Woensdag 19/01/2022

Kiki Smith bij Gentse galerie Fortlaan 17

kort

De Amerikaanse Kiki Smith is geen onbekende. In de jaren negentig was ze zelfs tijdelijk een ster in de kunstwereld, omdat ze een van de eersten was om het lichaam van de vrouw te politiseren, door de aandacht te trekken op de verspreiding van het spookbeeld aids, waaraan toen een puriteinse ruk naar rechts kleefde.

Kiki Smith veranderde zoals ook de tijdgeest verandert. Ze liet zich meer een meer glijden op de spirituele kantjes van het leven en dus ook op die van het (haar) lichaam. Ze onderzocht de wereld van de opgezette dieren, van sprookjes en van religieuze verhalen.

Ze maakt volop tekeningen en foto's en zet zichzelf graag in de rol van een actrice die letterlijk body geeft aan haar feministisch geïnspireerde visie. De fysieke onderdanigheid van de vrouw raakt haar tomeloos en dat zet ze in de verf met gesublimeerde verwijzingen naar 'de appel van Eva' en naar het sprookje Roodkapje, waarin de angst en het verlangen naar ontluikende seksualiteit centraal staan.

Op de cover van de kleine brochure die Fortlaan 17 in Gent nu uitgeeft, is een warm ingeduffelde Kiki Smith te zien die met een soort heksenbezem de sneeuw ruimt op straat. Dat beeld is een antwoord op de zwarte Amerikaanse kunstenaar David Hammons, die ooit in New York aan de haastige massa op straat sneeuwballen poogde te verkopen.

De tentoonstelling Kiki Smith opent vrijdag 22 maart om 19 uur en loopt tot 22 juni (van woensdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 10.30 tot 18.30 uur) in galerie Fortlaan 17, Fortlaan 17 in Gent. Inlichtingen: 09/222.00.33.

Passend eerbetoon aan Leo Drieghe

Er zijn van die plekken die ooit de kunst lieten gedijen in haar essentie maar die inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt. En er wordt wel eens vergeten dat een wat ouder wordende generatie 'verhaal' schreef in die kleine galeries.

Leo Drieghe (1921-1973) was een drukker die in de Zwalmstreek en tot ver daarbuiten naam maakte met het organiseren van, jawel, de eerste solotentoonstelling van Raoul De Keyser, en met uitgaven waarin beeldende kunstenaars in dialoog traden met Louis Paul Boon en kompaan Marcel Wauters. Na de dood van Leo Drieghe werd zijn artistieke legaat voortgezet met wat vandaag 'Academie Leon' heet. Wie denkt aan Academie Leon denkt ogenblikkelijk aan kunstenaars zoals Raoul De Keyser, Amedée Cortier of René Heyvaert.

Arta vzw in Diksmuide organiseert nu een hommage aan het inspirerend werk van Leo Drieghe met objecten van Camiel Van Breedam en schilderijen van zijn zonen Luc en Noël Drieghe. En wie anders kan deze tentoonstelling beter inleiden dan dichter-kunstenaar-conservator - van het Raveelmuseum - Roland Jooris?

Een inspirator met werk van Luc en Noël Drieghe en Camiel Van Breedam opent zaterdag 23 maart om 15 uur en loopt tot 21 april (op zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur) in Arta, Montanusstraat 5 in Diksmuide. Inlichtingen: 051/50.48.24.

Pierre Alechinsky, grafisch bekeken

Pierre Alechinsky (1927) weet voorlopig van geen ophouden: al meer dan 50 jaar rijgt hij het ene werk na het andere aan elkaar. Alechinsky is een belangrijk kunstenaar omdat hij via een zwierige beeldtaal de souffrances en onhebbelijkheden van ons leven en onze samenleving weet uit te drukken in kleur en lijn, die nooit een plat verhalende en/of belerende intentie verraden.

Gabriël Van de Weghe - een van de meest 'perfectionistische' galeriehouders van ons land - weet dan weer keer op keer de grote meesters van vandaag op hun reële waarde te tonen. Van De Weghe toont grafisch werk van 1948 tot vandaag en daarin bemerk je dat Alechinsky alle grote existentiële thema's aan bod laat komen. Ecologische bekommernissen naast politieke - zoals de afschuw voor (collectief) geweld - worden in een interessante 'vorm' bedwongen waarin centrale motieven veelal worden omgeven door arabeske (denkbeeldige) marges.

Pierre Alechinsky 50 jaar grafisch werk opent op zaterdag 23 maart om 16 uur - met een inleiding door Cathérine de Braekeleer, directrice van het centre de la gravure van La Louvière - en loopt tot 28 april (weekends van 11 tot 19 uur) in galerie Gabriël Van De Weghe, Anzegemseweg 11 in Wortegem. Inlichtingen: 0478/25.80.44.

Foto's van Philip-Lorca diCorcia

Bij galerie Rodolphe Janssen in Elsene opent vanavond een tentoonstelling met een merkwaardige reeks foto's van Philip-Lorca diCorcia. Het zijn bijzondere kleurenfoto's op groot formaat die letterlijk gewone wandelende mensen in de grootstad laten zien. DiCorcia's werkwijze verschilt danig van iemand zoals de succesvolle Zwitserse kunstenaar Beat Streuli door de manier waarop diCorcia personen uit de mensenmassa plukt, ze krachtig onder het licht zet en op die manier de anonieme mens (toevallig uit de massa gehaald) een krachtig bewijs van bestaan verleent.

Het fotograferen van de stad en haar gebruikers geniet een lange en rijke traditie. Denken we maar aan het werk van de Amerikaan Walker Evans uit de late jaren dertig. DiCorcia voegt daar iets aan toe: hij theatraliseert het drukke leven in de stad. Het anonieme versus het persoonlijke levert in het werk van Philip-Lorca diCorcia een krachtig artistiek moment op.

Heads van Philip-Lorca diCorcia opent vanavond om 18 uur en loopt tot 18 mei (van dinsdag tot zaterdag van 14 tot 19 uur) in galerie Rodolphe Janssen, Livornostraat 35 in Elsene. Inlichtingen: 02/538.08.18.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234