Zondag 13/06/2021

'Kies een BOB en 't is feest'

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

"Kies een BOB en 't is feest", zo luidt de nieuwe BOB-eindejaarscampagne tegen het rijden onder invloed. De nieuwe editie van de BOB-campagne, die tot 15 januari 2008 loopt, is maandag voorgesteld op een persconferentie van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt, minister van Justitie Laurette Onkelinx, het BIVV, de groep Arnoldus en Assuralia.

Tot 15 januari worden verschillende affiches langs de wegen verspreid, die bestuurders eraan moeten herinneren een BOB te kiezen voor de avond. Verder worden vanaf 14 december radiospotjes uitgezonden op Studio Brussel, Radio Donna, Q Music en 4FM.

De BOB-folder werd in een nieuw kleedje gestoken en bevat een pak informatie over drinken en rijden, zoals de gevaren van alcohol, hoeveel je mag drinken, een gedetailleerde beschrijving van de controleprocedure en een tabel met de sancties voor bestuurders die betrapt worden op rijden onder invloed.

"Dat zo'n campagne meer dan nodig blijft, tonen de cijfers van de vorige eindejaarsperiode", zegt minister Landuyt. "Toen voerde de politie in het kader van de BOB-campagne meer dan 120.000 alcoholcontroles uit, en bleken nog meer dan 6.600 bestuurders positief te zijn. Meer dan 2.000 bestuurders zagen hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken", voegt hij eraan toe.

Volgens het European Road Safety Observatory (ERSO) is ongeveer een kwart van alle verkeersdoden in Europa te wijten aan alcoholgebruik, terwijl slechts 1 procent van alle gereden voertuigkilometers afgelegd wordt door bestuurders onder invloed, zo luidt het. Het risico op een ongeval wordt spectaculair groter naarmate je meer drinkt. Met een alcoholgehalte van 0,5 promille loop je 2,5 keer meer kans op een dodelijk ongeval dan wanneer je nuchter bent. Met 0,8 promille is dat risico 4,5 keer groter en met 1,5 promille maar liefst 16 keer.

De toename van het ongevalsrisico in functie van de alcoholconcentratie verschilt trouwens voor elke leeftijdscategorie. "Diverse studies wijzen uit dat jonge bestuurders reeds bij lage alcoholconcentraties een verhoogd risico lopen, in tegenstelling tot oudere bestuurders", aldus nog Landuyt.

Uit de recentste gegevens (2006) van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt de grote meerderheid van bestuurders er wel degelijk van overtuigd dat alcoholgebruik een belangrijke factor is van ongevallen (84 procent). Meer dan zes op tien bestuurders vinden bovendien dat de regels strenger zouden moeten zijn voor rijden onder invloed van alcohol (62 procent).

Sinds september 2007 gelden strengere straffen voor beginnende bestuurders. Wie minder dan twee jaar in het bezit is van een rijbewijs B en betrapt wordt op rijden onder invloed, krijgt al vanaf 0,5 promille een verval van het recht tot sturen opgelegd. De bestuurder moet in dat geval minstens opnieuw het theorie- of praktijkexamen afleggen alvorens hij weer mag rijden.

De lokale politie laat weten dit jaar in het kader van de campagne 160.000 ademtesten te zullen uitvoeren en bijkomende inspanningen te zullen leveren ter verhoging van de subjectieve pakkans, door middel van zichtbare en onvoorzienbare controles.

De autoverzekeraars die de campagne mee financieren vragen extra aandacht voor de weekendnachten, maar niet enkel in de eindejaarsperiode. "Het probleem vergt een permanente sensibilisering het hele jaar door en meer onverwachte en doelgerichte politiecontroles", aldus Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia.

De Lijn zet ongeveer 400 BOB's in om feestvierders tijdens oudejaarsnacht in heel Vlaanderen veilig van en naar hun bestemming te brengen, zo meldt de vervoersmaatschappij. Een oudejaarsnachtbiljet kost 2,5 euro en abonnees rijden gratis tijdens oudejaarsnacht. De dienstregeling van De Lijn is terug te vinden op de webiste www.delijn.be of op het infonummer 070/220 200.
Meer informatie over de campagne op de website http://www.bob.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234