Dinsdag 09/08/2022

Kerstbesognes en nieuwjaarsblues

Donkere dagen

In de donkere dagen zijn we sowieso vatbaarder voor een neerwaartse beweging in onze stemming. Door een tekort aan zonlicht zou er een verstoring optreden in de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ons slaap-waakritme regelt. Dat zorgt bij zo’n 10 procent van de mensen voor een erg vermoeid en somber gevoel, een grotere behoefte aan slaap, een toename van de eetlust en een minder zin in sociale activiteiten. De milde vorm noemt men ‘winterblues’, als het een ernstigere vorm betreft, spreekt men van een ‘seizoensgebonden depressie’ of een ‘winterdepressie’. Psychologen zien hun consultaties elk jaar stijgen in november, en ook in januari ziet men een piek. Het best werkt een combinatie van gesprekstherapie, aangepaste medicatie en lichttherapie.

Tip:Een dagelijkse wandeling in de frisse buitenlucht doet wonderen. Kruip ondanks je winterslaap toch af en toe uit je warme hol, al is het maar voor een etentje met je beste vriendin. Een winterdepressie lost overigens vanzelf op in de loop van de lente.

Gezellig samenzijn?

Tijdens de eindejaarsperiode wordt een spot gericht op onze relaties met vrienden en familie. Aan de kerstdis komen oud zeer en spanningen naar boven. Waar, hoe en met wie we oudjaar vieren bezorgt ons soms heel wat kopzorgen. Voor velen is de feestperiode confronterend. Men vraagt zich af: wat is mijn plaats in de groep, in de familie? Word ik opgenomen in al die gezelligheid? Singles hebben vaak het meest last om zich recht te houden in de stroom van pakjes en goedbedoelde wensen: ‘Volgend jaar een lief!’ moeten ze aldoor horen, en wanneer koppels elkaar om middernacht kussen op oudjaar, staan zij wat onwennig aan de kant. Ook voor gescheiden ouders liggen kerst en nieuw soms moeilijk: op minstens één feest moeten ze het doen zonder de warme aanwezigheid van hun kinderen.

Tip: Als u even genoeg heeft van de opgepepte feeststemming, maak dan tussen al die gekunsteldheid ook plaats voor intieme onderonsjes met mensen die je écht nauw aan het hart liggen. En daar mogen zelfs een glitterjurk en een kerstboom bij.

Bezinningsperiode

De kersttijd is voor velen het moment waarop een balans wordt opgemaakt van het voorbije jaar. De duisternis en de koude nopen tot binnenblijven, en bij wat kaarslicht wordt al snel eens gereflecteerd en teruggeblikt. Mensen die aanleg hebben voor melancholie en piekeren blijven sneller haperen bij hun teleurstellingen: hun job zat niet mee, ze hebben er weer niet de nodige kilo’s afgewerkt en in de liefde liep het ook niet zoals ze zouden willen.

Tip: Hoe moeilijk je het ook hebt, tracht te focussen op de positieve zaken die je hebt verwezenlijkt. Richt je aandacht ook op de toekomst: goede voornemens voor het aanstaande jaar verschaffen je verse energie.

Manic Monday

Ook op relatievlak is het eindejaar voor velen een bezinningsperiode. Tijdens vakanties brengen koppels meer tijd met elkaar door dan ze gewend zijn. Dat kan voor sommigen extra leuk zijn, voor anderen zet het de onderhuidse irritaties nog meer in de verf. Zeker als partners mettertijd elk hun eigen leven zijn gaan leiden, is het gedwongen samenzijn rond kerst en nieuw niet evident. Elk jaar gaan opvallend meer koppels uit elkaar na de zomer- en de kerstvakantie, zo wijzen onderzoeken uit. Alfons Van Steenwegen, relatietherapeut, ziet zijn consultaties telkens stijgen in januari: “Twee mogelijke scenario’s spelen zich af. Ofwel beslissen mensen in het nieuwe jaar echt eens samen aan hun relatie te werken, ofwel komen ze alleen, en dat betekent meestal dat hun besluit al genomen is. Dat ze genoeg hebben van hun relatieproblemen, en er definitief een eind aan willen maken.”

Het nieuwe jaar beginnen met een schone lei door de scheiding aan te vragen, in Groot-Brittannië bestaat er zelfs een woord voor. D-day of Divorce Day is de eerste maandag na de kerstvakantie, waarop de telefoon bij echtscheidingsadvocaten roodgloeiend staat. De Britten noemen het ook Manic Monday: hét moment waarop men beslist om de relatie vaarwel te zeggen, maar ook om een andere job te zoeken of een reis te boeken.

Slechte relaties

De Britse journalist en schrijver van het boek Information Is Beautiful, David McCandless, analyseerde 10.000 statusupdates op Facebook om na te gaan wanneer de meeste relaties worden afgebroken. In de grafiek die hij opmaakte is onder meer een piek te zien twee weken voor kerst. Kerstmis zelf toont het absolute dieptepunt in de grafiek. Rika Ponnet van relatiebureau Duet verklaart dit als volgt: “Ik vermoed dat het vooruitzicht van de feesten in een slechtlopende relatie helemaal slecht aanvoelt, maar het uitmaken op kerst zelf dan weer als erg gevoelloos wordt gezien.”

Dat de twaalfde maand iets doet met mensen, en met hun relaties, blijkt ook uit de aanmeldingen die Duet krijgt rond de eindejaarsperiode: “Er wordt vooral veel net voor de kerstperiode gekomen en er net na. Tijdens, daar hebben velen geen goed gevoel bij. Men wil eigenlijk niet de indruk wekken dat het om die reden is dat men langskomt. En ja, we krijgen ook zulke mensen langs, die het dan doen vanuit dat slechte gevoel, maar eigenlijk vinden we dat niet zo’n goede motivatie. Het uitgangspunt is best een positief gevoel - bijvoorbeeld in januari, als goed voornemen - en niet een negatief gevoel als ‘ik voel me zo alleen met de feesten’.”

Extra tips om de nieuwjaarsblues te bevechten

Omring je met mensen bij wie je graag vertoeft. Probeer niet te vaak alleen te zijn.

Probeer ondanks de rijkelijke feestmaaltijden gezond te eten, neem tussen de feestelijkheden in genoeg rust en tracht voldoende te bewegen.

Pakjestijd is meestal een dure tijd. Hou je budget in het oog zodat je in januari financieel niet voor verrassingen komt te staan.

Stel een lijstje op van doelen die je in het nieuwe jaar wil bereiken, maar pas op voor overmoed. Blijf realistisch en wees niet te veeleisend voor jezelf.

Altijd goed voor een vitamineboost: boek een reisje naar een zuiderse bestemming.

Als je na eindejaar toch met een kater zit of er niet in slaagt recht te krabbelen uit je winterdip: een goed gesprek met een vriend(in) of een psycholoog helpt je misschien weer op weg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234