Terreurdreiging
Kernkabinet wil geleidelijk tot 300 militairen inzetten
Er zullen in ons land vanaf vandaag geleidelijk tot 300 militairen worden ingezet om de veiligheid te versterken. Dat heeft premier Charles Michel vannacht bekendgemaakt in een persmededeling na afloop van het kernkabinet. De soldaten zullen concreet worden ingezet in Brussel en Antwerpen, en kunnen ook worden gemobiliseerd in Verviers en op andere plaatsen, luidt het.
De militairen zullen gewapend zijn en nemen de bewaking op zich van welbepaalde plaatsen. Ze zullen de taak van de politiediensten versterken, aldus de mededeling. De maatregel zal regelmatig worden geëvalueerd door de bevoegde diensten. Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gebeurt dat maandelijks. Sowieso kunnen slechts militairen ingezet worden zolang het algemene terreurniveau in ons land op drie blijft, zei hij deze ochtend op Radio 1.
Nog volgens minister Vandeput mogen de militairen slechts hun wapens gebruiken "in het geval van een directe aanval". De rekening van het inzetten van militairen wordt betaald door wie de steun vraagt, in dit geval de federale politie of de steden, klonk het nog op Radio 1.
150 klaar
De premier had na de verhoging van het dreigingsniveau in België gisterenavond het kernkabinet bijeengeroepen. Dat moest zich buigen over een tijdelijke mobilisatie van het leger met de bedoeling de waakzaamheid en de veiligheid te versterken. "Op voorstel van de minister van Defensie en Binnenlandse zaken en op basis van de analyse van de veiligheidsdiensten, heeft het kernkabinet beslist om geleidelijk tot 300 militairen in te zetten", klinkt het.
Vanaf vandaag staan er 150 militairen klaar, en daar komen de volgende dagen nog 150 militairen bij. Antwerpen kan in totaal beschikken over zo'n 50 militairen, net zoals Luik, Charleroi en Verviers samen ook over een 50-tal zullen kunnen beschikken. Het gros zal kunnen ingezet worden in Brussel. "Belangrijke strategische plaatsen" zullen bewaakt worden, zoals buitenlandse ambassades en joodse buurten.
Dreigingsniveau 3
Het dreigingsniveau drie, het op één na hoogste, geldt nog tot 26 januari. Dat zegt André Vandoren, het hoofd van de antiterreurdienst Ocad, in De Tijd. De dreiging wordt constant geëvalueerd, zegt Vandoren.
"We kunnen intussen het dreigingsniveau verlagen, aanpassen of nog verlengen". Dat gebeurt op basis van informatie van de steundiensten van de antiterreurdienst, zoals de staatsveiligheid, de politie of de militaire inlichtingendienst.
Belgian soldiers patrol outside Jewish Museum in Brussels...which was target of a deadly terrorist attack last May pic.twitter.com/0Imi0MIkik
— Ivan Watson (@IvanCNN) 17 januari 2015