Zaterdag 26/11/2022

Massa-aanranding

Keulse burgemeester raadt vrouwen aan "armlengte afstand" te houden van mannen

Vrouwen betogen tegen seksisme en racisme voor het stationsplein in Keulen. Beeld REUTERS
Vrouwen betogen tegen seksisme en racisme voor het stationsplein in Keulen.Beeld REUTERS

Pas enkele dagen na de feiten is Duitsland in shock over hoe minstens honderd vrouwen tijdens de jaarwisseling in Keulen zijn beroofd en aangerand. Maar ook (een deel van) de remedie choqueert. Burgemeester Henriette Reker bepleit een gedragscode voor vrouwen om zich tegen hitsige mannen te beschermen.

STERRE LINDHOUT

Negentig vrouwen hebben bij de Keulse politie aangifte gedaan van ongewenste intimiteiten of diefstal door grote groepen mannen tijdens oudejaarsnacht. Ze hebben het bijvoorbeeld over 'honderd keer betast worden op een afstand van tweehonderd meter'. Een agent bevestigt dat hij een vrouw hielp wier slipje gewoon van haar lijf was getrokken. In één geval staat vast dat er sprake was van verkrachting. Verwacht wordt dat er de komende dagen nog heel wat aangiftes zullen binnenlopen.

Bondskanselier Angela Merkel heeft snel gereageerd op het onheil. In een telefoongesprek met de pas aangetreden burgemeester Reker heeft ze gezegd dat ze 'een harde reactie van de rechtsstaat' verwacht. Reker heeft samen met haar politiechef een actieplan voorgesteld om te voorkomen dat dit drama zich herhaalt tijdens het Keulse carnaval in februari.

Vertraagd

De exacte details van het plan zijn nog niet bekend, maar één onderdeel is een handleiding die vrouwen zouden moeten volgen tijdens grote evenementen, om zich te beschermen tegen opdringerige of criminele mannen. Volgens sommige bronnen staat daarin dat vrouwen altijd 'een armlengte afstand' moeten houden.

Vrouwen die hun gedrag aanpassen aan misdadige mannen? De reacties op sociale media zijn vernietigend. De burgemeester krijgt het verwijt de schuld bij de slachtoffers te leggen.

Tijdens het carnaval, waarvan Reker benadrukt dat ze het zeker wil laten doorgaan, en tijdens andere massa-evenementen zullen hoe dan ook meer agenten op de been zijn. Die mogen ook sneller ingrijpen. Daarnaast wordt onderzocht of het mogelijk is om bepaalde groepen notoire onruststokers de toegang tot bepaalde delen van Keulen tijdelijk te ontzeggen.

Geen enkele dader is tot nu toe opgepakt. Politiechef Wolfgang Alberts spreekt van 'een massa-aanranding'. Duitsland verkeert in shock.

Het is dan wel een vertraagde shock, want de Keulse politie heeft pas op maandag, vier dagen na de gebeurtenissen, een persconferentie gegeven over de angstaanjagende gebeurtenissen. Pas vanaf dat moment kwam er aandacht voor de zaak en werd duidelijk dat er zich in Hamburg en Stuttgart vergelijkbare feiten hebben voorgedaan.

Het belangrijkste vraagteken is wie de daders zijn, en of het vluchtelingen zijn. Over dat laatste wordt veel gespeculeerd na de omschrijving die enkele slachtoffers aan de politie hebben doorgespeeld. Maar hard bewijs is er niet. Een andere hypothese is dat de mannen lid zijn van georganiseerde zakkenrollersbendes die al eerder in Keulen actief waren.

Vast staat in elk geval dat de situatie tussen het stationsplein en de dom van Keulen vorige donderdag vanaf een uur of negen 's avonds erg gespannen was. Volgens de politie was een groep van vier- tot vijfhonderd dronken mannen op de been. Ze gooiden met vuurwerk en zouden nauwelijks Duits hebben verstaan.

De burgemeester van Keulen Henriette Reker. Beeld rv
De burgemeester van Keulen Henriette Reker.Beeld rv

Verkeerd ingeschat

Mensen probeerden weg te rennen, maar werden door de mannen tegengehouden. Dat alles is te zien en te horen in schokkerige filmpjes. Slachtoffers vertellen in de Duitse media nog dat ze door mannen 'in al hun lichaamsgaten' werden betast en dat er 'Schlampe' en 'Fickie fickie' naar hen werd geroepen, wat zoveel betekent als 'hoer' en 'neuken'.

Uiteindelijk ontruimde de politie het plein, maar niemand werd opgepakt. De volgende ochtend omschreven agenten de situatie rond het station in een persbericht als 'ontspannen'. De onrust en ontruiming werden terloops vernoemd. Dat was een fout, geeft politiechef Alberts nu toe. "We hebben de situatie verkeerd ingeschat. De volle omvang van het drama werd ons pas na 1 januari duidelijk, toen de eerste aangiften binnenkwamen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234