Woensdag 21/10/2020

politiek

Kherbache maakt brandhout van Homans' diversiteitsplan

Yasmine Kherbache.Beeld Photo News

"De goednieuwsshow van de minister is pure windowdressing." Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) schiet met scherp na Homans' (N-VA) voorstelling van haar diversiteitsplan.

Het zit snor met het diversiteitsbeleid bij het personeel van de Vlaamse overheid. Dat was de conclusie van bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) bij de voorstelling van het Gelijkekansen- en diversiteitsplan 2017 in de commissie Bestuurszaken. Volgens Homans was in 2016 8,9 procent van de personeelsleden van de Vlaamse overheid van buitenlandse herkomst. Daarvan was 5,4 procent van buiten de EU, wat precies 1 procent méér was dan het jaar voordien.

"Maar die verbetering is toe te schrijven aan een nieuwe manier van tellen, niet aan een actief beleid om meer mensen met een migratieachtergrond aan te trekken", stelt Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) die de cijfers opvroeg. "De evolutie in 2016 wordt grotendeels verklaard door het feit dat voor het eerst ook het Agentschap Inburgering en Integratie is meegeteld, waar veel mensen met een migratieachtergrond werken. De rest van de toename wordt quasi volledig verklaard door de toegenomen diversiteit bij De Lijn en aan de UGent, waar de minister zelf weinig verdienste aan heeft. Bij de Vlaamse administratie - waar Homans rechtstreeks invloed heeft - is er amper vooruitgang: van 2,33 naar 2,47 procent.

"Ook andere streefcijfers haalt Homans nog steeds niet. Zo zit de Vlaamse overheid mijlenver van het streefcijfer van 40 procent voor vrouwen in topfuncties en ging de situatie er in 2016 zelfs op achteruit: van 25,6 naar 22,7 procent. Het aandeel personen met een handicap of chronische ziekte blijft op 1,3 procent. In vergelijking met het aandeel van personen met een handicap of chronische ziekte dat wordt geschat op 12 tot 15 procent van de beroepsbevolking, is dat abominabel."

Moeilijke oefening

Aanwerven bij de overheid blijft een moeilijke oefening: positieve discriminatie - kandidaten speciaal selecteren op basis van afkomst, geslacht of een handicap - kan op risico van discriminatieklachten ook niet. "Iedereen die beschikt over het juiste diploma en de nodige kwalificaties en die solliciteert maakt evenveel kans op een job bij de Vlaamse overheid", reageert Homans kort.

Het diversiteitsbeleid van Homans ligt al langer onder vuur. In maart van dit jaar was er nog een rel rond het ontslag van Vlaams diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva. Ze werd aangesteld, om de diversiteit bij de Vlaamse overheid een duwtje in de rug te geven. Maar sinds Homans in de zomer van 2014 minister van Gelijke Kansen werd, verliep de samenwerking erg stroef. Lyubayeva gaf meermaals kritiek op het beleid van de N-VA-minister, onder meer over het gebrek aan vrouwelijke topbenoemingen bij de overheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234