Zaterdag 04/02/2023

Khaled Hosseini en Stieg Larsson populairste fictie-auteurs

Khaled Hosseini, Stieg Larsson en Ken Follett waren in 2008 wereldwijd de meest populaire fictie-auteurs. Dat heeft het Britse boekenvakblad The Bookseller berekend op basis van een analyse van de internationale fictiebestsellerlijsten. De Afghaans-Amerikaanse auteur Hosseini is met zijn twee romans The Kite Runner en A Thousand Splendid Suns dé grote publiekslieveling. Samen met Ken Follett en zijn World without End, is hij de enige auteur die boeken heeft in de fictie top tien van zeven van de negen landen die gegevens aanleverden. Het duo wordt op de voet gevolgd door de Zweedse auteur Stieg Larsson en de Amerikaanse thrillerauteur John Grisham, die in vijf landen hoog in de bestsellerlijsten prijkten. Maar als je de verkoopcijfers apart neemt, is (de overleden) Zweedse schrijver Stieg Larsson met zijn verslavende Millennium-trilogie de tweede best verkopende auteur wereldwijd, na Hosseini en staat Follett op een derde plaats. Duidelijk is dat het fenomeen Larsson steeds meer armslag krijgt, stilaan ook in de lage landen. Ook in Frankrijk zijn de boeken waanzinnig populair.

Ook Stephenie Meyer, Muriel Barbery, J. K. Rowling, Carlos Ruiz Zafón en Henning Mankell maken nog steeds een goede beurt. Ze duiken in vier bestsellerlijsten op, wat allicht voor Barbery - van wie L'Elégance du hérisson na een Frans monstersucces nu ook in vertaling aanslaat - verrassend mag heten. Voor het onderzoek werden cijfers verwerkt uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, China, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk en de VS. Opvallende bestsellende auteurs zijn Alan Bennett, Anna Gavalda, David Baldacci, Elizabeth George, Jodi Picoult, Michael Connelly, Patricia Cornwell en Paulo Coelho.

Ramsey Nasr haalt uit naar campagne Dichter des Vaderlands

De strijd voor de verkiezing van de nieuwe Nederlandse Dichter des Vaderlands krijgt steeds grimmiger trekjes. De intense campagne van de Fries Tsead Bruinja, die te lande en via het internet onophoudelijk stemmen mobiliseert, is medekandidaat Ramsey Nasr, ex-stadsdichter van Antwerpen, in het verkeerde keelgat geschoten. In een vrije tribune in de Volkskrant poneert hij dat de verkiezingen opnieuw een circus dreigen te worden. "Het begon vier jaar geleden toen de Dichter des Vaderlands werd verkozen in ruil voor de balpennen die hij op straat had uitgedeeld. Ik was blij te vernemen dat bij de huidige verkiezing de poëzie weer centraal zou staan." Maar Nasr stelt vast dat het door toedoen van Bruinja weer fout loopt. Nasr voelt zich opgejaagd door Bruinja's offensief: "Ik heb me laten opfokken door een stelletje dompteurs dat mij oproept door de hoepel te springen omdat zij dat graag willen. Ik heb er genoeg van", zegt hij. Bruinja zou ook een tekst van Nasrs Facebookpagina hebben geplukt. De Fries reageert vertoornd en spreekt in NRC van valse verdachtmakingen. "Poëzie is van het volk, en de dichter die Dichter des Vaderlands wil worden, moet bereid zijn door de knieën te gaan. Heb je daar geen trek in, trek je dan terug." Intussen hebben al 15.000 mensen gestemd op één van de vijf kandidaten.

Boekbeschadiger twee jaar de nor in

De 60-jarige Iraans-Amerikaanse zakenman Farhad Hakimzadeh, die zowat 150 oude en unieke boeken onherstelbaar beschadigde (DM 22/11), is in Londen veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, Hakimzadeh sneed in notoire Britse bibliotheken als de British Library in Londen en de Bodleian Library in Oxford met een scalpel waardevolle kaarten, vellen en illustraties uit historische boeken over het Nabije en Verre Oosten, sommige daterend uit de zestiende eeuw. Hij voegde ze vervolgens toe in eigen exemplaren van dezelfde boeken uit zijn hoogwaardige collectie. Rechter Peter Ader verklaarde dat de inbreuken "zeer ernstig" waren. "U hebt een diepe boekenliefde, misschien zo diepgaand dat ze u tot excessen doet overgaan."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234