Zaterdag 28/01/2023

Reportage

Keulen geschokt na massale misdaden: "Ongelooflijk en niet te tolereren"

Het plein voor de imposante Dom. Over het gebrekkige politieoptreden hier worden veel vragen gesteld. Beeld Marcel van den Bergh
Het plein voor de imposante Dom. Over het gebrekkige politieoptreden hier worden veel vragen gesteld.Beeld Marcel van den Bergh

De diefstallen en aanrandingen van vrouwen in Keulen zorgen voor beroering. Sommigen koppelen ze - al te graag en snel - aan de discussie over vluchtelingen. Anderen spreken van een 'nieuwe vorm van georganiseerde criminaliteit'.

PETER DE GRAAF

"Het ziet er nu zo vredig uit", zegt Lukas Meyer (25) dinsdagmiddag op het terras van de Italiaanse espressobar Galestro recht tegenover het centraal station van Keulen, terwijl hij een slok van zijn cappuccino neemt. Over het plein haasten mensen zich naar het station, of lopen andersom in de richting van de trappen die leiden naar de imposante Dom.

Hoe anders moet dat tijdens oudejaarsnacht zijn geweest. Volgens de politie had een groep van duizend jonge mannen tussen 18 en 35 jaar van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst zich op het plein verzameld. Ze gooiden met vuurwerk, velen waren dronken. En ze belaagden tientallen vrouwen, die seksueel werden betast en/of beroofd van tasjes, geld en telefoons. Negentig vrouwen deden aangifte van aanranding, beroving of beide. Eén vrouw zou zelfs zijn verkracht.

Meyer gelooft er niets van dat de daders in die menigte van duizend mannen - de politie heeft er nog geen één kunnen identificeren - vluchtelingen zijn die pas naar Duitsland zijn gekomen. "Als je maanden onderweg bent geweest om hier te komen, dan doe je zulke dingen niet. Dan ga je niet het risico lopen dat je weer kunt worden uitgezet", aldus de student, die op zijn trein naar Parijs wacht.

Maar hij vreest wel dat het massa-incident de lopende discussie over de vluchtelingenstroom op scherp zal zetten. Op sociale media worden de messen al geslepen. "Het is niet goed om dit incident, waarover nog zo weinig is bekend, meteen maar te koppelen aan de vluchtelingenproblematiek", zegt Meyer. "Ik maak me echt zorgen om de oplaaiende haat tussen bevolkingsgroepen in Keulen."

Christine Budde (27) staat voor de trappen van de Dom en is behoorlijk geschrokken van het incident: "Je kunt als vrouw na elven 's avonds beter niet meer alleen over straat lopen. Dit maakt de discussie over vluchtelingen nog moeilijker. Iedereen wil maar naar Duitsland komen." Haar vriend Christopher Braun (26) meent dat er al te veel vluchtelingen zijn. "Ze hebben een ander beeld over vrouwen dan wij. Je moet meer oppassen. De onveiligheid op straat is groter geworden."

Toch is nog volstrekt onduidelijk wie zich aan de vrouwen, die zich ingesloten en omsingeld voelden, hebben vergrepen. Zowel slachtoffers als politie hadden de indruk dat ze uit Arabische en Noord-Afrikaanse landen komen. Maar tijdens een persconferentie onderstreept burgemeester Henriette Reker, die vorig jaar nog werd neergestoken door een vreemdelingenhater: "We hebben geen enkele aanwijzing dat het om mensen gaat die net als vluchteling hier zijn gekomen."

Vrouwen protesteren tegen de massa seksuele misdaden die plaatsvonden in Keulen in de nacht van oud op nieuw. Beeld EPA
Vrouwen protesteren tegen de massa seksuele misdaden die plaatsvonden in Keulen in de nacht van oud op nieuw.Beeld EPA

Afspraken via sociale media

Vermoedelijk gaat het om migranten die al eerder in Duitsland zijn aangekomen. De massaliteit van strafbare feiten tegen uitsluitend vrouwen binnen een onoverzichtelijke menigte heeft de autoriteiten verrast. De Duitse minister van Justitie Heiko Maas spreekt van "een nieuwe vorm van georganiseerde criminaliteit". De politie vermoedt dat de massale aanrandingen en berovingen het gevolg zijn van groepsafspraken via sociale media.

Burgemeester Reker noemt het 'een nieuw fenomeen' dat zo snel mogelijk moet worden ingedamd. Tijdens de persconferentie kondigt ze maatregelen aan: meer politie en cameratoezicht bij grote evenementen, waaronder het carnaval dat al over een maand plaatsvindt. "Het is ongelooflijk wat er is gebeurd. We kunnen dit absoluut niet tolereren", aldus Reker.

Zo massaal als de criminaliteit met oudejaarsnacht losbarstte, heeft politiecommissaris Wolfgang Albers "nog nooit meegemaakt". De ernst van de situatie werd ook pas laat duidelijk, nadat de politie tegen 1 uur 's nachts het plein had schoongeveegd. Toen meldden de eerste vrouwen zich met verhalen over seksueel geweld en berovingen. Pas een dag later werd de omvang van wat zich in de menigte had voorgedaan, pas echt duidelijk.

Volgens burgemeester Reker is tijdens oudejaarsnacht slechts drie keer het alarmnummer vanaf het plein gebeld. Vermoedelijk durfden vrouwen hun smartphone niet tevoorschijn te halen om het noodnummer te bellen, oppert ze, uit angst voor de mannen om hen heen.

Vooral over het politieoptreden worden veel vragen gesteld: konden de agenten vanaf de hoogte van de Dom niet zien wat er op het plein beneden allemaal gebeurde? Volgens Reker was dat door de duisternis en de grote menigte nauwelijks te onderscheiden. Daarom is ook besloten om bij volgende massa-evenementen mobiele camera's in te zetten die vanuit de hoogte makkelijker kunnen inzoomen.

De politie controleert verdachten aan het Centraal Station in Keulen. Beeld EPA
De politie controleert verdachten aan het Centraal Station in Keulen.Beeld EPA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234