Woensdag 22/09/2021

Kies zelf het beste federale parlementslid van de afgelopen legislatuur

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Liefst 267 uittredende parlementsleden vinden bij de start van de paasvakantie hun rapport in De Morgen. Het betreft alle Vlaamse Parlementsleden en alle Nederlandstalige parlementsleden uit de Kamer, de Senaat, de Brusselse Hoofdstedelijke Raad en het Europees Parlement. Maar u kunt ook zelf meestemmen via onze online poll.

De 10 beste federale parlementsleden vindt u alvast hieronder. De 10 beste Vlaamse parlementsleden vindt u via deze link.

undefined

Elke Sleurs (Senatrice, Gent, 46, N-VA) ****

Op 25 mei: 2de plaats Vlaams parlement Oost-Vlaanderen

• Gestelde vragen: 525
• Wetgevende initiatieven: 43

Overtuigde haar partij ervan om, tegen de conservatieve roepers in, de euthanasiewet voor minderjarigen mee te ondertekenen. Dat die wet er kwam, is zo minstens evenveel haar verdienste als die van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Verdient meer aandacht, ook in eigen partij. Had een groot interview in deze krant nodig om ontdekt te worden.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Bert Anciaux (Senator, Brussel, 55, sp.a) ****

Op 25 mei: 2de plaats Vlaams parlement Brussel

• Gestelde vragen: 4.043
• Wetgevende initiatieven: 192

Werkte zich uit de naad om zijn wetsvoorstel voor betere omkadering van geïnterneerden erdoor te krijgen. Het zal hem hopelijk op het nippertje lukken om deze schandvlek van de vaderlandse justitie wat uit te vlakken. Is het tegendeel van een uitboller. Haalde terecht veel airplay met zijn doctoraat en met zijn werk rond internering. Hij zal gemist worden als hij niet herverkozen raakt.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Peter Dedecker (Kamerlid, Gent, 31, N-VA) ****(*)

Op 25 mei: 3de plaats Kamer Oost-Vlaanderen

• Gestelde vragen: 342
• Wettelijke initiatieven: 37

Dé klokkenluider van het Arco-dossier. Heeft indirect het vertrek van minister Steven Vanackere (CD&V) veroorzaakt. Zowat de enige die de regering even aan het wankelen heeft gebracht. Zit met Arco op een goudader, zal die blijven ontginnen, en deelt het opgedolven goud gul uit, nu ook in boekvorm. Revelatie. Zo had N-VA er enkele meer mogen hebben.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Jef Van den Bergh (Kamerlid, Kalmthout, 41, CD&V) ***(*)

Op 25 mei: 3de plaats Kamer Antwerpen

• Gestelde vragen: 475
• Wetgevende initiatieven: 137

Zeer actief rond mobiliteit, met focus op de NMBS. Opmerkelijk: hij volgt niet als een schaap de meerderheidskudde, durft kritisch zijn. Spreekt niet met de stem van een studax, wel van een getergde ervaringsdeskundige pendelaar. Dat voel je. Uitgegroeid tot dé mobiliteitsman van CD&V, in het voetspoor van zijn lichtjes legendarische streekgenoot Jos Ansoms. Kent zijn zaken én weet ze over te brengen. Is dan ook goed op weg om de Ansoms van zijn generatie te worden. Meer moet dat soms niet zijn.

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Dirk Van der Maelen (Kamerlid, Geraardsbergen, 61, sp.a) ***(*)

Op 25 mei: 2de Kamer Oost-Vlaanderen

• Gestelde vragen: 424
• Wettelijke initiatieven: 74

De hardste werker van de hele sp.a-fractie, misschien wel de hardst werkende parlementair in het algemeen. Wil nog een legislatuur mee omdat hij zich niet te oud voelt, en dat is hem gegund. Een (eenzaam) voorbeeld voor zijn fractie. Belastingen, banken, buitenlands beleid en het leger zijn zijn specialisaties. Een ministerschap zit er wellicht niet meer in, een electorale monsterscore ook niet, maar een vaste plaats bij de beste parlementsleden is ook al heel wat.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Bart Somers (Kamerlid, Mechelen, 49, Open Vld) ***(*)

Op 25 mei: 1e plaats Vlaams Parlement Antwerpen

• Gestelde vragen: 40
• Wettelijke initiatieven: 35

De commissie Binnenlandse Zaken is hem op het lijf geschreven. Werkte in de regeringsloze periode mee aan de wetten rond gezinshereniging en nationaliteit. Een van de weinigen die burgemeesterschap succesvol combineert met een actief parlementair bestaan. Speelt dat burgemeesterschap zeer handig uit. Man met negen levens. Of het nu over Syriëstrijders, diversiteit of GAS-boetes gaat. Krijgt de zaal stil.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Patrick Dewael (Kamerfractieleider, Tongeren, 58 Open Vld) ***(*)

Op 25 mei: 1e plaats Kamer Limburg

• Gestelde vragen: 52
• Wettelijke initiatieven: 88

Is herboren als fractieleider. Beukt, ook zonder aanleiding, met wellust consequent en eloquent in op N-VA. Heeft zijn ploeg behoorlijk in de hand. Zijn redenaarstalent bezorgt hem meer toehoorders dan de andere fractieleiders van de meerderheid. Met voorsprong de beste fractieleider in het halfrond. Een voorbeeld voor vele 'ik-heb-alles-al-gezien'-generatiegenoten.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Meyrem Almaci (Kamerlid, Antwerpen, 38, Groen) ****

Op 25 mei: 1ste plaats Kamer Antwerpen

• Gestelde vragen: 169
• Wetgevende initiatieven: 90

Krijgt van alle banken lof voor haar werkkracht en gedrevenheid. Scoorde geregeld rond voor links dankbare thema's als banken en fiscaliteit. Populisme loert soms om de hoek, maar een oppositiewoordvoerder mag al eens een bocht afsnijden. Knap gewerkt. Je vergeeft haar de luide soms drammerige stem omdat ze zo goed is. Nu al een vaste waarde in het parlement. Ruilde het fractievoorzitterschap in voor een Antwerps engagement, maar groeide toch uit tot een soort oppositieleidster met eigen stem naast het N-VA-geweld en is voor de eigen partij een van de weinige boegbeelden met nationale allure.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Kristof Calvo (Kamerlid, Mechelen, 27, Groen) ****(*)

Op 25 mei: 2de plaats Vlaams Parlement Antwerpen

• Gestelde vragen: 306
• Wetgevende initiatieven: 72

Bracht de onrust over lekkende vaten met kernafval uit, en andere onfrisse energiedossiers. In het hoofdkwartier van GDF Suez hangt er wellicht een dartsbord met zijn foto op. In zijn vrije tijd trok hij zich ook het dossier jongerenwerkloosheid aan. Interpelleert vanop de tribune ministers alsof hij in zijn hele leven nog nooit wat anders heeft gedaan. Wat, als je naar zijn leeftijd kijkt, ook wel een beetje het geval is natuurlijk. Rookie van de legislatuur. Als Calvo een week niet in de kranten staat, is hij ziek. Of met vakantie. Straalt als een radioactief vat afval uit dat hij de eerste groene VN-secretaris-generaal wil worden.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Sonja Becq (Kamerlid, Meise, 57, CD&V) ****

Op 25 mei: 2de plaats Kamer Vlaams-Brabant

• Vragen: 379
• Wetgevende initiatieven: 162

Komt van alle CD&V'ers het best uit de verf. Behoort tot de linkse ACW-vleugel in de partij, maar vertolkt gezagvol de klassieke gezinswaarden in ethische kwesties. Fel, soms een tikje te. Harde werkster. Een revelatie, na al die jaren. Alle waardering die ze nu krijgt, is verdiend. Als niet-juriste deed ze beter haar werk dan de meeste gediplomeerde juristen in de commissie Justitie. Gezicht van het respectvolle conservatisme.

undefined

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Lees het rapport van alle 267 parlementsleden in De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234