal zitten: op de beschuldigdenbank van het Gentse hof van assisen. Tijdens die korte wandeling zoog De Gelder alle aandacht naar zich toe. Hij stapte enigszins nonchalant, armen los langs het lichaam. En als dat van Kim De Gelder kan én mag worden gezegd: hij heeft een cool loopje.

Dat ligt mogelijk aan zijn nieuwe uiterlijk. Want De Gelder lijkt in niets meer op de jongen met zijn broskop die kort na de feiten werd gefilmd toen hij in een van de gangen van het gerechtsgebouw in Dendermonde werd weggebracht. Dat jongensachtige van op zijn foto's is hij kwijt. Kim De Gelder lijkt volwassen geworden en heeft nu zware bakkebaarden, halflang donker ongekamd haar en een bles. De Gelder scheert zich al enkele dagen niet meer. Hij heeft een beginnend baardje en een lichte snor. Gisteren stak hij in een kostuum - een iets te ruim grijs kostuum.

'Tussen 21 en 24 jaar'

Kim De Gelder was nog niet helemaal binnen of hij liet zich - tussen zijn bodyguards in - zakken op zijn zitje. Met zijn blik op schijnbaar niets. Assisenvoorzitter Koen Defoort schudde De Gelder wakker met het vriendelijke verzoek of hij nog even weer recht wilde staan. Hij sprong recht als een knipmes. Toen de voorzitter vroeg of zijn micro aan stond, prutste De Gelder wat aan het statief.

Voorzitter Defoort:"Mag ik uw naam en voornaam?"

De Gelder:(na een hele lange stilte) "Mijn voornaam is Kim. En mijn familienaam is De Gelder." Hij krijgt het amper gezegd.

Defoort: "Hoe oud bent u?"

De Gelder: "Ik ben tussen de 21 en 24 jaar."

Defoort: "24, meneer De Gelder. Waar bent u geboren?"

De Gelder:(met een zware stem maar bijna fluisterend) "Lokeren."

Defoort: "Wanneer bent u geboren?"

De Gelder: "In het jaar 88."

Defoort: "U had geen beroep op het ogenblik van de feiten?"

De Gelder: "Dat weet ik niet zeker."

Defoort: "U staat ingeschreven met een woonplaats in de Bourgondiëstraat 6 in Oudenaarde. Dat is de gevangenis. Dat klopt?"

De Gelder: "Dat zou kunnen, maar is mij niet bevestigd geweest."

Defoort: "Zet u maar."

De zitting van gisteren was een preliminaire zitting waarbij louter administratieve zaken worden behandeld. Zeg maar: agendasetting. Normaal kraait daar geen haan naar. Gisteren wel. Het was namelijk de eerste keer dat Kim De Gelder voor het grote publiek te zien was. Al bleef de verwachte stormloop uit. Er waren om en bij de 20 van de 82 burgerlijke partijen aanwezig. Het merendeel van de 28 advocaten was wel present. Sommigen willen bijkomende getuigen oproepen. De voorzitter moest zich daarover beraden. Voorzitter Koen Defoort richtte zich vlak voor dat beraad opnieuw tot Kim De Gelder.

Defoort: "Hebt u eventuele opmerkingen bij de lijst met getuigen, meneer De Gelder?"

De Gelder: "Ik veronderstel (onverstaanbaar mompelend)."

Defoort: Excuseer?

De Gelder: Ik veronderstel van niet, eerwaarde. Euh, edelbare. Euh, edelachtbare.

Voor de rest van de zitting zei De Gelder geen woord. Hij staarde voornamelijk naar het plafond en leek even later ook iets te zoeken op de grond. Af en toe speelde er een glimlach om zijn lippen en wreef hij met de rug van zijn hand in de ogen. Ogenschijnlijk kampt De Gelder ook met een tic: regelmatig trilden zijn neusvleugels. Enkel toen de namen achter nummers 140 tot 144 werden voorgelezen vertrok Kim De Gelder geen spier. Het waren de namen van zijn vader, moeder, broer en zus. Zij bezoeken hem nog altijd in de gevangenis. Kim De Gelder verliet de assisenzaal zoals hij binnenkwam: zonder al te veel zichtbare zenuwen.

"Hij hield zich weer een hele tijd stom. Zoals hij eigenlijk ook is", reageerde Maria Van Raemdonck, de zus van Elza, die Kim De Gelder op 16 januari 2009 met zeventien messteken doodstak.

Na de zitting gisteren zei Hilde De Bondt vlakaf dat De Gelder in haar ogen een nummertje had opgevoerd. "Of hij tijdens de vroegere zittingen achter gesloten deuren was zoals daarnet? Neen, dat is gespeeld." De Gelder stak Hilde De Bondt meerdere keren met een mes, nadat hij op 23 januari 2009 het Fabeltjesland in Dendermonde was binnen gedrongen. De Bondt had De Gelder met een swifferborstel gevloerd nadat hij haar collega Marita Blindeman had doodgestoken. Later zou De Gelder ook nog de baby'tjes Corneel en Leon ombrengen en anderen verwonden en verminken.

Psychose of niet?

Zijn advocaat Jaak Haentjens zegt dat iedereen gisteren de echte De Gelder te zien kreeg. "Sinds deze week zit Kim De Gelder opgesloten in een veiligheidscel. Dat op medisch advies van de psychiater van de gevangenis. Dan zal dat toch zijn reden hebben", meent hij.

Haentjens pikt de insinuaties niet dat De Gelder een psychose zou veinzen met het oog op zijn proces. "Dat hij alles simuleert is absoluut onwaar. Ik ken Kim De Gelder nu bijna vier jaar. Hij is dezelfde niet meer. De rode draad: hij gaat achteruit, zowel fysiek als mentaal. Maar dat is ook normaal. Hij leeft al bijna vier jaar in een absoluut isolement. Ik zeg u: de toestand van Kim De Gelder is zorgwekkend."

Op 19 februari wordt de jury gekozen, op 22 februari start het eigenlijke proces. Het zal minstens een maand duren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234