Dinsdag 12/11/2019

Ketnet en Hugo Matthysen waken over Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land en dus is het tijd voor Ketnet om het stof van zijn Sintyclopedie te blazen. Want waar je de Sint ook ziet op de VRT-netten, overal moeten de details kloppen. 'De Sint woont in Spanje en niet in de hemel.'

Weinig figuren slagen er ieder jaar opnieuw in om zo veel mensen te begeesteren als Sinterklaas.Met 360.000 zaten ze zaterdagnamiddag voor de buis toen de Goedheiligman samen met zijn gevolg Pieten voet aan wal in Antwerpen zette. Maar ongetwijfeld zullen de digicorders in vele huishoudens overuren maken om de kinderen nog eens en nog eens naar de intrede te laten kijken. Want traditiegetrouw maakte Ketnet er opnieuw een bijzonder programma van dat voor de kinderen en zelfs voor de ouders leuk is om te kijken en te herbekijken. Huishoudster Conchita, professor Herman Van den Uytleg, weerman Renaat Van Zon, etcetera. Alle vaste figuren waren er weer bij en allemaal zorgden ze voor een portie licht absurde humor.

De intrede is voor Ketnet meteen ook het signaal om zijn jaarlijks Sintoffensief te starten met een rits programma's die steeds met diezelfde personages werken. (zie kader) Al vertrekt alles wel steeds nog steeds van Dag Sinterklaas, de reeks van Hugo Matthysen die al in 1993 op de toenmalige BRTN liep. "Dat is het oerverhaal", zegt Fran De Vriese, de adjunct-netmanager van Ketnet. "Het verhaal van Sinterklaas wordt daarin gezet. Alle andere programma's spelen in op wat er daar gebeurt."

En dat gebeurt zelfs vrij strikt: de VRT en Matthysen hebben een Sintyclopedie waar alle grote verhalen en kleine details in vermeld staan. "Ieder jaar frissen we het geheugen bij alle televisie- en radionetten ook nog eens op. Alles moet immers op elkaar afgestemd zijn en alles moet authentiek blijven. De Sint mag in een ander programma bijvoorbeeld geen dingen gaan doen die niet passen bij de Sint zoals je hem op Ketnet ziet. Maar ook de details moeten kloppen. Zijn paard heet bijvoorbeeld Slechtweervandaag, en niet Amerigo. Sinterklaas woont ook in Spanje en niet in de hemel (waar hij volgens De Post woont, JDB)."

Real Madrid

De Sintyclopedie mag dan al veel details bevatten, hoe de Sint is en wat hij kan doen, zit vooral in het hoofd van Hugo Matthysen. Matthysen is sinds jaar en dag de vaste scenarist voor zowat alle Sintverhalen. Hij weet perfect hoe oud de Sint is en wat zijn beste positie was toen hij nog bij Real Madrid speelde. En daar mag je niet van afwijken, meent Matthysen. "Het gegeven van Sinterklaas is ongerijmd - Zwarte Piet die door de schouw klimt, Zwarte Piet die eigenlijk niet zwart is,... Het slaat nergens op - maar daarbinnen moet het een vorm van consistentie hebben. Binnen die krijtlijnen moet je werken."

Matthysen schrijft ieder jaar nieuwe verhalen rond de Sint en blijft nog steeds gefascineerd door de man. "Het is toch een vorm van toneel die op geweldig grote schaal gespeeld wordt. Alle ouders doen er met volle overtuiging aan mee. Daarnaast heb je ook dat geheimzinnige, het nachtelijke over-de-daken lopen. Sinterklaas heeft een lichtjes donkere kant, waarmee ik niet bedoel dat kindjes er schrik van moeten hebben. Maar er moet wel wat afstand en eerbied zijn. Het moet een beetje mysterieus blijven."

Om daarvoor te zorgen, en om te garanderen dat het 'oerverhaal' van Sinterklaas zuiver blijft, willen Matthysen en Ketnet niet aan bepaalde punten raken. Zo is het uitgesloten om nog extra Zwarte Pieten te creëren. Je hebt Sinterklaas en zijn hoofdpiet die vertellen en avonturen beleven, en daar blijft het bij. Ook meewerken aan commerciële initiatieven kan niet. "Op veel vragen kunnen we niet ingaan", geeft Fran De Vriese aan. "Ook voor mooie initiatieven die overeenstemmen met wat Ketnet met de Sint doet. Maar we vinden dat we hier een grote verantwoordelijkheid in dragen. Daarom willen we dit zuiver houden."

Sint-Maarten

Zo zuiver ook dat Ketnet er bewust voor kiest om de Sint pas midden november met de boot uit Spanje te laten komen. "Ik hoor nu al twee jaar van de kleuterjuffen op school dat Sinterklaas wel erg laat aankomt. Maar dat is bewust: sowieso mogen we niet over hem communiceren voor 1 november, maar het kan ook pas als Sint-Maarten gepasseerd is in Oost- en West-Vlaanderen. Maar bovenal vinden we ook niet dat hij weken vooraf moet komen. We hebben vroeger wel al eens pogingen ondernomen om iedereen aan een bepaalde datum te houden, maar dat was een hopeloze zaak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234