Maandag 23/05/2022

Kieboom (1)

Twee kritische vragen van een '68'er bij wat mevrouw Kieboom stelt (DM 8/2) :

Ten eerste: is het wel juist dat het soort geweld, waarop de media tegenwoordig wel moet focussen, zoveel groter is dan een kleine halve eeuw geleden? Ik ben geneigd eerder het tegenovergestelde te denken en ik nodig de redactie uit dat gewoon eens na te trekken in de statistieken.

Ten tweede: wie heeft ondertussen gefaald? Wij hebben toen de hypocrisie van obscure machtcentra en instituten ontmaskerd. Op zichzelf was dat noodzakelijk. Wat opgeruimd moest worden, werd opgeruimd.

Zijn het niet eerder degenen die de pretentie hadden om het morele gezag te monopoliseren en vertegenwoordigen, die hebben gefaald ?

Zij zijn vandaag nog net zo weinig representatief voor de waarden, waarvoor ook mevrouw Kieboom zich blijft inzetten, als die van een kleine halve eeuw geleden, terwijl zij nog altijd dezelfde pretenties hebben.

Uiteindelijk zal het dus onze schuld zijn. Wij zijn niet braaf geweest en kijk nu.

Mon Steyaert, Kemmel

Kieboom (2)

Zijn de jongeren het slachtoffer van een cultuur die geen idealen meer koestert en ieder verlangen tracht te verzadigen met meer luxe en comfort? Die vraag moet ons zeker tot nadenken stemmen. Hebben ze wel nog genoeg onvervulde dromen? Kennen ze nog de waarden van het gezin en van een goede samenleving, wetende dat er veel mogelijk is, maar dat er ook grenzen zijn?

Zouden we behalve goed opvoeden ook niet eens met zijn allen gaan praten?

Therese Geenens, Aalst

Inhaalverbod vrachtwagens

Vanochtend via de E40 van Jabbeke naar Gent gereden. Twee rijvakken ondergesneeuwd en het zicht zeer beperkt door het grijze weer en de niet geringe sneeuwval. Sneller rijden dan 70 à 80 km/u. was haast onmogelijk en niet verantwoord.

Maar daar denken de heren vrachtwagenchauffeurs duidelijk anders over. De cruisecontrole vlotjes op 90 km/u, waarom niet?

Alle vrachtwagens hebben me ingehaald. Plots was het zelfs zo gortig dat ze elkaar op de ondergesneeuwde linkerrijstrook begonnen voorbij te steken. Niet één, maar vier heb ik er zo gezien. Inhaalverbod voor vrachtwagens? Laat me niet lachen. En dan zou ik moeten geloven dat de vele ongevallen met zware vrachtwagens niets te maken hebben met hun rijstijl.

Wim Donnay, via onze website

Cultuurprijs

Van een éminence grise als Pol Arias mag worden aangenomen dat wat hij beweert over de Vlaamse podiumkunsten grotendeels waar is. Wat hij aankaart over de toekenning van de Vlaamse cultuurprijs voor Toneelliteratuur is geen alleenstaand feit (DM 8/2). Dit is ook van toepassing op sommige andere disciplines. Het probleem zal vergroten naarmate de rits cultuurdisciplines zich uitbreidt. Het aantal genomineerden is niet enorm en het aantal experts al evenmin, tenzij men de aard (of de 'herkomst') van de kandidaten anders opvat en zich voor de jurysamenstelling niet altijd wendt tot dezelfde deskundigen. Zo niet kan er inteelt ontstaan.

Vlaanderen als wervingsgebied blijft beperkt, ondanks het rijke artistieke potentieel. Om het met de bewering van Bart Caron te bevestigen: "De sector van de beeldende kunsten leidt een zeer geïsoleerd en afgezonderd bestaan." (...) "voor de happy few en dus elitair". En ook: "Het maatschappelijke draagvlak voor hedendaagse kunst moet groter worden."

Voor de volgende edities moeten vooraf de 'verwantschappen' worden onderzocht tussen de jury en de geselecteerden. Ook al verdient Jan Lauwers zijn prijs, toch is een jury van twee à drie personen ongezond. Dat is vergelijkbaar met een Amerikaanse president die wordt verkozen door net de helft van de kiesgerechtigden. Van een 'hardwerkende minister' mag worden verwacht dat die problemen de volgende editie opgelost zullen zijn.

Jonas Wille, Brussel

Farma

De titel van het artikel 'Meer geld voor medicijnen, minder voor ziekenhuizen' en subtitel 'Farmabaas L. Neels pleit voor herschikking budget gezondheidszorg' (DM 8/2) staan haaks op de verklaringen van Leo Neels, algemeen directeur van pharma.be. Dit is helemaal niet conform met wat pharma.be aan De Morgen heeft gezegd. Pharma.be heeft nooit meer geld gevraagd voor geneesmiddelen en heeft de goede uitgaven uit het budget voor onder meer honoraria en ziekenhuizen niet in vraag gesteld.

Olivier Remels, directeur communicatie en woordvoerder Pharma.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234