Woensdag 22/01/2020

Kherbache over uitkeringen: "Rechtse symboolpolitiek"

Beeld BELGA

Dat N-VA, bij monde van Kamerlid Zuhal Demir, de werkloosheidsuitkeringen in de tijd wil beperken, noemt Yasmine Kherbache (sp.a) in 'De Ochtend' op Radio 1 "rechtse symboolpolitiek, geen ernstige tewerkstellingspolitiek". "Je maakt langdurig werklozen gewoon duurder."

N-VA-Kamerlid Zuhal Demir hernam gisteren de eis van haar partij om de werkloosheidsuitkeringen na een tijd stop te zetten. "Als ze merken dat ze de rekeningen niet langer kunnen betalen, zullen ze harder hun best doen", klonk het. Daarmee jaagde ze niet alleen coalitiepartner CD&V tegen zich in het harnas, maar ook oppositiepartij sp.a. In een opiniestuk op website van Knack fileren Yasmine Kherbache en Meryame Kitir het voorstel.

En dat deed Kherbache ook nog eens in 'De Ochtend' op Radio 1. "Het is cynisch als je weet dat de werkloosheid is gestegen. Je stuurt daarmee het signaal dat alle werklozen werkonwillig zouden zijn. Wees maar eens iemand die elke dag solliciteert en niet aan een job geraakt." Bovendien schuift N-VA volgens haar de factuur gewoon door naar het OCMW. "Je maakt langdurig werklozen zo nog duurder."

Beeld BELGA

'Uw situatie is hopeloos'

Kherbache vraagt een efficiënt tewerkstellingsbeleid dat mensen responsabiliseert. "Maar je moet opletten dat je mensen niet nog dieper in de moeilijkheden duwt. N-VA zegt tegen de mensen: 'Uw situatie is hopeloos en daarbovenop gaan we u nog extra sanctioneren'."

Ze verdedigt ook het bestaande systeem. "Dat is niet totaal onvoorwaardelijk: als je een maand werkloos bent en je krijgt een job aangeboden die je weigert, dan verlies je je uitkering." Zij vindt dat daarbovenop positieve prikkels moeten komen: "Je moet mensen aanmoedigen om werk aan te nemen en werkgevers aanmoedigen om jobs aan te bieden."

Sp.a in Antwerpen

Kherbache wilde overigens niet al te veel kwijt over de situatie van haar partij in Antwerpen, waar zij haar fractieleiderschap ter beschikking had gesteld. "We gaan in alle rust de verdere organisatie van de partij bespreken om daar als groep sterker uit te komen." De gesprekken, die ook zullen gaan over het fractieleiderschap, worden geleid door Robert Voorhamme en Inga Verhaert. "We moeten in Antwerpen een manier vinden om goed samen te werken."

Dat de strubbelingen toch in de media gekomen zijn, noemt Kherbache "niet leuk" en "jammer". "We zitten allemaal rond de tafel. Verdere speculaties zijn niet relevant."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234