Woensdag 12/08/2020

Voetbal

Kevin De Bruyne scherp voor de tactiek van bondscoach Martínez

De Bruyne was hard voor zijn bondscoach na het gelijkspel tegen Mexico.Beeld BELGA

De toon was rustig, de inhoud genadeloos. Kevin De Bruyne hekelt na het gelijkspel tegen Mexico de tactiek bij de Rode Duivels. 'We kwamen allemaal in een systeem terecht dat ons eigenlijk niet ligt.'

Kevin, jij die het gewoon bent om dominant te voetballen, hoe frustrerend was het om tegen Mexico achter de bal te moeten lopen?

"Mexico heeft het heel slim aangepakt. Het was tactisch beter dan wij. Hun systeem, met drie spelers voorin, zorgde ervoor dat wij achterin met vijf man stonden en op het middenveld in ondertal kwamen. Vijf tegen zeven, dan is het onmogelijk om druk te zetten. En toen we het toch probeerden, kwamen er gaten op het middenveld. We waren aan het zwemmen. (zucht) Tactisch was het niet goed. We teren nog altijd te veel op ons talent. Kijk, zolang er tactisch geen goed systeem is, zullen we moeilijkheden krijgen tegen landen als Mexico."

Lag het aan wat de bondscoach vroeg vóór de match? Of zaten niet alle spelers tijdens de wedstrijd op dezelfde lijn?

"Misschien beide. Ik denk persoonlijk dat het heel moeilijk is om als ploeg hoog te spelen als je met vijf man achterin blijft. De 'wingbacks' moeten hoger staan, zodat je druk kan zetten op hun flankverdedigers. Gebeurt dat niet, dan kan je als ploeg beter wat lager spelen. Da's ook oké, hé, maar de coach vraagt om hoog druk te zetten... Wel, dan moet iedereen volgen. Dat was het probleem vrijdag."

"Ik heb het in de tweede helft goed kunnen zien vanuit de tribune. Onze achterste lijn ging achteruit, terwijl er voorin druk werd gezet. Dan krijg je zó een grote ruimte op het middenveld dat het heel moeilijk is om het te belopen. (denkt na) Ik zeg dit niet om slecht te praten over iemand, wel opdat het zou opgelost worden. Tot nu toe is dat nog niet het geval. Jammer, want we moéten straks op het WK tactisch goed zijn - het wordt misschien een van onze laatste kansen. Na het WK zullen er mogelijk mensen afzwaaien. Spelers die ouder worden en zeggen: 'Voor mij is het goed geweest.' (mijmert) Op dit moment hebben we op bijna alle posities toppers, maar als er straks sommigen wegvallen, zal het misschien iets minder worden. Want met alle respect: de jongens die eraan komen zijn goed, maar nog niet van het niveau dat wij nu halen. Daar moeten we ons bewust van zijn."

Wat moet er volgens jou dan gebeuren?

"We moeten een tactisch plan vinden dat goed is voor de ploeg. Ons systeem tegen Mexico volstond niet om hen te kloppen. Aanvallend hebben we talent genoeg om kansen te creëren, maar defensief gaven we te veel ruimte weg. We stonden met te veel achterin en we hadden de moed niet om hoger te spelen. Daardoor kreeg Mexico wat het wilde: de bal. We weten nu dat er tegen zulke ploegen iets moet veranderen."

Heb je het al met de bondscoach gehad over zijn systeem?

"Ik heb al af en toe gezegd dat we tactisch een oplossing moeten vinden. We spelen natuurlijk een systeem dat eigenlijk heel verdedigend is, maar ingevuld wordt door veel aanvallende spelers die de bal willen. Als je dan, zoals tegen Mexico, weinig balbezit hebt, komt iedereen in een systeem terecht dat ons eigenlijk niet ligt.

"Ach, we kunnen wel discussiëren en zeggen wat we denken, uiteindelijk blijft het de trainer die beslist. Hij moet bepalen wat het beste systeem voor ons is, waar de ploeg zich het beste in voelt. Je kán met vijf verdedigers spelen én hoog druk zetten - dat hebben we met City in de voorbereiding gedaan - maar dan moeten je 'wingbacks' bijna druk zetten op hun backs."

Martínez staat toch open voor jullie opmerkingen? Speel jij hem geen ideeën door van bij Manchester City?

(resoluut) "Nee, nee. Het zou fout zijn om te zeggen: 'Ik speel goed bij City, dat is mijn systeem. Kunnen we alsjeblieft ook zo voetballen?' Ik kan niet vragen om de manier van spelen bij City door te trekken. Je hebt daarvoor specifieke spelers nodig en ik denk niet dat België de exacte profielen van City heeft. Het spelersmateriaal is anders, het systeem ook. De trainer moet gewoon beslissen wat het beste is voor de ploeg. En daar zal ik mijn rol wel in kunnen vinden."

De bondscoach zei vrijdag dat het de bedoeling was om het jullie moeilijk te maken. Dat het systeem er één was om getest te worden.

(lachje) "Ik vind het een beetje raar dat je aan een match begint, wetende dat je in de moeilijkheden zal komen. Je wil toch elke match winnen? Je kan ook lessen trekken uit een andere manier van spelen en toch die match winnen. Beter zo, denk ik, want dan kom je in een flow terecht. Weet je, met City verloren we de eerste match van de voorbereiding, tegen United, en vanaf dan hebben we gezegd: 'We moeten die winnaarsmentaliteit krijgen.' Hier proberen we wat dingen uit en winnen we, zoveel te beter. Spelen we gelijk of verliezen we, dan is het zo. Nee, ik wil winnen, winnen, winnen. Ik wil niet meer verliezen. In mijn opzicht is dat beter. Maar oké, het is de keuze van de bondscoach."

Is er nog tijd genoeg om dit op te lossen? We zijn zeven maanden voor het WK en na Japan is het wachten tot maart voor de volgende interlands.

"Als je daar intensief genoeg mee bezig bent, kan je dit in drie à vier weken klaren. Op voorwaarde dat het heel duidelijk is."

Mexico is alvast heel ambitieus. Het wil straks het WK winnen. Hoe zit dat bij jou?

"Als wij dat zeggen, krijgen we commentaar dat we arrogant zijn. Nogmaals, bij City willen we alle wedstrijden winnen. Maar als je dat hier te veel zegt, zijn we een beetje omhooggevallen en hypocriet. (zucht) Ach, het maakt niet uit."

Dus je zegt het niet meer, dat je wereldkampioen wil worden?

"Jawel. Want als we niet naar Rusland gaan om te winnen, kan ik beter op vakantie vertrekken en me voorbereiden op volgend seizoen."

Nog één iets, je oogt volgens sommigen niet altijd even gelukkig bij de nationale ploeg. Klopt dat?

(cynisch) "Ik vind dit geweldig. Het maakt mijn leven als speler gemakkelijker, want ik krijg duizenden persaanvragen en nu heb ik minder mensen waarmee ik moet praten.

"(zucht eens diep) Peter Vandenbempt heeft onlangs naar mijn manager gebeld om te vragen of er een probleem is. Mijn manager zei dat er niets aan de hand is, dat ik overal top ben, dat ik me goed voel en dan komt er de volgende dag toch een verhaal uit. Hetzelfde met Marc Degryse.

"Ik weet niet wat hun probleem is. Zij zoeken geen opties om de ploeg beter te maken, ze praten nooit over tactiek. Nu, jullie mogen doen wat jullie willen. Ik ben hier om de ploeg te helpen. Op de eender welke manier: tactisch, conditioneel, met mijn hoofd... Ik ben slim genoeg. Ik hou me niet bezig met hen.

"Je kan trouwens geen twee ploegen vergelijken, wij spelen hier niet zoals bij City. Dat weet iedereen. (grijnst) Dit is geweldig natuurlijk, wat er in de pers zal komen. (lachje) Maar dat is niet erg."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234