Maandag 25/10/2021

Update

Kernkabinet bereikt akkoord over begroting 2008

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het kernkabinet is het vanmorgen eens geraakt over de begroting 2008. Even voor 06.00 uur gingen de topministers met een akkoord op zak uit elkaar. Dat akkoord voorziet een begroting in evenwicht en voor 340 miljoen euro aan nieuwe maatregelen, om de koopkracht te verhogen, de pensioenen te verhogen en de bedrijven te ondersteunen.

17 uur vergaderen
De leden van het kernkabinet hadden uiteindelijk 17 uur nodig om tot een akkoord te komen over de begroting 2008. Ze trokken zich maandagmiddag om 13.00 uur terug in de ambtswoning van de premier en gingen vanmorgen rond 06.00 uur terug uiteen.

Inkomensgarantie
Uiteindelijk beslisten de federale ministers om geen 300, maar 340 miljoen uit te trekken voor nieuwe maatregelen. 100 miljoen euro gaat dit jaar naar een verhoging met 2 procent van de laagste pensioenen van de loontrekkenden en zelfstandigen. Ook de inkomensgarantie voor ouderen en de laagste invaliditeitsuitkeringen worden opgetrokken. De solidariteitsbijdrage wordt geleidelijk aan afgeschaft, te beginnen met de laagste categorieën. Daarnaast wordt het inkomensplafond voor gepensioneerden die werken, opgetrokken met 25 procent. Al deze maatregelen worden op 1 juli van kracht.

Sociale tarieven
De sociale tarieven voor gas en elektriciteit worden uitgebreid op dezelfde manier dan het geval was bij de uitbreiding van het stookoliefonds. Dat betekent dat de inkomensplafonds worden opgetrokken tot ongeveer 23.000 euro bruto per jaar.

Belastingvrij minimum
De regering besliste ook om het belastingvrij minimum te verhogen van 6.150 naar 6.400 euro. Die maatregel kost op jaarbasis 150 miljoen euro. Voor 2008 is dat de helft (75 miljoen).

Kinderbijslagen
Verder besliste het kernkabinet om de kinderbijslagen op te trekken voor alle kinderen die niet kunnen rekenen op een schoolpremie. De kinderbijslag voor het eerste kind van zelfstandigen wordt geleidelijk aan gelijkgeschakeld met dat van werknemers. Dat houdt voor dit jaar een verhoging van 10 euro in. Het systeem van de schoolpremie - een maatregel van de paarse regering - wordt geïntegreerd in het systeem van de kinderbijslagen.

Jobkorting
Er komt ook opnieuw een jobkorting voor alle werknemers die hun beroepskosten niet bewijzen. De korting komt neer op 50 euro, een bedrag dat ook nu weer in mei zal worden verrekend via de bedrijfsvoorheffing. Kostprijs dit jaar: 75 miljoen euro.

Werkzoekenden activeren
De regering wil dit jaar 15.000 werkzoekenden extra activeren. Dat gebeurt onder meer via de nieuwe jobkorting, maar ook via een sterkere activering en de invoering van een mobiliteitspremie voor personen die in een ander gewest gaan werken. Die activering levert de schatkist 300 miljoen euro op aan minderuitgaven in de sociale zekerheid en meerinkomsten inzake sociale bijdragen.

Onderzoekscentra
Er komt ook een extra voordeel voor onderzoekscentra en bedrijven die onderzoekers tewerkstellen. Dergelijke centra en ondernemingen mogen vanaf 1 juli voortaan 65 procent van de bedrijfsvoorheffing inhouden. Dat kost dit jaar 41 miljoen euro.

Notionele intrestaftrek
De regering raakt niet aan het systeem van de notionele intrestaftrek. Dat moet de rechtszekerheid ten goede komen, luidt het. De kostprijs en terugverdieneffecten van de maatregelen worden wel geëvalueerd. Dat gebeurt door Financiën en de Nationale Bank. De studie moet tegen de begrotingscontrole van juli klaar zijn.

Ondertussen komt er een rondzendbrief die de administratie moet aanzetten waakzaam te zijn tegenover misbruiken, wat de begroting 200 miljoen moet opleveren. In de schoot van Financiën wordt een taskforce in het leven geroepen.

Elektriciteitssector
Zoals maandag al bekendraakte (zie BIN101 van maandag) zal de elektriciteitssector dit jaar toch een taks opgelegd krijgen. Dat moet 250 miljoen euro opleveren. De taks zal deel uitmaken van een globaal pakket dat minister van Energie Paul Magnette met de sector moet onderhandelen. Het gaat om een globaal pakket "om tegemoet te komen aan de uitdagingen van de toekomst, zijnde concurrentie op de markt, het veilig stellen van de bevoorrading van ons land via een voldoende gediversifieerde energiemix en de doelstellingen van de Europese Commissie inzake hernieuwbare energie en CO²-emissie".

Dienstencheques
De prijs van de dienstencheques wordt lichtjes opgetrokken van 6,7 naar 7 euro. Aan de fiscale aftrekbaarheid wordt niet geraakt. Er komt wel een beperking van het aantal dienstencheques per jaar. Gebruikers zullen voortaan niet meer dan 750 cheques per jaar kunnen aanschaffen. Dat moet misbruiken met het systeem tegengaan.

Verkoop overheidsgebouwen
Er komt een beperkte verkoop van overheidsgebouwen, goed voor 70 miljoen euro. De regering trekt tevens 10 miljoen euro uit voor meer veiligheid bij de NMBS.

Het evenwicht op de begroting wordt onder meer bereikt door 300 miljoen euro besparingen inzake primaire uitgaven en het opzij zetten van 580 miljoen euro uit de ziekteverzekering. (belga/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234