Zondag 27/11/2022

Kerstpret voor de kleintjes Spekken

Het meest magische kindertheaterfestival slaat zijn tenten weer op in Gent, meer bepaald in Theater Tinnenpot (en voor sommige voorstellingen in het Gravensteen). Peuters, kleuters en alle kinderen tot 12 jaar kunnen de hele kerstvakantie lang kennismaken met jeugdtheater van de bovenste plank, van poppentheater over muziektheater tot circus.

19 - 30 december, dagelijks behalve op kerstdag. www.spekken.be.

Buurman in de winter

Het wordt kouder en kouder, en de buurmannen bereiden zich net als iedereen voor op de winter. Ze hakken hout voor de open haard, bakken koekjes, breien een warme muts en halen een kerstboom in huis. De buurmannen hebben een prachtig exemplaar op de kop weten te tikken, maar hoe krijgen ze die de deur door? Het begin van een hoop knotsgekke avonturen. Deze sprankelende dansvoorstelling met livemuziek laat zien dat problemen helemaal niet vervelend hoeven te zijn. Dat in wezen alle oplossingen goed zijn. En dat het net leuk is om elkaar te helpen, tot welke (wan)orde dat ook zal leiden.

20 december in de Stadsschouwburg, R. Van Britsomstraat 21, 9100 Sint-Niklaas. www.ccsint-niklaas.be.

100 Jaar Groote Oorlog

Een app waarmee je alles verneemt over de Groote Oorlog van 100 jaar geleden en waarmee je perfect je uitstap naar verschillende historische plekken in de streek kan voorbereiden? Dat is handig! Toerisme Scheldeland zorgt er met deze gratis app voor dat je ook via je smartphone de verhalen rond de strijd van 14-18 kunt volgen, via storytelling, fotomateriaal en quizvragen. Audiofragmenten doen je zelfs midden in de actie belanden. Daarnaast krijg je een overzicht van de belangrijkste toeristische locaties uit de regio en kun je moeiteloos een slaapplaats zoeken of een leuk café om even te pauzeren, of een fietsroute in de buurt bekijken.

Gratis te downloaden in de Google Playstore en de Appstore. www.scheldeland.be/grooteoorlog.

237 redenen voor seks

Hoeveel redenen heb je nodig om van bil te gaan? Eentje? Twee? Vijfendertig? Axel Daeseleire en Hans Van Cauwenberghe geven je er maar liefst 237. Seks was vroeger taboe, volgens de acteurs is géén seks vandaag taboe. En volgens ons is gewoon elke reden goed om het op een podium uitgebreid over seks te hebben. Dringend een ticketje kopen voor deze supergrappige show dus. Gênante momenten verzekerd.

30 - 31 januari, Zaal Palace, Markt 32, 9800 Deinze. www.deinze.be.

Farrow & Ball zet expo Raaklijnen in de verf

Voor de expo Raaklijnen nodigde het Museum voor Schone Kunsten Gent negen hedendaagse kunstenaars uit om te werken rond de 'grijze zone' en rond de raaklijnen tussen heden en verleden, tussen natuur en cultuur, tussen verschillende mensen... Opvallende gastrol voor het ambachtelijke verf- en behangmerk Farrow & Ball in de expo: het leverde alle verf waarmee kunstenaar Pieter Vermeersch zijn creatie op de muren van de halfronde zaal aanbracht. Overigens sponsorde F & B ook de 400 liter verf waarmee enkele andere museumzalen in een nieuw jasje werden gestoken, zodat ook de andere kunstwerken (waaronder die van de gelijktijdige expo De Gouden Eeuw Revisited) beter tot hun recht komen.

De Gouden Eeuw Revisited, tot 28 februari 2016. Raaklijnen, tot 5 maart 2016. In MSK Gent, Fernand Scribedreef 1, Citadelpark, 9000 Gent. mskgent.be. Info over Farrow & Ball: www.farrow-ball.com.

Wij geven 25 duotickets weg voor de unieke tentoonstellingen Raaklijnen en De Gouden Eeuw Revisited. Mail vóór 1 januari met als onderwerp 'Farrow & Ball MSK' naar redactie@goestingmagazine.be.

"Mijn mening is ondergeschikt aan de grap"

Stand-upcomedian en naar ons land uitgeweken Nederlander Bas Birker was vroeger naar eigen zeggen een introverte, verlegen jongen. Zie je hem nu op een podium, dan is daar werkelijk niets meer van te merken.

Je bent MC, toert met een eigen zaalshow en geeft workshops. Wat doe je het liefst?

"Het is juist de combinatie die mijn hart sneller doet kloppen. Van alleen maar MC zijn word je ongelukkig omdat je enkel in dienst van anderen werkt. En een zaalshow spelen is het fijnste wat er is, omdat mensen speciaal voor jou komen en je alle tijd en ruimte krijgt om iets op te bouwen met het publiek, maar ik bedank ervoor vijf avonden per week op stap te zijn met mezelf en een technieker.

"Hetzelfde geldt voor de coaching, hoe verfrissend ik het ook vind om zowel met wetenschappers als managers en marketeers te werken. Comedians worden steeds vaker ingezet op verschillende vlakken. Dat maakt comedy nog leuker dan het al is. Een tv-programma, een coachingsessie in een bedrijf of een optreden als MC in een jeugdhuis voor twintig dronken pubers, het heeft allemaal zijn charme."

Heb je als doorgewinterde MC nog veel voorbereiding nodig?

"Geen. Dat heeft te maken met het feit dat ik het al zo lang doe. Aan mijn zaalshows zijn nog een heleboel dingen te verbeteren, maar van MC'en kan ik echt wel zeggen dat ik het onder de knie heb."

Het publiek speelt altijd een grote rol in jouw shows. Welke comedian heeft dit volgens jou perfect in de vingers?

"Thomas Smith. Wat hij doet, gaat nog een stap verder. Hij begint van niks en bouwt een voorstelling samen met het publiek. Dat is een nog veel groter risico, want hij kan op zijn bek gaan. Ik wil me toch nog kunnen 'verschuilen' achter materiaal. Het mooiste aan comedy is als het publiek voelt: dit gebeurt nu en daarna nooit meer. Daar is Thomas een meester in, hij heeft echt stalen ballen."

Je theatershow Sowieso is persoonlijker, minder vrijblijvend dan je vorige. Werd het tijd om tegen heilige huisjes te schoppen?

"Ik ben uiteindelijk gewoon een gast die lol wil maken en mensen betalen een ticket om een avond goed te lachen. Punt. Het is niet zo dat ik opeens een show met een mening wilde bedenken. Ik trek bijvoorbeeld van leer tegen geld geven aan goede doelen. Ben ik daar echt tegen? Ja, en nee. In mijn comedy is mijn mening ondergeschikt aan de grap. Het materiaal is wat ruwer en harder, maar voor de rest is het gewoon lang leve de lol. Tenslotte ben ik gewoon een bakker, die in plaats van brood en koffiekoeken grapjes verkoopt."

MC comedy Café, 16 december en 27 januari in CC De Herbakker, Pastoor De Nevestraat 10, 9900 Eeklo. www.basbirker.nl.

Glimps

Op enkele jaren tijd wist Glimps in Gent zich in de kijker te werken als een van dé showcasefestivals van Europa, waar je internationale bands en artiesten aan het werk kan zien die op de rand van de doorbraak staan. Dit jaar maak je op drie dagen tijd kennis met meer dan 40 bands - van Noorwegen tot Griekenland. Belgische namen als Kapitan Korsakov, Dans Dans en Sherman klinken ons alvast bekend in de oren en doen reikhalzend uitkijken naar de rest van het programma.

Glimps, 10 - 12 december, diverse locaties in Gent. glimpsgent.be.

Ann Helena Kenis

Lof der zotheid

Ze maakte al de blits in Belgium's Got Talent en op de Gentse Feesten, en nu bestormt ze ook de Vlaamse theaterzalen: de knotsgekke cabaretière Ann Helena Kenis. De Limburgse werkte jarenlang in de banksector, tot ze vier jaar geleden besefte wat ze miste: een podium. Sindsdien toerde ze al met Guido Belcanto en won ze diverse cabaretwedstrijden. Wie haar nog niet aan het werk zag, kan in Arca zijn schade inhalen.

11 december in Arca, Sint-Widostraat 4, 9000 Gent. www.livecomedy.be.

Veel vijven en zessen

Ha-ho-hilarisch, zou de nieuwe zaalshow van Jacques Vermeire moeten zijn. De man die de wereld verblijdde met kreten als 'Zal 't gaan ja?' brengt weer oude bekenden als Fonske Verzelen en Kevin Vermeulen mee, maar doet het toch vooral met een hoop nieuwe typetjes. Gili de la Tirette bijvoorbeeld, die iedereen graag op het verkeerde been zet. Of wat dacht je van Dimitri Keerbergen, de man die erin slaagt om zelfs Tomorrowland tot een polonaise te bewegen. Reken maar: Jacques hééft het nog. Zet die verveelde tronie dus maar even opzij, boek een ticket en durf gerust eens te (bulder)lachen, deze show verdient het helemaal!

Op 30 januari in Capitole Gent, Graaf Van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent. www.jacquesvermeire.be, www.capitole-gent.be.

Sneeuwwitje - De sprookjesmusical

Er was eens... een prachtig prinsesje dat Sneeuwwitje heette. Ze was de mooiste van het hele land en dus vond haar jaloerse stiefmoeder de boze koningin dat ze moest sterven. De rest van het sprookje ken je ongetwijfeld, en nu heeft Music Hall het ook in een musical gegoten. Met Anne Van Opstal als Sneeuwwitje en Thomas Van Goethem als de jager, en daarnaast Peter Thyssen als Koning Constantijn en... Loes Van den Heuvel (wereldberoemd geworden als Carmen in F.C. De Kampioenen) als de ijdele Koningin Adora. Het ideale decembervertier voor het hele gezin, zeker omdat de kleintjes na elke voorstelling de kans krijgen om de sprookjesfiguren te ontmoeten.

12 en 13 december in Capitole Gent, Graaf Van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent. www.capitole-gent.be.

3 x wintervertier

Gentse Winterfeesten 2015

Het begon ooit met een kerstmarktje, vandaag zijn de Gentse Winterfeesten een event dat een maand lang de binnenstad in de ban houdt. Je kunt er niet enkel glühwein slurpen en kerstshoppen aan de meer dan 130 kraampjes, ook ijsschaatsen onder de Stadshal, een rondje maken in het reuzenrad bij de kathedraal en blijven hangen in de keigezellige Moosebar zitten in het aanbod. Die laatste vormt het bruisende hart van de Winterfeesten, je kunt er haast elke avond terecht voor optredens, dj-sets of allround dolle pret.

4 december - 3 januari in het hele centrum van Gent.

www.gentsewinterfeesten.be.

Winterdorp

De kerstmarkt in Sint-Gillis-Dendermonde heet vanaf dit jaar 'Winterdorp'. Op de eerste zaterdag van december kun je langs 40 kraampjes slenteren om je kerstaankopen te doen, allerlei lekkers verorberen aan diverse foodtrucks of een danske placeren op de tonen van een ambianceband. De kinderen hebben trampolines, een treintje en een viskraam om zich uit te leven.

5 december op het Kerkplein, 9200 Sint-Gillis-bij-Dendermonde. 'Winterdorp' op Facebook.

Sint-Niklaas wintert

In Sint-Niklaas zien ze het groots dit jaar - dat kan haast niet anders met dat grootste marktplein van Vlaanderen natuurlijk. Twee kerstmarkten in de binnenstad en nog een stuk of wat in de buurgemeenten, een ijspiste, een kermis en een ijsberenduik... Je hoeft je in het Waasland rond de jaarwisseling duidelijk niet te vervelen.

Vanaf 11 december. www.sintniklaaswintert.be.

Berlaen - van mijn erf

Zingen in 't Zults, het is eens wat anders. Berlaen - alias Wouter Berlaen - maakte er zijn handelsmerk van. Op zijn nieuwe plaat (release: 10 december) vinden we opnieuw 10 songs over vriendschap, verwantschap, verraad en vertrouwen in het onvervalste dialect van het Leiedorp Zulte, pal op de grens van Oost- en West-Vlaanderen. Benieuwd hoe dat klinkt? Zijn tournee houdt onder meer halt in Bavegem, Buggenhout en Machelen-Zulte.

5 december in Café Den Bokal, Buggenhout; 28 januari in De Garage, Bavegem; 30 januari in GC De Guldepoort, Machelen-Zulte. www.berlaenfromzulte.be.

Geert Hoste - Jump

De traditionele eindejaarsconference van Geert Hoste staat dit jaar helemaal in het teken van springen, aangezien dat de rode draad bleek in de gebeurtenissen van het voorbije jaar. Of zoals Geert zelf het treffend zei tijdens zijn persconferentie: "Mensen springen in een boot richting Europa, anderen worden dan weer besprongen op een Thalystrein en in België staat altijd wel een regering op springen." Benieuwd of de recente terreurdreiging in ons land hem tot nog meer gein inspireert.

16, 17 en 18 december in Capitole Gent, Graaf van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent. www.geerthoste.be, www.capitolegent.be.

Marcel en Madeleine in het Huis van Alijn

Nieuwigheid in het Gentse heemkundemuseum Huis van Alijn: naar aanleiding van het boek De schat van je leven. Herinneringen ophalen met mensen met dementie creëerde het museum een nieuw aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers. In de rondleiding Marcel en Madeleine vormt de museumcollectie de schatkamer om samen herinneringen op te halen. Personen met dementie en hun begeleiders bezoeken samen met een gids een aantal museumkamers die qua thematiek en fysieke afstand op elkaar aansluiten. De gids neemt de tijd om diverse zintuigen te prikkelen en een gesprek tussen de deelnemers te begeleiden. Allerlei voorwerpen, geluiden, film, foto's, dialect- en muziekfragmenten triggeren herinneringen en stimuleren de interactie en dialoog tussen mantelzorgers en personen met dementie.

Elke eerste woensdag van de maand van 14u30 tot 15u30 (na reservatie) in het Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent. www.huisvanalijn.be.

Al te luide eenzaamheid

In dit stuk van de Tsjech Bohumil Hrabal krijgen we een ontroerend portret te zien van een eenzame papierpletter. In een smerig stinkhol perst hij balen van boeken en oud papier. Uit de stroom bagger redt hij de mooiste boeken van de vernietiging, en zo probeert hij zin te geven aan zijn leven en de wereld rondom hem. Deze rauwe, grappige vertelling over macht, liefde en drank blijft tot het einde beklijven. Hoofdrolspeler Koen Van Kaam speelt de rol van zijn leven, zijn prestatie werd een van de meest indrukwekkende ooit in de Lage Landen genoemd.

23 januari in Minardschouwburg, Walpoortstraat 15, 9000 Gent. www.zuidpool.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234