Maandag 06/04/2020

Kerry klaar om Democratische nominatie te veroveren

John Kerry kan vandaag een beslissende voorsprong nemen in de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen. Volgens de opiniepeilingen is hij zegezeker in vier van de 'Super Seven'-staten waar er vandaag voorverkiezingen zijn. Vooral South Carolina wordt symbolisch van groot belang omdat de winnaar er de stem van Afro-Amerikanen en arme blanken achter zich moet zien te krijgen.

Brussel / Washington

Eigen berichtgeving

Maarten Rabaey

Na Iowa en New Hampshire zijn de zeven staten waar vandaag voorverkiezingen worden gehouden, de eerste echt belangrijke afspraak voor de Democratische kandidaten. Voor het eerst krijgen ze een representatief beeld van het kiespubliek. In deze 'Super Seven' kunnen de kandidaten 12 procent van de afgevaardigden die op de Democratische conventie, later dit jaar, de presidentskandidaat zullen aanduiden, achter zich scharen.

Volgens de peilingen is senator John Kerry uit Massachusetts nu al zegezeker in Missouri (waar de winnaar traditioneel het meeste kans maakt op de conventie), Arizona, New Mexico en North Dakota. In Oklahoma zit hij in een nek-aan-nekrace verwikkeld met generaal Wesley Clark en in Delaware met Joe Liebermann. Het spannendst wordt het vandaag ongetwijfeld in South Carolina. Daar voelt Kerry de hete adem in de nek van John Edwards, die in zijn geboortestaat moet winnen om nog een kans te maken op de nominatie. Volgens de meeste peilingen leidt Edwards met 10 tot 12 procent, maar het betrouwbaarste peilingsbureau Zogby geeft hem maar enkele procenten voorsprong.

South Carolina stuurt van de zeven statenniet de meeste afgevaardigden naar de conventie, maar heeft het grootste symbolische gewicht. In de staat is meer dan de helft van de kiezers zwart, en wie er wint verzekert zich traditioneel ook later in de verkiezingsrace van de meeste Democratische Afro-Amerikaanse stemmen. De kandidaten schuimden er deze week naast tal van zwarte kerken ook heel wat arme blanke buurten af. Niet om te praten over ras, een thema dat de staat tot op vandaag diep verdeelt sinds de Amerikaanse burgeroorlog, maar over wat hen bindt: het verlies aan jobs onder het presidentschap van George W. Bush. In sommige regio's heerst nu meer dan 20 procent werkloosheid.

Kerry geniet in South Carolina van het grote voordeel dat hij Vietnamveteraan is geweest. Nergens elders in de VS werden in de jaren zestig en zeventig zoveel jonge Afro-Amerikanen naar het bloedige strijdtoneel in Azië gestuurd. Hij kan ook makkelijk de brug slaan naar vandaag: ook vele zwarte GI's in Irak zijn afkomstig uit de arme zuidelijke regio.

De arme blanken bekoren ligt heel wat moeilijker. Zij behoren tot het traditionele kiezerspubliek van de Republikeinen, die nooit hebben geaarzeld om de raciale spanningen uit te buiten. De blanke zuiderlingen, ook vele die in 2000 voor Democraat Al Gore stemden, zien volgens de opiniepeilingen in Bush 'een man zoals henzelf': een christen die hun conservatieve zienswijzen over thema's als abortus en homoseksualiteit deelt, een red-white-and-blue patriot die samen met hen het Amerikaanse leger steunt. "Bush is enorm populair bij de blanke kiezers in het zuiden", stelt Jack Fleer, professor emeritus politieke wetenschappen van Wake Forest University uit Winston-Salem, North Carolina, in het politieke internetmagazine Salon. "Hij maakte er van zijn religie een groot thema, en dat is heel belangrijk voor veel zuiderlingen. Ondanks zijn beperkte legerdienst onderhoudt hij er goede relaties met de militairen. Ook dat telt in het zuiden."

Volgens Fleer moeten de Democraten op die thema's anders en beter gaan scoren willen ze ook elders twijfelende kiezers aan hun zijde scharen. "Als de Democraten een kandidaat verkiezen die niet competitief is in het zuiden, riskeren ze niet alleen het presidentschap in november te verliezen maar ook vijf zuidelijke senaatszetels die op het punt staan in Republikeinse handen te vallen." De Republikeinen domineren de zuidelijke politiek sinds de jaren zestig, een hegemonie die alleen werd doorbroken door Jimmy Carter in 1976.

Kerry heeft nog een lange weg te gaan wil hij in diens voetsporen treden. Nu al wrijven de Republikeinen hem aan dat het hooggerechtshof uit zijn staat, Massachusetts, zich voor het homohuwelijk uitsprak. Blanke Born-again Christians bestempelen hem als een ketter, want Kerry sprak zich al openlijk uit voor scheiding van kerk en staat. "Ik maak geen beslissingen in mijn publiek leven die gebaseerd zijn op religieuze overtuiging", verklaarde hij tijdens zijn campagne.

Die zienswijze kan hem ook vandaag bij de Afro-Amerikanen broodnodige stemmen kosten. Kerry riskeert procenten te verliezen aan de radicale zwarte dominee Al Sharpton. Hoewel die geen enkele kans maakt om Democratisch genomineerde te worden, pepert hij zijn gelovigen van op de kansel zoveel godsvrees in dat sommigen in november nog liever zullen kiezen voor de gelovige Bush dan voor een 'afvallige' Democraat.

Afro-Amerikanen en arme blanken geven doorslag in South Carolina

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234