Woensdag 27/10/2021

'Kevin zou nooit iemand kwaad doen'

Dat hij niet kan aanvaarden dat Ronald Janssen beweert dat Kevin Paulus hem pestte, zei Johan Appeltans (44) terwijl hij met zijn vrouw Peggy Bellen trachtte (42) het verlies van hun dochter Shana te verwoorden. 'Niemand pestte meneer Janssen. Nadat zijn vriendin hem in de steek had gelaten, kwam hij zelfs geregeld met zijn twee dochtertjes bij ons thuis eten!'

Johan Appeltans wil verhuizen. Weg uit de Gemengde Brigadestraat in Loksbergen. Vooral weg van dat huis waarin zijn buurman Ronald Janssen woonde. "Elke dag moet ik met mijn bestelwagen langs zijn huis. Ik wil daar weg, maar mijn vrouw niet." Peggy Bellen: "Juist, omdat ik vind dat ons geen schuld treft. Wij hebben niets misdaan." Bellen had een speciale band met haar oudste dochter. "Shana was voor op haar leeftijd. Ze was mijn kind, maar tegelijk ook een van mijn beste vriendinnen. Ik kon altijd bij Shana terecht. En omgekeerd."

De stoet vriendinnen van Shana op het proces spraken allemaal van een 'warm gezin'. "We hangen gewoon erg aan elkaar. Niet alleen met het gezin eigenlijk, maar met de hele familie. Een beetje als een clan."

Voetbalmakker

In hun living staan op de tafel vijftig tot zestig foto's van Shana en Kevin. "Ik zou die niet willen en niet kunnen weghalen", zegt Peggy. Haar man: "Zo heb ik ook elke dag het gevoel dat Shana nog bij ons is." In het gezin wordt nog altijd veel gepraat over Shana. Behalve door de 23-jarige zoon Robby. "Ik probeer dat op mijn manier te verwerken", zegt hij. 's Middags op het werk heb ik een halfuur pauze. Dan zit ik met mijn collega's in onze bestelwagen. Na tien minuten liggen de anderen doorgaans te slapen, dan haal ik een foto van Shana uit mijn portefeuille om wat met haar te praten."

Robby zegt dat hij zich optrekt aan het feit dat hij Kevin, zijn voetbalmakker, introduceerde bij zijn zus. "Kevin en Shana zijn toch drie jaar heel gelukkig geweest. Kevin en Shana, dat was een begrip. Waar de een was, was ook de ander." De 17-jarige Brenda kreeg gisteren geen woord gezegd over haar zus, Kirsty (14) zei dan weer dat ze geregeld in Shana's kleerkast duikt. "Als ik naar een feestje moet, trek ik iets aan van Shana."

Bijna twee jaar na haar dood is de slaapkamer van Shana ook nog altijd dezelfde. Al slapen vader en moeder Appeltans nu wel in haar bed. "Mijn vrouw ligt op Shana's plaats, ik ernaast. We kunnen dat gewoon niet laten." Ook het werken vergaat Johan Appeltans sinds de moord niet goed. "Ik kan drie op de vijf dagen niet werken. Gelukkig heb ik een heel goede baas, en heel veel goede vrienden."

Voor Peggy Bellen komt daar nog de hulp van een psychologe bovenop. "Die vrouw geeft toe dat ze mijn verdriet niet weg kan nemen. Maar ik voel me goed bij die gesprekken." Sinds de dood van Shana heeft Peggy Bellen haar werk nog niet hervat. "Als poetsvrouw kuis ik het huis van mensen die zelf zijn gaan werken. En ik kan niet meer alleen zijn, zelfs geen halve dag. Elke ochtend breng ik de meisjes naar school want alleen mogen ze niet meer. En daarna ga ik naar mijn ouders."

Trouwen en kindjes

Kevin en Shana zouden intrekken bij Shana's grootvader. Ze spraken ook van trouwen. En van kindjes krijgen. "Shana wilde wel eerst haar studies regentaat afwerken. Kevin wilde sneller gaan. Kevin was mijn tweede zoon, ik was heel fier op hem. Hij zou nooit iemand kwaad doen. Zeker niemand pesten. Ik kan niet aanvaarden dat meneer Janssen dat zegt."

Opvallend: elke keer Johan Appeltans het over de man had die zijn dochter Shana doodde, sprak vader Appeltans over 'meneer Janssen'. "Ik kan nog altijd niet geloven dat hij Shana en Kevin heeft gedood. Ik wil ook weten waarom. Nadat zijn vrouw meneer Janssen had verlaten, kwam hij met zijn twee dochtertjes zelfs geregeld bij ons thuis eten. Daarna is dat wat verwaterd en woonden we letterlijk en figuurlijk naast elkaar."

Terwijl vader Appeltans vorige week een waarschuwing kreeg omdat hij een middenvinger toonde in de rechtszaal, getuigde hij gisteren heel sereen. Hij zei ook dat hij zich zorgen maakt dat mensen zijn gezin zien als 'een bende marginalen die Ronald Janssen pestte', zoals Janssen het zelf omschreef. "In groot Loksbergen kennen de mensen ons. Ze weten dat we zo niet zijn. Maar misschien geloven ze dat wel in pakweg Hasselt." Waarop vader Appeltans zei: "En weet u waar ik me schuldig over voel? Dat ik niets heb gehoord toen hij Annick naast ons aan het vermoorden was."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234