Dinsdag 26/01/2021

Ketterse messias uit de toekomst

Kruistocht in spijkerbroek van Ben Sombogaart is een prima adaptatie geworden van het gelijknamige jeugdboek van Thea Beckman. Hij kon zich daarvoor verlaten op een scenario van twee Vlamingen en ook financieel en technisch hebben de Belgen in deze ambitieuze Europroductie een flinke bijdrage geleverd.

Door Nico Krols

Hoofdpersonage Dolf (Joe Flynn) is de zoon van een wetenschapster die een materietransmitter (een teletijdmachine) heeft ontworpen. Als door Dolfs egoïstische gedrag op het voetbalveld Nederland het juniorenkampioenschap van België verliest, wil hij die fout rechtzetten door even weer in de tijd te reizen. De scenarioschrijvers motiveren daarmee die reis door de tijd alleszins beter dan Beckman in haar boek.

Door de transmitter verkeerd in te stellen, strandt Dolf in 1212 en kruist hij het pad van een kinderkruistocht. De omstandigheden en de mooie Jenne (Stephanie Leonidas) nopen hem ertoe de kruistocht te volgen en er zelfs een verantwoordelijke rol in te spelen. Hij wendt zijn kennis uit de toekomst aan om moeilijkheden in het verleden op te lossen. Hij verrast de middeleeuwers niet alleen met zijn iPod, maar weet bijvoorbeeld hoe hij explosieven moet samenstellen om volwassen belagers uit te schakelen. Wanneer hij een van de achtduizend zieltjes uit een rivier redt, brengt hij het kind bij met kunstmatige beademing, waardoor hem een mirakel wordt toegedicht.

Als hongersnood toeslaat, wendt hij zijn hedendaagse mondigheid en zakelijke capaciteiten aan om over brood te onderhandelen bij de graaf van Rottweil (Jan Decleir). Met pater Anselmus, die de tocht leidt, krijgt hij het aan de stok. De ketterse Dolf bedreigt zijn niet zo katholieke voornemens met de kinderen. Anselmus (een uitstekende Michael Culkin) maalt er niet om kinderen aan slavenhandelaars op te offeren in ruil voor doorgang. De kruistocht ophouden om een dodelijke epidemie in de kiem te smoren, ziet de fundamentalist al helemaal niet zitten.

De religieuze kritiek waar Beckman een punt van maakte en de afwezigheid van ouders werden in het verhaal bewaard, maar Sombogaart kiest voor het avontuur. Wreedheden uit het boek werden verzacht, maar de harde realiteit van stervende kinderen werd wel in het verhaal gehouden. Dolf wordt ook geïntroduceerd als een lafaardje met al zijn twijfels en leugens, maar groeit willens nillens uit tot een gelouterde held, die er ook nog een lief aan overhoudt.

Voor het Vlaamse of Nederlandse aandeel acteurs in deze film moet je het niet doen. Josse De Pauw, Jan Decleir en Jack Wouterse hebben onooglijke tot kleine rollen. Misschien gelukkig maar, want als sommige jonge acteurs hun zinnetjes niet afhaspelen, hoor je onvermijdelijk het oorspronkelijke accent van een niet-Engelstalige acteur doorklinken. En als je daar niet op let, vallen je de burchten of schepen op die net iets te plastic overkomen. Daarmee is we onze voornaamste kritiek op Ben Sombogaarts Kruistocht in spijkerbroek gezegd.

Sombogaart komt ook goed weg met wat een organisatorische nachtmerrie moet zijn geweest. Hij had al ten overvloede aangetoond dat hij kinderen kan regisseren met onder meer Abeltje en Pluk van de Petteflet, maar moest zich nu bewijzen met een massale kindercast. En dat is gelukt.

Bovendien varieert de perfect ondersteunende score van Jurre Haanstra aangevuld met de muziek van Ozark Henry wondermooi tussen magistraal en gevoelig.

JJJ

Regie Ben Sombogaart

Vertolking Joe Flynn, Stephanie Leonidas, Emily Watson, Michael Culkin

Land België, Nederland, Luxemburg

Speelduur 130 minuten Voor liefhebbers van het back to the future-idee. Te mijden door wie geen conventionele boekverfilming verdraagt.

Wreedheden uit het boek zijn verzacht en Sombogaart kiest voor het avontuur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234