Keulen: "Maingain heeft in Vlaanderen niets te zeggen"
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) laat zich niet intimideren door de eis van het FDF om de Franstalige burgemeesters van vier faciliteitengemeenten te benoemen. "FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft in Vlaanderen niets te zeggen", zei hij woensdag in het Vlaams parlement.
Maingain zei zondag dat zijn partij geen communautaire onderhandelingen wil voeren zolang de Vlaamse regering de burgemeesters van Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Kraainem en Wezembeek-Oppem niet benoemt. Die burgemeesters verzonden bij de voorbije twee verkiezingen Franstalige oproepingsbrieven, wat in strijd is met de taalwetgeving.
Keulen kreeg hierover vragen in het Vlaams parlement. Franstalig parlementslid Christian Van Eyken (UF) vroeg waarom Keulen de burgemeesters niet benoemt. Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) vroeg dat Keulen de burgemeesters in elk geval niet benoemt en nu al de tuchtprocedure opstart.
Minister Keulen zei dat hij het rapport van de gouverneur afwacht, maar dat de betrokken burgemeesters niet meewerken aan het onderzoek. "Ze snijden daardoor in hun eigen vel, want zolang ze niet benoemd zijn, is er een schepen minder in het college".
Mark Demesmaeker (N-VA) zei dat de betrokken burgemeesters net dit argument gebruiken voor "een nieuw rondje Vlamingen pesten". Zo zouden werken aan een Vlaamse school in Wezembeek-Oppem vertraging oplopen. De burgemeester daar zegt dat dit een gevolg is van zijn niet benoeming, want de schepen die daardoor niet kan aantreden, is net de schepen van Vlaams onderwijs.
Volgens minister Keulen is dit een "drogreden" en heeft het college daar alle bevoegdheden om de nodige beslissingen te nemen. "Reden te meer om op te treden en de tuchtprocedure te starten", meende Van Hauthem.
Eric Van Rompuy (CD&V) merkte op dat alles kadert in het debat over Brussel-Halle-Vilvoorde. De bevoegde Kamercommissie behandelt momenteel de splitsingsvoorstellen en de Franstaligen hebben nu een advies van de Raad van State gevraagd. "Maar volgende week zijn er geen parlementaire excuses meer", zei Van Rompuy.
Mark Demesmaeker (N-VA) heeft ook een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen de burgemeesters. Die zaak komt op 6 november voor de rechtbank. (belga/dm)