Vrijdag 02/06/2023

NieuwsEnergieprijzen

Kernkabinet uiteen zonder akkoord over maatregelen om energiefactuur te temperen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) pleit voor een tijdelijke verlaging van de btw op energie van 21 naar 6 procent. Beeld BELGA
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) pleit voor een tijdelijke verlaging van de btw op energie van 21 naar 6 procent.Beeld BELGA

Het federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen.

Redactie

De topministers van de Vivaldiregering zaten sinds 19 uur gisteravond samen. Op de agenda stonden de Russische dreiging aan de grens met Oekraïne, maar ook de sterk gestegen prijzen van gas en elektriciteit. De regering zoekt al een tijdje naar maatregelen om die factuur te temperen.

De vergadering duurde tot iets voor 2 uur woensdagnacht, maar heeft geen witte rook opgeleverd.

Wat lag er op tafel?

De hoge energieprijzen kosten een gemiddeld gezin met een variabel contract nu al 1.400 euro extra per jaar. Om de kosten te drukken, lagen twee voorstellen op tafel:

• Een uitgebreid sociaal tarief voor ruim 1 miljoen kwetsbare gezinnen, ook na maart. Zonder verlenging van dit tarief dreigt de helft van die gezinnen geconfronteerd te worden met een factuurshock tot 2.000 euro.

• Ook voor de middenklasse wil de regering iets doen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is voorstander van een ‘slimme btw-verlaging’: vanaf februari wil hij de btw op energie verlagen van 21 naar 6 procent. Vanaf juli zou die verlaging dan ‘slim’ gecompenseerd worden via hogere accijnzen. Die kunnen bijvoorbeeld rekening houden met verbruik.

Waarom is er nog geen akkoord?

Volgens één bron blokkeert de discussie nog altijd op de piste van de btw-verlaging. Vooral Open Vld zou daar op de rem staan.

De partij van de premier benadrukte de voorbije dagen verschillende keren dat de duurzaamheid van de overheidsfinanciën ook een rol moet spelen in de beslissing, en dat de maatregel gericht moet zijn op wie het het moeilijkst heeft. Maggie De Block, die de Open Vld-fractie in de Kamer leidt, nam vorige week zelfs het woord “boerenbedrog” in de mond. Dezelfde mensen die zouden profiteren van de btw-verlaging zouden immers later de put moeten vullen, klonk het.

Over de verlenging van het uitgebreid sociaal tarief voor de meest kwetsbare gezinnen zou wel al consensus zijn. Het kernkabinet vergadert mogelijk later deze week nog eens over het thema.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234