Woensdag 30/11/2022

Kiefer Sutherland kruipt in de huid van zijn alter ego in prequel op zevende '24'-seizoen

'Jack Bauer is geen stripheld, maar een mens van vlees en bloed'

Jack Bauer is terug. Of toch bijna. 2BE presenteert vanavond 24 Redemption, een twee uur durend verhaal dat voorafgaat aan het zevende seizoen van de populaire tv-serie. Vanaf maandag ligt de gelijknamige dvd in de winkel. In de film duiken grote namen op zoals Robert Carlyle en Jon Voight, maar allemaal spelen ze in de schaduw van Kiefer Sutherland (42), de acteur die nog lang na zijn dood in één adem genoemd zal worden met zijn alter ego. 'Jack Bauer heeft mijn hele leven veranderd', aldus Sutherland in een exclusief gesprek in New York.

Door Brecht Decaestecker

Het is maandagochtend wanneer een stevige rookwolk over Hollywood hangt. In een aantal buurten rond Los Angeles zijn bosbranden uitgebroken. Door de droogte en een harde wind krijgen honderden brandweermannen de branden niet onder controle. Even vormen ze het gespreksonderwerp in het poepchique Sofitelhotel, tot we naar de screening mogen kijken van 24 Redemption. Een week later gaat de twee uur durende prequel in avant-première in de States. Genoeg reden voor USA Today, de grootste krant van de VS, om zijn cultuurpagina's te openen met een grote voorbeschouwing op de film. Niet toevallig, want samen met The Sopranos is 24 zonder twijfel de populairste en invloedrijkste tv-serie van het voorbije decennium. Net als de serie rond Tony Soprano hebben de ondertussen zes verschenen seizoenen over Jack Bauer, die gewoonlijk in een periode van 24 uur de president van de VS en als het even meevalt ook de rest van de wereld redt, de lat voor fictie op tv een pak hoger gelegd. Net als die voor salarissen. Met 40 miljoen dollar voor drie seizoenen is hoofdrolspeler Kiefer Sutherland vandaag de vetst betaalde tv-acteur in 'Tinseltown'.

De fictieserie is ondertussen aan haar zevende seizoen toe, maar de nieuwe afleveringen laten, ruim een jaar langer dan gepland, nog altijd op zich wachten. Dat komt door de staking van de scenaristen eind vorig jaar. De opnames van 24, waarvan de scenario's gewoonlijk amper één of hooguit twee afleveringen voorlopen op de verfilming, zouden net van start gaan toen de scenarioschrijvers het werk neerlegden. De hele reeks werd opgeschort, al is ze vandaag wel bijna volledig ingeblikt. Ondertussen beslisten de producers om een prequel aan het verhaal toe te voegen.

In de film, die het relaas van twee uur in Washington en het fictieve land Sangala vertelt, is Jack Bauer in Afrika beland. "Omdat hij ondertussen zoveel moorden op zijn naam heeft staan, wil hij iets goed doen voor zijn geweten", vertelt Kiefer Sutherland, als hij vier dagen na de screening in Los Angeles voor ons zit in een hotel in 54th Street, New York. Sutherland draagt zwarte schoenen, een zwarte broek en een zwarte truin. Achter zijn oor zit een Lucky Strike. Daaruit blijkt dat hij toch niet gestopt is met roken in de gevangenis, zoals gespecialiseerde websites schreven of van elkaar kopieerden.

Sutherland, zoon van de beroemde acteur Donald en zelf een ster sinds hij op zijn twintigste meespeelde in Stand by Me, maakte van de staking gebruik om zijn tijd achter de tralies door te brengen. Een paar maanden eerder werd hij voor de tweede keer gearresteerd toen hij dronken achter het stuur zat. Sutherland, een notoire party bomber, zag in de staking een gouden kans om zijn 48 dagen uit te zitten. Even voor het interview komen de vriendelijke doch kordate promogirls van Fox ons duidelijk maken dat vragen daarover not done zijn. 'Stick it to the series, will you?' Vliegt een mens helemaal vanuit Brussels Airport naar The Big Apple.

Hoe heeft 24 je leven veranderd?

Sutherland: "Goh, waar moet ik beginnen? Sindsdien is alles veranderd. Daar kan ik moeilijk over klagen, want als acteur wil je dat zoveel mogelijk mensen kijken naar wat je doet. 24 is het succesvolste project dat ik ooit heb aangenomen. Daarom was het ook zo plezant. Maar het heeft me wel veranderd, als mens, maar ook als acteur. Vroeger ging ik ervan uit dat ik alleen maar voor theater of film zou werken. Als je meespeelt in films, vertolk je de ene rol na de andere. Je verandert je kleren, je haar, je baard, je dialect. Je zoekt naar vijf grote verschillen om een nieuw karakter vorm te geven. Die luxe heb je niet als je meespeelt in een tv-serie. Voor elk seizoen geef ik misschien wel zestien veranderingen aan Jack Bauer, maar die zijn erg klein. Je hoopt dat die invloed zullen hebben en je probeert daar het positieve in plaats van het negatieve van in te zien."

Je bent niet alleen de hoofdrolspeler, maar ook een van de executive producers. Wat vind je het moeilijkste werk, dat van acteur of dat van producer?

"Ik denk dat ze me die titel gegeven hebben omdat ik niet te snel opslag zou vragen. (lacht) Mijn rol als producer is eerder die van ambassadeur van de serie. Heel veel acteurs passeren onze cast. Ik help weleens met te beslissen wie welke rol krijgt, met mensen over de streep te trekken die twijfelen om mee te doen, om raad te geven aan acteurs, om ze te tonen bij welke schrijver ze moeten aankloppen mochten ze een probleem hebben met hun scène. 24 is een machine die na al die jaren zeer efficiënt draait. Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is als je daar als nieuwe acteur plots in gegooid wordt. Ik kan die mensen de weg wijzen."

De onderwerpen van 24 liggen altijd politiek gevoelig. In Redemption bekommert Jack Bauer zich om Afrikaanse kinderen die kindsoldaten kunnen worden. Een erg actueel thema, kijk maar naar de oorlog in Oost-Congo. Heb je als producer de macht om scenarioschrijvers thema's op te leggen? Dingen waarvan je vindt dat ze in 24 moeten.

"Neen. Wat 24 zo succesvol heeft gemaakt, schrijf ik eigenlijk toe aan Joel Surnow (medebedenker van de serie, BDC). Hij huurde de schrijvers die hij nodig had, de acteurs, de regisseurs en de cameramensen die hij nodig had. Iedereen blijft binnen de parameters van zijn job. Dat betekent niet dat er geen duizend opinies op de set ronddwalen over wat de serie zou moeten zijn of hoe ze moet worden verfilmd, maar uiteindelijk maken de schrijvers zelf hun beslissing. Je kunt je niet voorstellen hoe vaak ik tegen de scenaristen zeg: 'Zou het niet cool zijn als...' Dan zeggen ze: 'Ja, fantastisch!' Maar uiteindelijk zie ik er nooit iets van terug. (lacht) Het was Howard Gordon (hoofd van de schrijvers tijdens de eerste vier seizoenen. Daarna verliet hij even de tv-serie, maar sinds 2006 is hij executive producer van '24', BDC) die heel erg ontroerd was door een documentaire over kindsoldaten die hij had gezien. Dat was de inspiratie voor Redemption."

Tien jaar geleden las je het script van 24 en besloot je om de job niet te aanvaarden. Waarom deed je het uiteindelijk toch?

"(lacht) Ik was sceptisch om in een tv-serie te acteren. Stephen Hopkins, een oude vriend van mij die een aantal afleveringen regisseerde, was enthousiast. Hij zei me: 'Komaan, Kiefer. Het wordt echt cool.' Hij overtuigde me ervan dat we aan iets zouden beginnen dat door veel mensen graag zou worden gezien. Iets waarop we echt trots zouden zijn."

Waarom was je zo sceptisch?

"Als je tekent voor een tv-show, heb je nauwelijks meer dan één script gelezen. Uiteindelijk maak je er misschien wel 175 afleveringen van, maar je hebt geen garantie dat de volgende 174 even goed zullen zijn als de eerste. Ik had dus genoeg redenen om sceptisch te zijn. We zijn allemaal bang voor wat we niet kennen. Ik kreeg het voorstel om vijf of misschien wel meer reeksen lang hetzelfde karakter te spelen. Ik dacht dat dat erg saai zou zijn. Achteraf is gebleken dat het arrogant was van mij om dat te denken. Het is misschien wel de grootste uitdaging van mijn carrière geweest."

Beschouw je Jack Bauer als een soort stripheld?

"Neen. Een van de redenen voor het succes van Bauer en 24 is dat hij zo realistisch is. Hij is niet het soort stripheld dat op het einde van het verhaal de boel gered heeft. Hij is een mens van vlees en bloed. Hij redt de president, maar ondertussen wordt zijn vrouw vermoord. Hij zorgt ervoor dat bommen niet ontploffen, maar daardoor raakt zijn relatie met zijn dochter verzuurd. Hij krijgt niets gratis. Dat gevoel hebben we allemaal. We kennen die grijze zone. We komen in ons leven geluk tegen, maar ook veel tegenslag."

Komt er ooit een echte bioscoopfilm?

"Ik denk het wel. We zijn het erover eens dat de tv-serie veel tijd en energie vraagt. Ze kost ons twaalf maanden per jaar. We nemen amper een break. Een film schrijven en draaien terwijl we met een tv-serie bezig zijn, is gewoon onhaalbaar. Bovendien willen onze schrijvers ook de film schrijven. We zijn het er allemaal over eens dat we zullen wachten met de film tot de tv-serie afgelopen is. Dat is enigszins frustrerend, omdat ik al fantastische ideeën van de scenaristen voor de film heb gehoord. De film zou maar twee uur duren, maar zou wel het verhaal van een dag van 24 uur vertellen. Met die context zou je naar Europa kunnen trekken. Het verhaal zou in Praag kunnen beginnen. Met treinen, auto's en vliegtuigen ben je op het einde van de dag in Londen."

Dat lijkt nogal op de Jason Bournefilms met Matt Damon.

"Het zou er zeker verwantschap mee hebben. Er zijn nog wel meer films die daarbij aansluiten, zoals de Bondfilms. Maar 24 heeft zijn eigen identiteit. Jack Bauer is anders dan Jason Bourne of James Bond."

Zou het niet fijn zijn als Jack Bauer de strijd met James Bond zou aangaan?

"Ik wil er niet aan denken, al is het wel een interessant idee. (lacht) Misschien kunnen ze bij MTV twee popjes maken die de strijd in een boksring beslechten."

Wanneer zien we het laatste seizoen?

"Heel even hebben we het al over een final season gehad, maar sindsdien hebben we onszelf de luxe niet meer gepermitteerd om daar nog langer over na te denken."

24 Redemption,

2BE, vanavond om 21.20 uur

Kiefer Sutherland:

Ik dacht dat een rol in een tv-serie als '24' erg saai zou zijn. Achteraf is gebleken dat het arrogant was van mij om dat te denken. Het is misschien wel de grootste uitdaging van mijn carrière geweest

'Trainspotting'-acteur Robert Carlyle wordt beste vriend van Jack Bauer:

'We schieten ook echt goed met elkaar op'

Een van de opvallendste namen in de cast van 24 Redemption is zonder twijfel Robert Carlyle, de acteur die in Trainspotting het legendarische personage Begbie voor zijn rekening nam. Dat de Schot opduikt als de beste vriend van Jack Bauer, het alter ego van Kiefer Sutherland, is nochtans geen toeval. "Tien jaar geleden speelden Kiefer en ik samen in een film", vertelt hij. "We schoten toen heel erg goed met elkaar op en we hebben altijd contact gehouden. We zijn maatjes. Ten tijde van de film was hij net de eerste scenario's van 24 aan het lezen. Ik weet nog dat hij zei: 'Dit ga ik niet doen.' (lacht) Vorig jaar vroeg hij me om een rol in de prequel te spelen. Ik was erg gevleid. Het personage dat ik mocht spelen, lag me goed. Carl is een oude vriend van Jack Bauer, die hij na jaren opnieuw opzoekt. Dat soort relatie hebben Kiefer en ik zelf ook."

Dat betekent niet dat Carlyle een megafan is van 24 die alle seizoenen verslonden heeft, maar hij heeft wel veel respect voor de serie. "Alleen het eerste seizoen heb ik helemaal bekeken", zegt hij. "Maar ik vond het wel fantastisch. 24 heeft de lat hoger gelegd voor heel wat tv-series. De budgetten zijn nu sterk gestegen. Het is een fenomeen."

24 heeft zijn leven veranderd, zegt Kiefer Sutherland, maar dat klopt volgens Carlyle niet. "Hij is helemaal niet veranderd", vertelt de Schot. "Kom je hem tegen in een bar, dan is hij nog altijd precies dezelfde. Hij kan niet veranderen. Daar is Kiefer te vriendelijk voor."

Carlyle heeft de voorbije twintig jaar een aantal opmerkelijke rollen gespeeld. De beroemdste zijn zonder twijfel die van Daffy in The Beach, de Schot die het eiland heeft ontdekt, Don, de hoofdrol in 28 Weeks Later en Gaz, een van de strippers uit The Full Monty. Een favoriete rol aanduiden, kan hij niet. "Er schieten me meteen vijf te binnen", zegt hij. "Filmrollen zijn hetzelfde als je kinderen. Je ziet ze allemaal even graag."

Bij het grote publiek is Carlyle vooral bekend door zijn rol als Francis 'Franco' Begbie uit Trainspotting, het enige personage dat niet verslaafd is aan heroïne, maar wel aan alcohol en woedend kan uithalen naar iedereen die hij niet moet. Het is ondertussen al twaalf jaar geleden dat Trainspotting verscheen. De film was gebaseerd op het gelijknamige boek van Irvine Welsh en werd geregisseerd door Danny Boyle, vandaag de grote Oscarfavoriet voor zijn film Slum Dog Millionaire. In 2002 verscheen Porno, het vervolgverhaal van Welsh op Trainspotting. Sindsdien doen allerlei geruchten over de verfilming van Porno de ronde. Volgens sommigen is Boyle klaar, maar zijn de acteurs dat niet. Dat klopt blijkbaar niet helemaal. "Ik ben er alleszins klaar voor", zegt Carlyle. "Ik zou gerust nog meer uit Begbie willen halen. Ik was met Danny op de set van 28 Weeks Later en ik vroeg hem: 'Waarom doen we het niet?' Hij gaf niet echt een antwoord. Ik denk dat er enkele problemen meespelen die ik niet ken." (BDC)

n Acteurs Robert Carlyle (l.) en Kiefer Sutherland op de première van 24 Redemption in New York.

n In 24 Redemption belandt Jack Bauer, vertolkt door Kiefer Sutherland, in Afrika. 'Een van de redenen voor het succes van Bauer is dat hij zo realistisch is', aldus de acteur.

MacGyver en James Bond achterna HH

Vreemd. Dat is het minste wat je kunt denken nadat je vijf minuten gezien hebt van 24 Redemption, want het verhaal verplaatst zich naar het fictieve Afrikaanse land Sangala. En dat terwijl de voorbije zes seizoenen zich hoofdzakelijk afspeelden in de allesbehalve fictieve stad Los Angeles. Tijdens de rest van de twee uur durende film wordt de kijker meegenomen naar Washington D.C., als we ons niet vergissen een stad aan de oostkust van de VS. Beetje raar dus dat de producers niet voor een echt land durfden te kiezen, zoals de film Blood Diamond, die zich afspeelt in Sierra Leone en voor een stuk hetzelfde thema behandelt: kindsoldaten. Nu, Redemption werd ingeblikt nog voor Laurent Nkunda aan zijn veroveringstocht in Oost-Congo begon, terwijl het verhaal heel sterk doet denken aan de huidige oorlog in Congo. Alweer visionair van de scenaristen, die in het eerste seizoen van de bekroonde en massaal bekeken tv-serie de VS met David Palmer een eerste zwarte president gaven.

In Redemption gaan ze nog een stap verder, want de film brengt het verhaal van exact twee uur, waarin een nieuwe Amerikaanse president de eed aflegt. Deze keer is dat een vrouw, vertolkt door Cherry Jones, een veelgeprezen theateractrice in de VS. Het is niet de enige opvallende acteur die opduikt en die ook in het zevende seizoen van de partij zal zijn. Behalve Jones zien we in Redemption ook Robert Carlyle, bekend van Trainspotting, en Jon Voight, wereldberoemd sinds Midnight Cowboy. De beste acteerprestatie staat echter op naam van de veel onbekendere Gil Bellows. Let vanavond maar eens op de man met de zwarte bril.

Net als de tv-serie is deze prequel een razend spannende thriller die voor je het goed en wel beseft voorbijgevlogen is. Wat wel tegenvalt, is dat het hoofdpersonage Jack Bauer deze keer op een wel heel erg ongeloofwaardige manier ontsnapt om een groep Afrikaanse kinderen te redden. Daardoor begint hij steeds meer op MacGyver te lijken. En op James Bond, want ook de product placement heeft nogal opvallend zijn weg naar de scenario's gevonden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234