Maandag 29/11/2021

Keulen heeft Duitsland de ogen geopend

Peter Pauls is hoofdredacteur van de Kölner Stadt-Anzeiger. Hij schreef deze bijdrage op uitnodiging van De Morgen.

Meer dan 500 aangiften heeft de politie binnengekregen na de desastreuze nieuwjaarsnacht in Keulen - voornamelijk wegens diefstal en seksueel ongewenst gedrag. Maar de betekenis van deze nacht, toen in de schaduw van de Dom rechteloosheid heerste, reikt verder en heeft gevolgen voor de Duitse en de Europese politiek.

Op het moment dat bondskanselier Angela Merkel in haar radiotoespraak de Duitse burgers opriep om in het nieuwe jaar "zij aan zij te staan" werden vanuit een mensenmassa vuurpijlen op de Dom afgevuurd. In de loop van de avond werden de feestvierders agressiever, wat uiteindelijk leidde tot de beelden die in Duitsland voor discussies zorgden en de wereld rondgingen.

Bij die agressieve mensenmassa in Keulen zaten ook asielzoekers. De politie van Keulen probeerde - vruchteloos - dat nieuws te manipuleren. Asielzoekers behoren dus ook tot de verdachten. De nieuwjaarsnacht heeft zo de politieke en maatschappelijke stemming in Duitsland op slag in vele opzichten veranderd.

Het wantrouwen tegenover het vluchtelingenbeleid van de bondskanselier wordt gevoed door de gruwelberichten en -beelden van die nacht. De onzekerheid tast diep in het maatschappelijke weefsel en zal de integratie van meer dan een miljoen vluchtelingen wellicht sterk bemoeilijken. De dramatische beelden van die nacht zijn voor velen een symbool van culturele afstand, voor dat wat Duitsers en nieuwkomers scheidt.

Het is jammer dat daarbij vergeten wordt hoe geëngageerd vrijwilligers en ambtenaren zich voor de asielzoekers hebben ingezet. Zoals steeds verlopen de eerste stappen van integratie verschillend. Maar op het platteland, waar mensen het gewoon zijn samen te werken en elkaar te steunen, zie je steeds weer succesverhalen.

De bondskanselier staat zwaar onder druk. In haar partij, de christendemocratische CDU, klink gemor aan de basis. Veel mensen wijten het aan de overhaaste politiek van Angela Merkel dat het tot deze ontsporingen is gekomen.

Vooral in de Oost-Europese EU-buurlanden heeft de nieuwjaarsnacht in Keulen argumenten aangereikt om een verdeling van vluchtelingen over de Europese lidstaten nog sterker te verwerpen. Hoe dan ook werd Merkel aangewreven dat ze de Duitse grenzen zonder overleg met de andere EU-staten geopend heeft, om vervolgens van een nationaal probleem een probleem voor iedereen te maken.

De toestand is gespannen, zowel in de politiek als in de dagelijkse omgang met elkaar. In die nieuwjaarsnacht zagen velen hun ergste angsten bewaarheid worden. Maar de manier waarop we die nacht verwerken, is evenzeer exemplarisch. De Duitse samenleving kan nu tonen, of ze in staat is rustig, open en duidelijk over problemen te spreken. Dat is de basisvoorwaarde voor integratie, dat geen proces is dat vanzelf verloopt. Zijn we in staat mensen op onze maatschappij voor te bereiden?

Anderzijds moeten we als rechtsstaat de kracht opbrengen om snel op te treden tegen criminelen. Goed wetende dat het Duitse recht het verbiedt mensen die op de vlucht zijn voor oorlog simpelweg uit te wijzen. Het wordt alsmaar duidelijker dat de problemen niet verdwijnen als we er gewoon onze ogen voor sluiten.

Anders gezegd: Duitsland en in de eerste plaats zijn bondskanselier zijn al meteen in het nieuwe jaar in de werkelijkheid terechtgekomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234