Maandag 21/06/2021

Kiezer is een angsthaas

De populariteit van Kris Peeters, Bart De Wever en Maggie De Block is niet toevallig. Een maatschappelijke peiling van de VRT toont aan dat angst de drijvende emotie is van deze tijd. En daar gaan de drie politici, elk op hun eigen manier, het meest succesvol mee om.

Nee, de Vlaming ligt echt niet wakker van de onderwijshervorming. De kilometerheffing? Een begroting in evenwicht? De staatshervorming? Al die thema's beheersen al maanden de politieke agenda, maar het zal de Vlaming worst wezen. Alvast enkele illusies minder voor wie zich onder de stolp van de Wetstraat bevindt.

Uitweg

Een maatschappelijke peiling van de VRT bij 3.300 Vlamingen toont aan dat er in Vlaanderen nog altijd een ruime meerderheid is voor de verzorgingsstaat. Pensioenen staan met stip boven aan het lijstje van onze prioriteiten. Jong of oud, laag of hoog opgeleid: de betaalbaarheid van onze pensioenen is een dilemma dat alle Vlamingen bezighoudt. 'Een betere justitie' en 'gezondheidszorg voor iedereen' komen op nummers twee en drie.

Oerklassiek en behoudensgezind, zo lijken de resultaten. Maar klopt dat wel? Waarom vindt 64 procent van de Vlamingen anders dat er hard moet worden opgetreden tegen discriminatie op de arbeids- en huurmarkt? En waarom vindt een ruime meerderheid dat 'een illegaal' toch moet kunnen blijven als die maar goed geïntegreerd is?

De verklaring voor de resultaten ligt elders. Ze heeft te maken met een onzeker toekomstperspectief. Met angst ook. Dat laatste is, zo bewijst deze peiling, dé drijvende emotie van dit tijdsgewricht. Zo heeft de Vlaming angst voor een te lage levensstandaard als gepensioneerde (67 procent), angst dat de kinderen geen mooie toekomst zullen hebben (67 procent), angst om niet meer te kunnen sparen (65 procent), en om geen huis te kunnen kopen (44 procent). Ook jongeren maken zich alsmaar meer zorgen (DM 31/3).

Al die angst verklaart mee de populariteit van politici als Maggie De Block, Kris Peeters en Bart De Wever. Het trio prijkte in de recentste peiling van De Morgen boven aan de lijst van populairste politici in Vlaanderen. Een belangrijke reden daarvoor: elk op hun eigen manier bieden ze, bewust of onbewust, een antwoord op de angst in de samenleving. De ene levert een houvast, de andere een uitweg.

Merkel

Angst voor instabiliteit en afbraak is de voedingsbodem van het succes van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Het boegbeeld van de christendemocraten heeft misschien niet de meest uitgesproken standpunten, maar zijn staatsmanschap en zelfverzekerdheid slaan aan bij de kiezers die snakken naar continuïteit. De aanpak van Peeters heeft zijn succes al vaker bewezen. In 2012 stuwde de strategie Duits bondskanselier Angela Merkel naar een historische verkiezingsoverwinning.

Ook Bart De Wever (N-VA) speelt in op de angst bij de Vlaming. Zijn boodschap van verandering overtuigt de burgers die vrezen voor het 'klifsenario'. Kort gezegd: als we het stuur niet drastisch omgooien, storten we met zijn allen de afgrond in. De boodschap is hard, maar in tijden van economische crisis en onzekerheid wint ze aan kracht. Getuige daarvan de prioriteit van de partij.

Maggie De Block scoort dan weer met haar strenge aanpak van de migratie. De angst van de Vlamingen ligt immers voor een stuk in de nieuwe samenleving die op hem afkomt en de oude zekerheden die wegvallen. Uit de peiling blijkt dat migratie volgens de Vlaming 'het systeem' onder druk zet. Meer migratie maakt de dingen alleen maar ingewikkelder. De Block, de madam die de migratiesluizen dichtdraaide, neemt een deel van die angst weg.

Het kopiëren van andermans succes is zelden een goede raad, maar toch. De impact van emotie kan moeilijk worden overschat in de politiek. Dat hebben deze politici maar al te goed begrepen. Ook hun collega's weten nu wel waar de Vlaming van wakker ligt. Met deze kleine bedenking dat dat niet altijd de thema's zijn waar de meeste aandacht naartoe gaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234