Donderdag 29/10/2020

Rectorverkiezingen

Kiesmoeheid: 'De UGent maakt zich hopeloos belachelijk'

Een aula van de Gentse universiteit.Beeld Bas Bogaerts

Een spelletje zonder einde, zo kun je de rectorverkiezing in Gent omschrijven. Niemand gelooft dat ronde vijf vandaag iets oplevert. En zowel studenten als academisch personeel beginnen het danig op de heupen te krijgen.

“Tja, het zijn precies ruziënde kleuters hé.” Die 'kleuters' waar de aan zijn koffie nippende professor in het café van de Vooruit naar verwijst, zijn de twee duo’s die meedingen naar het hoogste ambt aan de Universiteit Gent. 

Tot vier keer toe versloeg duo 1 duo 2. Maar volgens het Gentse kiesreglement moet dat verslaan gebeuren met een tweederdemeerderheid en die werd al vier keer niet gehaald. Duo 1 probeerde al duo 2 te overtuigen er zelf mee stoppen of samen te werken, maar dat pakte niet. De voorbije dagen stuurden beide duo's mails rond waarin ze elkaar verweten zich niet constructief op te stellen.

“Sorry, maar op zoiets knap ik dus af”, stelt de koffiedrinkende professor. “Dit gaat niet meer om de inhoud of de universiteit op zich. Dit is een spelletje geworden. Tussen vechtende kemphanen die vooral met zichzelf bezig zijn. We maken ons als universiteit vooral hopeloos belachelijk."

Tweederdemeerderheid

Dat ze het in Gent stilaan beu aan het worden zijn, blijkt ook uit de resultaten van ronde vier: het aantal blanco stemmen was gestegen en de opkomst dan weer gedaald. Toch duidelijke tekenen dat de verkiezingsmoeheid toegeslagen heeft.

“Je zou voor minder”, zegt Matthis Provoost. De geschiedenisstudent staat samen met vrienden van de Geschiedkundige Kring aan de ingang van de Blandijn koffiekoeken en fruitsla te verkopen. Ten voordele van de clubkas, want er zijn nog belangrijkere dingen in een studentenleven dan rectorverkiezingen. “Ik snap echt niet dat er niet ingegrepen wordt”, zegt Matthis. “Dat er meerdere rondes nodig waren, dat was te verwachten. Maar vijf of nog meer? Dat slaat toch nergens op.”

Boosdoener is volgens hem de vereiste dat het winnende duo een tweederdemeerderheid haalt. "Bij de vorige rectorverkiezing mochten enkel de vertegenwoordigers van alle geledingen stemmen, zo’n 300 in totaal. Maar nu heeft iedereen stemrecht en tijdens de vorige rondes brachten meer dan 12.000 mensen hun stem uit. Met zo'n hoeveelheid werkt die tweederderegel duidelijk niet goed. We moeten daar dus van af.”

Petitie

Die tweederdemeerdheid boycot inderdaad de hele procedure, vindt ook professor Bart Defrancq, van de vakgroep Vertalers en Tolken. Hij startte met een collega een petitie om de regel af te schaffen. “Geen enkele democratie eist dat een kandidaat een tweederdemeerderheid achter zich krijgt”, legt hij uit in het begeleidend tekstje. “We vragen dan ook aan de raad van bestuur om zo snel mogelijk een realistisch verkiezingsreglement in te voeren dat binnen een redelijk aantal stemrondes een rector oplevert.”

Maar duo 2, Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger, ziet zo’n reglementswijziging hoegenaamd niet zitten. “Het is zoals met een voetbalmatch, in de pauze ga je ook niet de regels veranderen. Dat kan niet zomaar", meent Van Huylenbroeck.

Het zou zeker niet verstandig zijn om nu de kiesprocedure te veranderen, stelt ook Carl Devos, politicoloog aan de UGent. "Ik heb de petitie om de tweederdemeerderheid af te schaffen wél ondertekend, maar we kunnen en mogen dat niet nu doen", legt hij uit. "Het is nooit een goed plan om dat te doen in de loop van een verkiezingsprocedure. In de politiek is het zelfs zo dat je een jaar voor de verkiezingen niets meer mag wijzigen."

Ook al is de huidige procedure wel degelijk een slechte, meent professor Devos. "De UGent heeft deze situatie aan zichzelf te danken. Er is een procedure opgesteld die op zich goedbedoeld is, maar die niet werkt. Het probleem is vooral dat er geen eindpunt in verwerkt is. We hadden moeten voorzien dat die tweederdemeerderheid kon verlaten worden na enkele rondes. Nu zitten we vast."

Blad-steen-schaar

Wat er dan wel moet gebeuren, is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. Een groepje studenten zet alvast een gefotoshopt beeld op Facebook waarop de kandidaten te zien zijn terwijl ze blad-steen-schaar spelen.  Een post die meteen erg veel geliket werd.

Professor Devos ziet evenwel nog andere mogelijkheden. "Waar we behoefte aan hebben, is een goed gesprek tussen de verschillende kampen. We moeten deze situatie ontmijnen en dat doe je niet door een procedure te veranderen. Als het nodig is, moeten we zelfs durven denken om er een externe bemiddelaar bij te betrekken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234