Maandag 26/07/2021

Kerstmenu

Een van de positieve kanten aan een verblijf in Dhaka is dat de lankmoedigheid van kerstdag met geen verrekijker te bespeuren valt. Geen verlichting, geen muziek, geen onontkoombare wensen voor een betere wereld. De overgang van oud naar nieuw is even onverstoord onrechtvaardig als de rest van het jaar.

Ik spendeer een halve dag op het paspoortbureau waar wie geld heeft bediend wordt en wie minder geld heeft wacht tot zij met geld hun papieren in orde gemaakt hebben. De 'geen toegang'-deur gaat open voor deze speciale klanten. Het is geen raciale zaak, Europeanen komen in aanmerking voor de speciale behandeling maar ook zwart-Afrikanen, terwijl plichtsbewuste Japanners die geen baksjisj betalen zoals de rest uren hun beurt afwachten. De rijke Indiër springt voor terwijl zijn arme landgenoot wordt teruggestuurd - hij heeft nog een extra fotokopie nodig.

Zo zit de wereld in elkaar.

Een ontwikkelingshelper heeft me iets voorgerekend dat me niet meer loslaat. De wereld spendeert jaarlijks per inwoner van Bangladesh 12 dollar (of euro) aan ontwikkelingshulp. Per inwoner van Laos en per Afrikaan is dat 60 dollar en per Europese koe 25 dollar. Een bewoner van Bangladesh is half zoveel ondersteuning waard als een Europese koe.

De 12 dollar laat zich makkelijker verifiëren. Japan is de grootste donor. Het bedrag was min of meer stabiel over de voorbije dertig jaar en gaat tegenwoordig eerder omlaag dan omhoog. De hulp aan Europese koeien heeft mijn gesprekspartner nog onderschat. Voor 21 miljoen melkkoeien spendeert Europa jaarlijks 11 miljard euro aan steun - ongeveer 500 euro per koe. En voor elke stier die wordt geslacht, trekt de EU een speciale premie van ruim 50 euro uit, een verdubbeling tegen vroeger. Vier levende Bengalezen krijgen van de rest van de wereld evenveel ondersteuning als een dode stier van de EU krijgt.

Men kan argumenteren dat deze verhoudingen niet de hele waarheid onthullen, dat er belangen spelen, dat Europese veehouders leven van de premies voor hun koeien, men zal praten over de inefficiëntie van sommige ontwikkelingshulp, misschien zal men zelfs toegeven dat een Bengalees strategisch minder belangrijk is dan bijvoorbeeld een Egyptenaar, maar de blote cijfers laten niet veel marge voor excuses. De wereld doet hetzelfde als de bedienden in het paspoortbureau: de armen zullen wel wachten tot de rijken klaar zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234