Dinsdag 10/12/2019

Kerst is net geen traditie rijker

Alles is een perfect plaatje maar toch is het nooit overweldigend

show 'santa' in antwerpse stadsschouwburg HHIII

Antwerpen

Van onze verslaggever

Wilfried Eetezonne

Het was met een gezonde argwaan dat we de Antwerpse Stadsschouwburg betraden voor Santa, een dansvoorstelling van productiehuis In The Wings. Met In The Wings hadden we in 2001 al kennisgemaakt toen er grootse plannen waren voor een Peter en de Wolf-productie, maar van die productie kwam, althans in Vlaanderen, niet veel van terecht. Nochtans is In The Wings een boekingskantoor met een stek in New York dat werkt voor Herman van Veen, Wynton Marsalis en het Lincoln Center. Maar zouden ze als producent de zoveelste beunhaas zijn in het commerciële landschap? De kaartjesverkoop voor Santa loopt alvast voor geen meter en dat is eigenlijk jammer, want er valt wel wat te zeggen in het voordeel van deze kerstshow.

Met dansers en een groot symfonisch orkest vertelt Edwin Rutten een kerstverhaal en hij wordt daarin bijgestaan door bekende namen als Frank van Laecke (regie), Paul Gallis (decor), Yan Tax (kostuums), Sjoerd Didden en Harold Mertens (pruiken en grime) en anderen. Vaste namen die borg kunnen staan voor een zeer professioneel gemaakte voorstelling. De gekozen vorm om dit verhaal te vertellen is in elk geval een zeer moedig opzet.

Net zoals in The Grinch of A Nightmare Before Christmas draait het verhaal van Rob Chrispijn ook hier om de redding van Kerstmis. Een ijsdraak heeft immers de vlam der wensen uitgeblazen en zonder die oervlam kan het lichtfeest niet plaatsvinden. Santa (Thierry Janssen) geeft er dan maar de brui aan en vertrekt uit Kerstmisland. Zijn rendier Blitz (een schitterend guitige Christian Celini) en de elf Gullipit (Helen Williams) gaan hem zoeken en komen zo de jongen Max (Kare Poutanen) tegen. Max blijkt een getroubleerde dromer die over een laatste vlam beschikt. Samen zullen de ijsdraak verslaan.

Edwin Rutten houdt dit prentenboek moeiteloos bij elkaar. De dansers beelden zijn verhaal uit op een choreografie van Gilles Monnart. Die kiest voor een opeenvolging van korte balletjes, niet voor grote dansnummers. Alles aan deze productie is beeldig. Van de sneeuw in de zaal, tot de kostuums, de decors, de ijsdraak en zelfs de shop in de foyer is een gezellige kersthuiskamer geworden, waar je een van de mooiste programmaboekjes van het jaar kunt kopen. Alles is een perfect plaatje. Die argwaan bleek dus ietwat voorbarig.

En toch. De klassieke partituur en de liedjes die Erik van der Wurff componeerde, ben je eens weer in de wagen al vergeten, er zitten te weinig thema's in. De dansscènes duren soms te lang, waardoor de vaart uit het verhaal gaat en met twaalf dansers toont het grote podium van de Stadsschouwburg wat karig bezet. Bovendien loopt de finale nogal met een sisser af. Santa moet het vooral hebben van zijn decors en kostuums. Het spektakel komt niet uit de choreografie, de dansprestaties, de muziek. Dat het verhaal schaamteloos suikerzoet is, mag best in dit soort shows, maar 'verwarmen' doet het nu ook weer niet.

Het zit allemaal op het randje van niet slecht, goed maar niet overweldigend. Gelukkig is er nog Edwin Rutten, die zich een meesterlijk verteller toont en waarbij je toch een beetje het gevoel krijgt om lekker dicht bij opa of oma te kruipen.

Wat Santa Wie Een productie van In The Wings met Edwin Rutten als verteller Waar en wanneer Nog tot en met 4 januari in de Stadsschouwburg Antwerpen. Info en kaartjes: 0900/00.991 of www.santasite.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234