Zaterdag 27/11/2021

InterviewDirk De fauw

‘Kijk wat er is gebeurd in Ter Kamerenbos. Die aanpak vonden wij niet de juiste’: Brugse burgemeester na woelige feestavond

null Beeld Florian Van Eenoo Photo News
Beeld Florian Van Eenoo Photo News

‘Als je met het waterkanon te dicht opeengepakte mensen uit elkaar drijft, ligt ‘s nachts de hele spoedafdeling van AZ Sint-Jan vol. Nu zijn er twee mensen in het ziekenhuis beland.’ Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) verdedigt een dag na de Brugse feestnacht de aanpak van zijn politiediensten. ‘De vele Club-supporters die wel thuis bleven, krijgen aan het eind van de zomer nog een écht titelfeest.’

The day after. Hoe kijkt u terug op de titelviering van Club Brugge? Erg coronaproof verliep die niet.

Dirk De fauw: “Zowel de horeca als Club Brugge hebben zich goed gehouden aan de afspraken die vooraf gemaakt zijn. Het aantal supporters dat afzakte naar De Platse en later naar het Jan Breydelstadion lag hoger dan we vooraf hadden verwacht. Ondanks onze oproep en die van Club Brugge om geen pyrotechnische middelen (Bengaals vuur, red.) mee te brengen, hebben we er massaal veel onderschept. En nog glipten er mensen door de mazen van het net. Op een bepaald moment kwam een groep van het station en werden ze bij een fouillering betrapt op meer dan tien kilogram Bengaals vuur. Er werden ook flessen sterkedrank in beslag genomen.”

Wat is de balans?

“Er vonden 22 bestuurlijke aanhoudingen plaats, er zijn 30 pv’s opgemaakt rond het gebruik en bezit van pyrotechnische middelen. Volgens de Voetbalwet kunnen die personen een stadionverbod krijgen. Er waren ook gasboetes voor wildplassen. Er staan 800 meldingen in het logboek van de politie.”

Geen boetes voor het niet-naleven van de coronamaatregelen zoals het niet-dragen van het mondmasker?

“Dit is een zeer moeilijke. Als je te maken hebt met zo'n grote groep mensen, dan is het niet makkelijk om daar mensen uit te pikken. Het parket zal moeten oordelen of er nog mensen bestraft worden op basis van beeldmateriaal dat we hebben. Die beelden worden sowieso nog bekeken.”

Aan het Jan Breydelstadion was het drummen om de spelers te zien. Beeld Benny Proot
Aan het Jan Breydelstadion was het drummen om de spelers te zien.Beeld Benny Proot

Dit volksfeest kon u zien aankomen. Ook afgelopen donderdag, bij het behalen van de titel, was het al erg druk. Is er voor de juiste aanpak gekozen?

“Je kon dit niet tegenhouden. We hebben gewerkt volgens het concentratiemodel: eerst verzamelen bij de cafés aan De Platse en vanaf 21 uur de doorgang naar het Jan Breydelstadion openen om daar de kampioenen even te kunnen toejuichen. Die strategie was zo uitgetekend en heeft ook gewerkt. Terwijl de supporters naar het stadion trokken, konden de horecazaken op De Platse hun zaak sluiten.”

“We hebben ervoor gekozen om geen onnodig geweld te gebruiken. Als je met het waterkanon te dicht opeengepakte mensen uit elkaar drijft, ligt ‘s nachts de hele spoedafdeling van AZ Sint-Jan vol. Nu zijn er twee mensen in het ziekenhuis beland. Ook politie te paard met de stok in de menigte sturen, heeft een averechts effect. Kijk wat er is gebeurd in Ter Kamerenbos. Die aanpak vonden wij niet de juiste.”

Maar straks kunnen het aantal coronagevallen in het Brugse wél de hoogte inschieten omdat de maatregelen niet goed nageleefd werden?

“Voor de een ben je te laks, voor de ander te streng. Hoe moet je een overtreding zoals samentroepen van honderden mensen aanpakken? Wie roept dat je dan de wapenstok moet gebruiken, gaat er in het parlement voor pleiten dat de pedagogische tik niet meer kan... De feestnacht was iets na middernacht voorbij. Als ik de evaluatie maak, dan denk ik dat we het zo goed mogelijk hebben aangepakt.

De feestnacht duurde tot iets na middernacht. Beeld Photo News
De feestnacht duurde tot iets na middernacht.Beeld Photo News

Komt er nog een grote viering voor de vele andere Club-supporters?

“Jawel. Ik denk dat er gisteren zo'n 1.500 mensen aanwezig waren. Dat is maar een paar procent van het grote aantal supporters van Club Brugge. Zij hebben het meeste fans over heel België. We mogen dus niet alle supporters over dezelfde kam scheren. Zij die gisteren thuis zijn gebleven en zich wél aan de coronamaatregelen hebben gehouden, hebben recht op een écht titelfeest in de stad. Dat wordt een dubbel feest, want we moeten ook nog de titel van 2020 vieren. De datum hangt wat af van de coronasituatie op dat moment. We denken aan eind augustus of in de loop van september.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234