Maandag 06/12/2021

Kijk eens door het venster

l kunstgrepen luk Lambrecht

White-Out Studio in Knokke-Heist organiseert na het geslaagde tweeluik van de Nederlander Niek Kemps nu een duopresentatie van kunstenaar Willy De Sauter en architect Christian Kieckens. Beiden hebben een passie voor soberheid, strakheid en modernisme. De vitrineruimte van de White-Out Studio is een gedroomde plek om na te denken over de relatie tussen de kwaliteit van de architectuur en plaatsgebonden schilderkunst.

Willy De Sauter en Christian Kieckens opent op zaterdag vanaf 16 uur en loopt nog tot 13 maart, tijdens het weekend van 14 tot 18 uur, en dag en nacht vanaf het trottoir, White-Out Studio, Van Bunnenlaan 58a, Knokke-Heist, 050/62.29.66.

Belg bestiert Bern

Criticus Philippe Pirotte uit Antwerpen is onlangs directeur geworden van de Kunsthalle in Bern, die door voorgangers als Harald Szeemann, Jean-Hubert Martin en Ulrich Loock een haast mythische status kreeg. Pirotte begint zijn nieuwe job begint met een grote tentoonstelling van Anne-Mie Van Kerckhoven, incontournable in de recente Belgische kunstgeschiedenis. Zij was het die in de jaren tachtig als eerste nieuwe media en revolutionaire reproductiemethodes gebruikte. Haar werk linkte ze aan ideeën over feminisme, het kwaad en soms moeilijk te vatten associaties met filosofie en wetenschap. Recent maakte ze een aantal spraakmakende installaties en tegenwoordig is ze ook op duistere podia druk in de weer als lid van het fantastische noise- en kunstcollectief Club Moral, waarin ook Mauro Pawlowski als een bezeten en gebeten beest speelt. Haar Zwitserse tentoonstelling, met de ronkende titel Europäisches Zentrum für Futuristische Kunst, wordt een soort eerste retrospectieve, begeleid met een belangrijk boek met teksten van onder anderen Renate Puvogel en Wim Van Mulders.

amvk-ezfk opent vrijdag vanaf 18 uur en loopt nog tot 26 maart, dinsdag tot zondag, 10 tot 17 uur, dinsdag tot 19 uur, Kunsthalle, Helvetiaplatz 1, Bern, 0041-31/350.00.40, www.kunsthallebern.ch.

Atlas van ideeëntuin

En nog kunst uit eigen land in het buitenland. Vanaf vandaag is een ruim overzicht van het werk van Patrick Van Caeckenbergh te zien in het toch wel belangrijke Franse Musée d'Art Contemporain van Nîmes. Van Caeckenbergh werkt in alle stilte aan een oeuvre waarin de factor tijd van groot belang is. Hij zoekt ook naar hoe natuur en de culturele ingrepen van de mens samen kunnen functioneren. Je kunt zijn werk gerust als een individuele mythologie typeren. Stap voor stap bouwt hij een gesloten wereld van onderzoek, poëzie en verwondering.

Atlas des Idéations - Les Jardins Clos, tot 17 april, dinsdag tot zondag, 10 tot 18 uur, Musée d'Art Contemporain, Place de la Maison Carrée, Nîmes. 0033-4/66.76.35.70, musees.nimes.fr/carreart.

Tekeningen over tekenen

In de huiselijke context van Marijke Schreurs Gallery in Vorst, vlak bij het binnenkort operationele centrum voor hedendaagse kunst Wiels, wordt een grote tentoonstelling georganiseerd met tekeningen van een hele waaier aan interessante kunstenaars. In de vele kamers van het huis kun je kennis maken met de meest uiteenlopende genres, stijlen en smaken, van Ronny Delrue en de Italiaan Serse via Frédérique Gaillard, Werner Reiterer en Maurice Blaussyld tot Christophe Terlinden.

Drawing about Drawing opent vrijdag vanaf 19 uur en loopt nog tot 12 maart, donderdag tot zaterdag, 15 tot 18 uur, Marijke Schreurs Gallery, Van Volxemlaan 475, Vorst, 02/534.18.69.

Landschap van de geest

Philippe Van Snick (1946) toont in de nieuwe Patrick Verelst Gallery in Antwerpen het schilderij landscape (1956/57) in verhouding tot een reeks abstracte schilderijen, wat dan weer mentale landschappen oproept. Bij Van Snick blijft de mens altijd de maat der dingen. Een eenvoudige houten staak staat in de galerie als een ijkpunt tussen kunst en toeschouwer. Van Snick toont verder recente werken die als basis dienden voor een samenwerking met auteur Peter Verhelst in het literaire magazine DW&B.

Landscape & Abstracts opent vanavond vanaf 19 uur en loopt nog tot 27 maart, Patrick Verelst Gallery, Vorstermansstraat 14, Antwerpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234