Donderdag 24/06/2021

Kiezen tussen sfinx en vrijgezel

'Daar gaan we weer', kopte het weekblad India Today. Voor de derde keer in drie jaar tijd gaan 605 miljoen Indiërs tussen zondag en 3 oktober naar de stembus. De verkiezingscampagne is een partijtje schimpen geworden, waarbij Congress-leider Sonia Gandhi met Monica Lewinsky werd vergeleken en BJP-premier Vajpayees vrijgezellenstatus als onaanvaardbaar minpunt gold.

brussel.

eigen berichtgeving

Haast onvoorstelbare gebeurtenissen zijn het, verkiezingen in India. Zeven miljard gaan ze dit keer kosten (een half miljard meer dan in '96) en ze vinden plaats in niet minder dan 800.000 kiesbureaus, die in 25 deelstaten op vijf verschillende datums tussen zondag en begin oktober hun deuren openen. 605 miljoen mensen zullen er bepalen wie de 543 zetels van het Lager Huis van het parlement zullen bezetten, wanneer dat tegen 20 oktober terug bijeenkomt.

Liefst 45 partijen dingen om de gunst van de kiezer, waarvan er slechts zes een nationaal karakter hebben. Dat betekent evenwel niet dat de electorale strijd er een tussen zes machtsblokken wordt: als de opiniepeilingen kloppen, zetelen er straks weer 24 partijen in de regeringscoalitie, die zich de Nationale Democratische Alliantie (NDA) noemt en die door de tot april regerende Hindoe-nationalistische BJP wordt geleid. Evenzeer houdt dat in dat de man die tot op heden het premierschap waarneemt, dat in de nabije toekomst zal blijven doen. Vajpayee zou voor de derde keer eerste minister worden, en hij hoopt vurig het langer uit te zingen dan de vorige keren: twaalf dagen in '96 en zeventien maanden die eindigden met een motie van wantrouwen op 17 april van dit jaar. Eén stem was het toen overigens, die zijn coalitie onderuithaalde.

Dat de NDA wellicht zo'n 308 tot 318 van de 543 direct verkiesbare zetels in de wacht zal slepen, heeft vooral met de oorlog in Kargil, Kasjmir, te maken. Dat zo'n 70 dagen durend conflict tegen Pakistaanse 'indringers' op het dak van de wereld draaide in juli uit op een Indiase victorie en een internationale slechte beurt voor Pakistan, en verschafte Vajpayee een heldenstatus.

De Congresspartij, die India haast onafgebroken bestuurde sinds de onafhankelijkheid in '47, boert de jongste jaren zienderogen achteruit en lijkt ook nu op een nederlaag af te stevenen. Volgens de polls krijgt de door Sonia (de Italiaanse weduwe van Rajiv) Gandhi, geleide partij zo'n 145 zetels. Zou het met de moddercampagne tegen de erfgename van de Nehru-Gandhi-dynastie te maken hebben? Dat ze even weinig met India te maken heeft als Lewinsky met het Witte Huis, meenden boze tongen tijdens verkiezingsrally's voor grote menigten. En dat ze India niets meer had gegeven dan twee kinderen, een zoon en een dochter.

De aanval op Sonia beantwoordde Congress met geschimp op premier Vajpayee: als hij nog geen familie kan leiden - de man is vrijgezel - hoe zou hij dan een land kunnen bestieren? Het wederzijdse gegooi met modder inspireerde de voorzitter van de kiescommissie M.S. Gill er woensdag zelfs toe om tot "een bestand" op te roepen. "Al was het maar", dixit de man, "omdat de Indiase kiezer beter verdient."

Als Congress verliest, zijn daar ernstiger gronden voor dan politiek gesneer, zij het dat Sonia er wel centraal in staat: de Italiaanse blundert onophoudelijk. Neem haar eigen kandidatuur. Aan al wie het horen wilde, vertelde de vrouw die de bijnaam 'de sfinx' kreeg, dat ze zou opkomen in Cuddappah, in de deelstaat Andra Pradesh. Stiekem begaf ze zich ondertussen naar Bellary, in Karnataka, hopend daar makkelijk een zetel te winnen. Het manoeuvre lekte evenwel uit, de BJP zette in Bellary zelf hoog in en deze Sushma Swaraj zal volgens de jongste peiling van het blad India Today zelfs twee keer zoveel kiezers overtuigen als la Sonia.

De partij-activisten van Congress zitten dan ook met de handen in het haar: als een liegende Sonia niet eens een eigen zetel kan behalen, hoe zal ze dan haar partij naar de victorie leiden? Nochtans is dat nog steeds wat de weduwe beweert. Coalitievorming? Ze denkt er niet aan, zegt ze. Congress kon het altijd al alleen en dat is nog zo. De partijleiding heeft voor alle zekerheid wel al een andere leider achter de hand: ex-financiënminister Manohan Singh. Die is neutraal en acceptabel genoeg om bij een BJP-nederlaag naar coalitiepartners te gaan hengelen.

Catherine Vuylsteke

'Sonia Gandhi hoort even weinig in India thuis als Lewinsky in het Witte Huis'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234