Zondag 01/08/2021

Kies zelf het beste Vlaamse parlementslid van de afgelopen legislatuur

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Liefst 267 uittredende parlementsleden vinden vandaag, bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Het betreft alle Vlaamse Parlementsleden en alle Nederlandstalige parlementsleden uit de Kamer, de Senaat, de Brusselse Hoofdstedelijke Raad en het Europees Parlement. Maar u kunt ook zelf meestemmen via onze online poll.

De 10 beste Vlaamse parlementsleden vindt u hieronder. De 10 beste federale parlementsleden vindt u via deze link.

undefined

Koen Van den Heuvel (Puurs, 50, CD&V) ****

Op 25 mei: 3de plaats Vlaams parlement Antwerpen

• Gestelde vragen: 244
• Wetgevende initiatieven: 74

Beste parlementariër van zijn partij. Hij combineerde succesvol het fractieleiderschap met de burgemeesterssjerp van Puurs. Nooit te beroerd om de oppositie uit te dagen voor een goed debat. Rechterhand van Kris Peeters, maar slaagde er desondanks in om kleur te geven aan zijn rol als fractieleider van de meerderheid. Sinds zijn komst is het moment waarop de CD&V-fractieleider het spreekgestoelte betreedt, niet langer het sein om een koffie te gaan halen in de bar.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Eric Van Rompuy (Zaventem, 65, CD&V) ***(*)

Op 25 mei: 3de plaats Kamer Vlaams-Brabant

• Gestelde vragen: 118
• Wetgevende initiatieven: 48

Behartigde geen dossiers meer, maar erg gewaardeerd als commissievoorzitter Financiën. Wist het debat ook in andere commissies of in de plenaire zitting keer op keer te kruiden of zelfs te maken. Een kans om coalitiepartner N-VA te jennen werd zelden onbenut gelaten. Zijn gedwongen vertrek is een verlies voor het makke Vlaams Parlement. Nam rol van elder statesman met verve op. Durft tegen de stroom in te roeien en doet dat met plezier tegen de eigen partij en regering. Een voorbeeld voor vele jongere parlementsleden. Als je hem bezig hoort, ben je geneigd ook echt te geloven dat het vroeger beter was.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Jean-Jacques De Gucht (Aalst, 31, Open Vld) ***(*)

Op 25 mei: 3de plaats Kamer Oost-Vlaanderen

• Gestelde vragen: 66
• Wetgevende initiatieven: 54

Verrichtte in de Senaat baanbrekend en internationaal geanticipeerd werk met de wet op euthanasie voor minderjarigen. Een uitzonderlijke en zelfs historische prestatie die een goede score rechtvaardigt. Dat gezegd zijnde: in het Vlaams Parlement was het heel wat minder. Zo alomtegenwoordig hij was als senator, zo duwde in Vlaanderen nog geen deuk in een pakje boter, zelfs niet in een mediagevoelige commissie als Cultuur.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Vera Van der Borght (Aalst, 62, Open Vld) ****

Op 25 mei: Geen kandidaat meer

• Gestelde vragen: 404
• Wetgevende initiatieven: 118

Algemeen gewaardeerd als een van de (verborgen) toppers van het parlement. Drukte haar stempel op alle domeinen van Welzijn, waar ze consequent het vrije initiatief verdedigde tegen de zuilbelangen die ACW-minister Jo Vandeurzen meer dan goed soigneerde. Brengt haar boodschap gedreven, maar vindt moeizaam haar weg naar de media. Haar slotoffensief tegen het nieuwe decreet kinderopvang bewijst haar waarde in de fractie.

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Lode Vereeck (Diepenbeek, 49, Open Vld) ****(*)

Op 25 mei: 1ste opvolger Kamer Limburg

• Gestelde vragen: 1080
• Wetgevende initiatieven: 54

Technisch zeer onderlegd, bouwt dossiers op als geen ander en weet die met humor te brengen. Bracht de regering wel eens aan het wankelen met zeer precieze kritiek op het economische beleid, en de scalp van minister Muyters hing bijna aan zijn gordel. Werd opgevist door Open Vld en dat is volkomen terecht. Voerde lange tijd als LDD-fractieleider de oppositie aan in zijn eentje. Bezorgde de regering, maar eigenlijk evenzeer de grote logge Open Vld-oppositiefractie, schaamrood op de wangen. Vereeck heeft het allebei: dossierkennis én de gave van het woord. Maakte door zijn aanpak niet enkel vrienden, nietwaar N-VA?

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Bart Martens (Antwerpen, 45, sp.a) ****

Op 25 mei: 1ste opvolger Vlaams parlement Antwerpen

• Gestelde vragen: 140
• Wetgevende initiatieven: 448

Veruit de beste van zijn fractie en een van de toppers van het parlement tout court. Harde werker, kritisch voor regering. Geapprecieerde commissievoorzitter. Bewijst dat kennis en engagement best wel kunnen samengaan. Zijn collega's weten welk werk hij verzet, de buitenwereld heel wat minder. Kan moeilijke dingen nochtans simpel uitleggen. Zijn rood-groene hart bloedt over Oosterweel.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Jan Peumans (Riemst, 63, N-VA) ****(*)

Op 25 mei: 1ste plaats Vlaams parlement Limburg

• Gestelde vragen: 61
• Wetgevende initiatieven: 80

Hield de teugels in het parlement strak in de hand en oversteeg daarbij de partijgrenzen, zoals het een voorzitter betaamt. Hield de regering allerminst een hand boven het hoofd. Onder zijn impuls werden de uittredingsvergoedingen en pensioenen voor parlementariërs hervormd in alle parlementen. Voor of tegen Peumans? Wij zijn voor. Heeft het Vlaams Parlement eindelijk een gezicht gegeven. Oké, hij loopt ook graag zelf in beeld, desnoods met schoolmeesterachtige ordehandhaving in het parlement. Slaagde er tussendoor ook nog in om te wegen op Mobiliteit en Openbare Werken.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Wilfried Vandaele (De Haan, 55, N-VA) ****

Op 25 mei: 3de plaats Vlaams parlement West-Vlaanderen

• Gestelde vragen: 347
• Wetgevende initiatieven: 421

Uitstekend parlementair werk verricht, aanwezig in zeer uiteenlopende vakgebieden, waaronder ook media. Is allesbehalve een tafelspringer, maar soms volstaat het om gewoon je stinkende best te doen.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Björn Rzoska (Lokeren, 41, Groen) ****

Op 25 mei: 2de plaats Vlaams parlement Oost-Vlaanderen

• Gestelde vragen: 51
• Wetgevende initiatieven: 2

Kwam pas na de gemeenteraadsverkiezingen in het parlement, op die korte termijn al onmiddellijk door collega's beschouwd als een van de beste van zijn fractie. Verademing in debatten. Welbespraakt en inhoudelijk sterk. Het wordt stilaan duidelijk waarom Wouter Van Besien hem ooit recruteerde als ondervoorzitter. Dit wordt een groeier.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Mieke Vogels (Antwerpen, 60, Groen) ***(*)

Op 25 mei: Lijstduwer Kamer Antwerpen

• Gestelde vragen: 153
• Wetgevende initiatieven: 109

Onstuitbare werkkracht. Allesbehalve uitgebold in haar laatste legislatuur. Gebruikt als een van de weinigen kennis als ex-minister om degelijk parlementair werk te verrichten. Waar voor het belastinggeld, tot de laatste minuut. Blijft haar verontwaardiging over wachtlijsten uitschreeuwen. Haar pas verschenen politieke testament in boekvorm is een indrukwekkende aanklacht tegen Vlaamse verzuiling. Zal gemist worden.

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Lees het rapport van alle 267 parlementsleden in De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234