Zaterdag 15/08/2020

politiek

Kernuitstap in 2025 of 2035? Onenigheid in centrumrechtse coalitie blijft

Premier Michel.Beeld Photo News

De kernuitstap doet de centrumrechtse coalities zweten. De federale regering zit vandaag bij elkaar voor topoverleg. De Vlaamse regering volgt morgen. Maar alles wijst erop dat een beslissing wordt uitgesteld, om een crisis te vermijden.

De onduidelijkheid over de kernuitstap blijft immers groot. In een interview met de krant Le Soirgooide premier Charles Michel (MR) gisteren zelf olie op het vuur door te stellen dat de kernuitstap realiseren tegen 2025 "extreem moeilijk wordt". Met die uitspraak leek Michel de deur open te zetten voor een uitstel van de kernuitstap tot 2035 - de eis van zijn grootste coalitiegenoot N-VA. De groene oppositieleider Kristof Calvo reageerde dat Michel toegaf aan "de sabotage van N-VA".

Het kabinet-Michel stuurde 's middags echter een verduidelijkend communiqué de wereld in. "Ik laat het Energiepact door niemand torpederen. Het werk gaat voort", sprak de premier daarin. Michel zal toezien op de "loyale uitvoering" van het dossier. Duidelijk dus? Niet helemaal, want Michel bleef ook in dit communiqué op twee benen hinken. Hij omschrijft het voorlopige Energiepact daarin als "een nuttige werkbasis" om op voort te bouwen. Versta: er kan nog veel veranderen.

De vier energieministers - Bart Tommelein (Vlaams - Open Vld), Marie Christine Marghem (federaal - MR), Jean-Luc Crucke (Waals - MR) en Céline Fremault (Brussels - cdH) - bereikten maandag een akkoord over een ontwerp van het Energiepact. Dat pact moet de energietoekomst van ons land vastleggen, maar werd deze week aangevallen door N-VA omdat het uitgaat van een kernuitstap in 2025. De partij wil de tekst niet goedkeuren in de federale en Vlaamse regering.

► Volgens Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) zal er pas sprake zijn van een Energiepact als alle regeringen het akkoord goedkeuren.Beeld Tim Dirven

Vlaams N-VA-parlementslid Andries Gryffroy zette dat gisterenmiddag nog eens in de verf tijdens een debat in het parlement: "Het ontwerp van het Energiepact is niet voldragen. Er zijn nog te veel vragen rond betaalbaarheid en duurzaamheid."

► Andries Gryffroy, energiespecialist van N-VA: 'Er zijn nog te veel vragen rond betaalbaarheid en duurzaamheid.'Beeld Tim Dirven

Zo blijft de impasse totaal. Open Vld, CD&V en MR willen een kernuitstap in 2025. N-VA in 2035. Geen van beide kampen wijkt voorlopig af van zijn standpunt. Dat terwijl het Energiepact er alleen komt met de steun van alle partijen. Minister Marghem dreigde er vorige week mee om een wisselmeerderheid te vormen en de beslissing te nemen zonder N-VA. Maar dit zou een ernstige regeringscrisis uitlokken. Zover wil niemand het laten komen.

► Ministers Tommelein, Hilde Crevits (CD&V) en Geert Bourgeois (N-VA). Open Vld en CD&V willen een uitstap in 2025, N-VA pas in 2035.Beeld Tim Dirven

Bovendien zou een wisselmeerderheid N-VA in een gouden positie zetten: bij elke (onvermijdelijke) stijging van de stroomfactuur kan de partij dan zijn handen in onschuld wassen tegenover de burger.

Topoverleg

De top van de federale regering steekt vandaag de koppen bij elkaar. Morgen doet de Vlaamse regering hetzelfde. Meerdere anonieme bronnen denken dat de federale regering een beslissing over de kernuitstap op de lange baan zal schuiven. De Vlaamse regering zal naar alle waarschijnlijkheid haar handen van het dossier trekken, met het argument: het nucleaire is een federale bevoegdheid.

"Dit ontwerpakkoord is nog onvolledig. Het wordt geen kwestie van dagen, maar van weken om het volledig uit te werken", reageert een federale N-VA-regeringsbron. "In de tussentijd kunnen de gemoederen wel wat bedaren en kan er wat meer overleg zijn. Hopelijk kunnen we dan alsnog een goed doorgerekend compromis vinden. Dat wil iedereen."

De oppositie heeft overigens een motie ingediend om premier Charles Michel onmiddellijk in de Kamer op te vorderen over het Energiepact. De premier had eerder aangekondigd dat het niet mogelijk was naar het parlement af te zakken, maar nu blijkt dat de eerste minister aan het einde van de namiddag reeds in Brussel was gearriveerd vanuit Parijs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234