Zaterdag 18/09/2021

Kijk hoe deze 12-jarige Maya de Mexicaanse politici doet blozen: "Waarom doet u uw werk niet?"

Ángel Jacinto Noh Tun aan het woord in het parlement van Quintana Roo. Beeld youtube
Ángel Jacinto Noh Tun aan het woord in het parlement van Quintana Roo.Beeld youtube

Als lid van een arme Maya-gemeenschap kreeg en greep de twaalfjarige Ángel Jacinto Noh Tun de kans om voor een dag parlementslid van de Mexicaanse staat Quintana Roo te zijn. Hij stak er een vurige toespraak af tegen corruptie die in heel Mexico nagalmt en die de machtshebbers klamme handjes bezorgt. "Ik vraag mij af: wat doen onze autoriteiten eigenlijk?"

Gebalde vuisten, priemende vingers en een stevig stemgeluid: je hoeft maar weinig Spaans te kennen om onder de indruk te zijn van de amper vijf minuten durende, maar gloedvolle speech van Ángel Jacinto Noh Tun. Twaalf jaar is hij en een van de 26 kinderen die deze week voor een dag parlementslid mochten zijn van de Mexicaanse staat Quintana Roo, gelegen op het schiereiland Yucatán. De jongen, afkomstig uit het arme X-Cabil, was geselecteerd om er de Maya-gemeenschap uit de regio vertegenwoordigen.

Belangrijk om weten is dat de staat Quintana Roo wordt geteisterd door corruptieschandalen. Het meest recente voorbeeld is het onderzoek naar de voormalige gouverneur Roberto Borge Angulo, die ervan wordt beschuldigd voor tientallen miljoenen dollars te hebben gefraudeerd en zichzelf meer 10.000 hectare publieke grond te hebben toegeëigend. Borge liet de staat achter met meer dan een miljard dollar schulden.

Het is precies die exuberante corruptie die centraal staat in de toespraak van Ángel Jacinto. "We staan allemaal perplex door de corruptie, de afwezigheid van waarden die het geweld doet oplaaien in onze staat. Hoevelen onder jullie hebben geroepen 'genoeg moorden, ontvoeringen, overtredingen en overvallen?'." Hij noemt corruptie een van de grootste hinderpalen voor zijn land om vooruitgang en groei te bereiken.

Een kip stelen

Zijn stem schakelt nog een register hoger als hij de lokale parlementsleden op hun verantwoordelijkheid wijst. "Politici en gouverneurs doen het onmogelijke om hun privileges te vrijwaren, zonder dat ze rekening houden met het lijden van de bevolking in Mexico. Wij zijn niet langer verrast elke dag in het nieuws te horen dat het zinloos is om te vechten tegen corruptie. Want onze autoriteiten beschermen op elk niveau de mensen die met geld en macht gruweldaden verrichten tegen ons volk."

"Ik vraag mij af: wat doen onze autoriteiten eigenlijk? Als een van ons een kip zou gestolen hebben om onze families te voeden, zouden wij voor tien jaar in de cel gegooid worden." Als hij de corrupte ex-gouverneur Borge bij naam noemt, wijst Jacinto naar het publiek van lokale hoogwaardigheidsbekleders. "U, waarom vaardigt u geen wetten uit om hem achter de tralies te zetten? Bent u bang? Of heeft hij al uw vraagprijs betaald? Waarom doet u uw werk niet?"

Armoede

De video van Jacinto's toespraak is intussen al ruim 150.000 keer bekeken, tot ver buiten zijn eigen gemeenschap van X-Cabil. Die bestaat uit ongeveer 1.100 mensen, van wie het merendeel geen internet- of telefoonverbinding heeft. De bijzonder eloquente Jacinto zelf, die research kon doen voor de speech met hulp van de smartphone van zijn leraar Raúl Baez Castillo, is een absolute uitzondering in de arme, achtergestelde streek. Baez laat weten dat Jacinto niet alleen goed is in Spaans, maar ook een wiskundeknobbel heeft en een "ongelooflijke sportman" is.

Zijn moeder spreekt zelf geen Spaans, enkel Yucatec Maya, een afgeleide van de oude taal die de volkeren spraken die het schiereiland bewoonden. Jacinto is de oudste van zeven kinderen. Als hij niet op school is, helpt hij zijn ouders met het halen van drinkwater en het zoeken van brandhout om eten te kunnen koken.

In de lokale pers zegt de Jacinto dat hij zich zorgen maakt om de gezondheid van zijn vader, die imker is, maar ook graan probeert te telen en als metser tracht bij te verdienen. "Zijn voeten doen altijd pijn en hij kan vaak niet stappen. Hij moet wachten tot de pijn overgaat, zodat hij kan gaan werken. Met wat hij daar verdient, zorgt hij dat wij kunnen eten. Hij gaat niet naar de dokter want daar is niet genoeg geld voor."

De droom van Jacinto

Je zou haast vergeten dat de twaalfjarige Jacinto zelf ook dromen heeft: hij wil maar wat graag uit ellende ontsnappen en arts en politicus worden, om zo vervolgens 'zijn volk' te helpen. Maar de kans dat de clevere jongeman kan gaan studeren, is klein. Zijn leraar Raúl Baez doet in de pers dan ook een oproep: "De jongen heeft zijn zeg gedaan. Nu vraag ik om hulp, zodat Ángel Jacinto zijn droom kan waarmaken en dat zijn opleiding en die van zijn broers en zussen niet vroegtijdig moet worden afgebroken."

Ángel Jacinto Noh Tun. Beeld youtube
Ángel Jacinto Noh Tun.Beeld youtube

Voor Jacinto's politieke ambities is alvast heel wat steun te vinden op sociale media. "Hopelijk wordt hij ooit de president van Mexico", klinkt het onomwonden. Sommigen hebben hem al tot 'jonge profeet' omgedoopt. Of zoals ergens in een reactie wordt geschreven: "Wij hebben een nieuwe generatie Mexicanen nodig, zoals dit kind, om Mexico's lot vorm te geven en een einde te maken aan de corruptie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234