Zaterdag 18/01/2020

Kieskoorts

Lionel Vandenberghe tweede opvolger op SP.A-Spirit-lijst

Lionel Vandenberghe, oud-voorzitter van het IJzerbedevaartcomité, schuift op de senaatslijst van SP.A-Spirit op van de lijstduwersplaats naar de tweede opvolgersplaats. Vandenberghe neemt de plaats over van Hans Bonte, die zelf eerste opvolger wordt in Brussel-Halle-Vilvoorde. Wie de nieuwe lijstduwer wordt, is nog niet definitief beslist. Topfavoriet is Monica Deconinck, OCMW-voorzitster in Antwerpen. Ook Sarah Willockx, directeur bij de Socialistische Mutualiteiten en dochter van Freddy, zou een plaats op de lijst krijgen.

Viermaal Claes op CD&V-lijst Leuven

Op CD&V stemmen in Leuven zal op 18 mei grotendeels gelijk staan met 'Claes' stemmen. Liefst vier van de zeven effectieve kandidaten op de CD&V-kamerlijst in Leuven dragen de naam Claes. De ontwerplijst moet wel nog de zegen van de hogere partij-instanties krijgen. Na lijsttrekker Carl Devlies, schepen in Leuven, volgt Dirk Claes, burgemeester van Rotselaar en coming man in de regio. Op drie volgt Ingrid Claes, op vier Inge Claes en ook de lijstduwer heet Claes, maar dan Manu. Tussenin volgen nog Katrien Partyka uit Tienen en Izzy Van Aelst, Vlaanderens jongste kandidaat. De oude Mark Eyskens is lijstduwer bij de opvolgers.

Alle liberale hens aan dek in Brussel-Halle-Vilvoorde

De VLD zet alle ministers en verkozenen uit de regio uit de diverse regeringen en parlementen op de lijst in Brussel-Halle-Vilvoorde. Om het fenomeen Frank Vandenbroucke uit Zichem af te stoppen, zo wordt erbij gefluisterd. De verkiesbare plaatsen zijn voor federaal minister Annemie Neyts, en voor de kamerleden Willy Cortois en Maggie De Block (tevens eerste opvolger). 'Internetkandidaat' Eddy Warrand schuift op naar strijdplaats vier. Lijstduwer is burgemeester Francis Vermeiren van Zaventem. Bij de opvolgers staan onder meer Vlaams-Brussels minister Guy Vanhengel, en de Vlaamse volksvertegenwoordigers Sven Gatz, Stefaan Platteau en Dominique Guns.

Van Rompuy geeft De Clerck lesje in communicatie

"Eenvoud hoeft niet sloganesk te zijn." Met dat motto geeft CD&V-eminentie Herman Van Rompuy zijn partijvoorzitter Stefaan De Clerck een beleefde tik tegen de billen. Binnen de partij was er wat ergernis ontstaan omdat De Clerck vorige week de presentatie van het CD&V-verkiezingsprogramma versmachtte in een anderhalf uur aanslepend betoog. In zijn elektronische nieuwsbrief 'Dag voor dag' legt Van Rompuy uit hoe hij dat gedaan zou hebben. "Ik zou het CD&V-programma op de volgende heldere en beknopte wijze hebben samengevat: 1. Betaalbare zorgen. Betaalbare woningen. Betaalbare overheidsrekeningen. 2. Gezinnen, vooral met kinderen: geef ze niet alleen meer geld, maar vooral meer tijd. 3. Geen gedoogbeleid bij drugs, in het verkeer, bij misdrijven, bij onwettelijkheid. 4. Gezonde bedrijven = meer jobs. Minder kosten en meer krediet. Anders gaan werken! 5. Onderwijs, openbaar vervoer, openbare schuldverlichting: dé vrijwaring van de toekomst."

(BE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234