Maandag 14/06/2021

Kettingreactie niet te stoppen 12 maart: splijtstof reactor 1 smelt

In de eerste reactor waarvan de buitenhuls tot ontploffing kwam, doen de resterende manschappen al dagenlang pogingen om de reactorruimte met zeewater en boorzuur te vullen. Alleen zo kan immers de brandstofkern worden afgekoeld en kan een complete meltdown worden vermeden. Hoe dan ook wordt ervan uitgegaan dat de splijtstof deels is weggesmolten aangezien deze ongeveer twee uur boven de waterspiegel uitgestoken heeft. Dat gebeurde nadat het koelwatercircuit vrijdag onderbroken raakte als gevolg van de tsunami. Die had korte metten gemaakt met de dieselgeneratoren die na het stilvallen van de kerncentrale automatisch voor koeling hadden moeten zorgen. Daarop waren zaterdag de beschermende tweede mantel en het dak van de reactor afgeblazen. Het stralingsniveau buiten de reactor liep vervolgens op tot acht keer de grenswaarde, maar viel later weer terug.

14 maart: reactor 3 ontploft

Op zondag 13 maart gebeurde met reactor 3 wat daags tevoren ook in nummer één al was gebeurd. Ook daar wordt nog altijd met man en macht gepoogd om de kern koel te houden met het oog op het vermijden van een gevreesde meltdown. Ook uit het primaire circuit van unit 3 werd radioactieve stoom afgeblazen die in de atmosfeer terechtkwam. In de onmiddellijke buurt van reactor 3 werd na de ontploffing een aanzienlijke verhoging van de straling opgemeten, met de aanwezigheid van cesium en radioactief jodium. Maandag werd de toestand in reactor 3 echter als stabiel omschreven. Toch blijft de reactor bijzonder gevaarlijk: de kern ervan draait immers deels op het uiterst toxische MOX, een mengsel van plutonium en uraniumoxide. Tijdens het weekend waren om en bij de 200.000 burgers in een straal van 30 kilometer rondom Fukushima geëvacueerd en naar opvangcentra overgebracht. Ook het luchtvaartverkeer boven de centrale is compleet stilgelegd.

15 maart: vat reactor 2 lekt

Maandag daalde ook in eenheid twee het koelwater diep genoeg opdat de splijtstofstaven droog kwamen te staan. Pogingen om ook deze reactor te koelen via de injectie van zeewater en het openen van de valven mislukten. Gisteren vond dan, geheel zoals verwacht en zoals eerder ook in twee andere reactoren was gebeurd, een explosie plaats. Die was bijzonder hevig: reactor 2 was de eerste van het Fukushima I-complex waar vermoedelijk ook het reactorvat zelf, de stalen en onverwoestbaar geachte primaire huls, beschadigd is. Daardoor kreeg de kernramp in Japan gisteren een hoger cijfer mee op de zogenaamde INES-schaal waarmee nucleaire rampen gemeten worden. Werd Fukushima eerst als een categorie 4-ramp bestempeld, dan verhoogde het Franse nucleaire agentschap zijn rating maandag al naar “vijf of zes”. Gisteren werd het dan definitief zes. Ter vergelijking: Tsjernobyl kreeg in 1986 de quotering zeven mee, het hoogst mogelijke cijfer.

15 maart: splijtstof reactor 4 brandt

Er brak gisterenavond opnieuw brand uit in eenheid 4. Eerder op de dag zorgde een vuurzee daar ook al voor een aanzienlijke radioactieve besmetting van de omgeving, zonder dat evenwel de buitenhuls instortte. Het vuur werd vrij kort daarna geblust, maar flakkerde gisterennacht weer op. Er werd gevreesd dat nieuw radioactief materiaal kon vrijkomen in de atmosfeer, wat bij de eerste brand al gebeurde. Er wordt gevreesd dat de brand woedt in het bassin van oude splijtstaven. Het water daar werd niet meer gekoeld, kookte en verdampte. De splijtstof werd te heet en vatte vuur. Als het reactorgebouw zou instorten en de brand niet onder controle kan worden gekregen, zijn de gevolgen voor de brede omgeving niet te overzien. Binnen in de bestuurscabine van de centrale liep de straling al zo hoog op dat het personeel daar tot evacuatie werd verplicht. Slechts een 50-tal medewerkers bleef achter. (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234