Woensdag 20/01/2021

Recap De mol

Kijk door de montage heen en zie: Joke en Baha spelen dit spel tot het einde

Katrien is alvast niet de mol.Beeld rv

In aflevering vier is het duidelijk: iedereen speelt om te winnen, en niemand nog voor de groepspot. Vanaf nu is iedereen verdacht.

Eerlijkheid loont niet in De mol, en zo gaat alweer een onschuldige verdachte de pijp uit. Arme Katrien. Het is een beetje alsof ze haar afscheid voelde aankomen, als een bang dier. Haar luistervinken bracht geen soelaas, hoogstens een verkeerde verdenking. Jammer dat ze haar laatste uren doorbracht in een Mexicaanse escape room en in de nabijheid van Steve. "Ik deed wel al het werk", maakte hij haar verdacht. Het blijft een ware teamplayer, die man.

Hij en vijf andere judassen speelden om te winnen, maar wie is de oprechte saboteur? In de vorige aflevering werd er geld kwijtgespeeld, vandaag werd er niks bijverdiend. "Met zo’n bende klungelaars heeft de mol niet veel werk", wordt al eens beweerd. Maar het blijft in deze reeks niet bij onschuldige kemels: omdat niemand speelt voor de groepspot, maar enkel voor eigen vel, is iedereen een beetje mol.

Proef nummer 1: nee, nee, nee

Of niet? Volgens ons verdacht maar niet de mol wegens te goed gepresteerd: Pascale. De truc met de gummibeertjes in de weegschaal is ontzettend snel bedacht door de tot hier toe tactisch wat onderschatte marinier. Maakt zich in de montage voor de eerste keer écht kenbaar als verdachte: Lloyd. Niet alleen slaagt hij erin ondoordacht de luciferproef te verlaten, hij spendeert ook nog eens te veel tijd op een verkeerde locatie. Maar: eigenlijk maakt dat treuzelen niet eens uit. De mol wéét namelijk dat wie bij de eerste proef een fout maakt, ongegeneerd de anderen de verkeerde kant op stuurt. 

Opmerkelijk de mist in: Joke met haar Vietnamese miljoenen en Lloyd met de lucifers. Speciale vermelding ook voor Bahador, die alweer vooral supportert voor de foute antwoorden – genre "Brussel is te obvious". En om de een of andere reden Scott verandert in Escobar. Excuse-me-je?

Katrien aan het luistervinken.Beeld rv

Proef twee: gedenk de gummibeertjes

In proef twee wordt er vooral in de escape room flink gemold, maar door wie? In ieder geval níet door, het zal u verbazen, Lloyd. Want wie vindt bij de muziekproef het muziekboek, én raadt Green Day? Juist, jongeheer goldy locks. Dat hij het Witte Huis niet raadt tot hij het meermaals heeft uitgesproken, kan iedereen overkomen, en ook hier doet Joke niet per se haar best om een echt goede beurt te maken. Steve en Pascale moeten we respijt geven: die twee zitten als ratten in de val en krijgen de volle lading. Mollen is er niet echt bij.

En Pieter en Baha? Ook zij zitten niet in de beste positie om te mollen, tenzij ze er de moeilijkste afbeeldingen uitkiezen, maar dat kunnen wij helaas niet zien. Bij Pascale loopt alles weer in de soep. Ze lacht nogmaals de lach van de wolf in schapenvacht. Of, zoals ze gewoonlijk doet, gewoon schaapachtig. Kan ook. Gedenk de gummibeertjes.

Proef drie: geen geld is geen geld

Geen geld is geen geld, zegt Pieter, en je zou er nog een christen in ontwaren, ware het niet dat hij dat niet in het voordeel van de groep zegt. Maar onze goede herder pleit voor zijn eigen straf door te zeggen dat al degenen die vorige keer groepsgeld hebben gebruikt om vrijstellingen te bekomen, dit keer aan de bodem moeten starten. Ook Pascale offert zich op voor de onderste verdiepingen. 

Pieter mag dan al incompetent zijn, we zien eigenlijk zelden een reden om hem te verdenken, en in onze
De mol-paranoia maakt hem dat natuurlijk net weer iets verdachter. Maar eerlijk? Volgens ons ligt hij er de volgende keer uit. Te soft om te winnen.

Trap het af

Gaat de mol voor de vrijstelling? Natuurlijk – een onveranderde prijzenpot is het hoogste goed. Gaat hij voor een fout onderweg? Als dat er eventueel nog bij kan. Steve gaat weer aan het prutsen, want telt de lettergrepen fout. Joke kiest voor de zoveelste keer een rol als de egoïst die de buit binnenhaalt. Lloyd loopt zich de pleuris, en Katrien, wel, die heeft niks gezien. 

En eigenlijk weet de mol al van bij het begin dat het niet uitmaakt wie wel of geen juiste antwoorden geeft, want Gilles heeft hem of haar in het oor gefluisterd dat wie goed loopt, nog voor de lift arriveert.  Dus is het mollen een kwestie van de groep overhalen om voor de vrijstelling te gaan. Zo is iedereen weer een beetje sjoemelaar, maar wordt in de montage vooral door Pieter beweerd: geen geld is geen geld. Ieder voor zich, dus. "Ik ga niet de enige zot zijn", verklaart hij zich nader. Dat heeft hij geleerd uit het heengaan van zijn vriend Jeffrey.

Lloyd heeft soms gelijk.Beeld rv

Grillige montages en verdoken bedoelingen maken het erg moeilijk om een heldere analyse te maken. Gelukkig laten wij ons niet verleiden door bedenkingen door de camera, noch door slechte acteerprestaties. De priester preekte wijzere woorden dan hij zelf bedoelde toen hij zei: geen geld is geen geld. Follow the money, dus. Kijk door de montage heen, en zie: Joke en Baha spelen dit spel tot het einde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234