Donderdag 09/12/2021

Terreurdreiging

Kerninfo ligt te grabbel

Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werd mogelijk geviseerd door terroristen. Beeld © Jesse Willems
Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werd mogelijk geviseerd door terroristen.Beeld © Jesse Willems

Hoewel de topman van het Studiecentrum voor Kernenergie door terroristen geschaduwd werd en dus in gevaar is, is zijn privéadres op het internet nog altijd makkelijk terug te vinden. En niet alleen dat van hem.

Vlaanderen was wereldnieuws tien dagen geleden, toen bekend raakte dat IS de topman van het Studiecentrum voor Kernenergie (SKC) in Mol had geschaduwd. De politie had videobeelden gevonden bij een huiszoeking in een van de safehouses van de terreurgroep die de aanslagen pleegde in Parijs. Toen duidelijk werd dat er een absolute topman bij SKC op de beelden stond, was er grote paniek. Het was en is immers niet ondenkbaar dat de terreurorganisatie een nucleaire of biologische aanslag plant.

Meteen werden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Het federale parket hult zich intussen in stilzwijgen, het onderzoek loopt.

Verontrustend is evenwel dat tien dagen nadat het nieuws bekend raakte, je probleemloos persoonlijke en extreem gevoelige informatie kunt bemachtigen van zowel die topman als van wel vijftig medewerkers. Zonder verboden bronnen te moeten raadplegen, zonder ergens in te breken.

D. van de afdeling Infrastructure Operational Support werkt al ruim dertig jaar bij het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. D. woont in B., is getrouwd, heeft twee dochters en twee kleinkinderen. Hun namen, leeftijden, aliassen, adressen en telefoonnummers zijn stuk voor stuk te vinden in minder dan een half uurtje surfen. D. zelf, 55 jaar, is een sportieve man. Zo kart hij bij Nuclea, de personeelsvereniging van het studiecentrum en beoefent hij karate op nog geen 2 kilometer van zijn voordeur.

Ook de gegevens van F., uitgerekend een verantwoordelijke voor de veiligheid bij SCK, zijn allesbehalve beveiligd. Hij woont in het Kempische B., heeft twee dochters en vier kleinkinderen. Foto's van alles en iedereen zijn probleemloos te vinden. De digitale voetafdruk van F.'s familie is groot en gedetailleerd.

Wel vaker is het niet zozeer het personeelslid zélf dat een inkijk geeft in het privéleven, maar wel diens familie of vrienden. Zoals bij G. van de afdeling Reactor Operation. Na wat zoeken blijkt zijn vrouw K. te heten en die geeft, dankzij een passage in de politiek, in een aantal persoonlijke berichten haar hele gezinssituatie weer. En zo weten we alles over hun tweeling, hun familiereizen en haar werk en hobby's.

Echt verbaasd over deze onthulling is een expert internetbeveiliging niet. Hij is docent aan de International Anti Crime Academy in Breda. "Onvoorstelbaar welke digitale sporen mensen achterlaten. Mensen vertellen veel te graag waar ze werken, met wie ze contact hebben, waar ze zijn geweest en waar ze naartoe gaan. Met de hete adem van een terroristische aanslag permanent in de nek, moeten ze zich bij dat Studiecentrum voor Kernenergie toch vragen stellen."

Stephan vindt het verontrustend dat van enkele tientallen werknemers van het Studiecentrum voor Kernenergie héél veel informatie te vinden is. "En natuurlijk niet allemaal door simpelweg hun naam in Google in te geven. Er zijn andere manieren en internettools om geheime documenten te vinden. Maar onze database alleen al maakt het mogelijk om alle bedrijven, organisaties en personen te screenen en te monitoren. Wereldwijd."

Afaaq Electronic Foundation

En als overheden en organisaties als de International Anti Crime Academy dat kunnen, dan kan een terreurgroep als IS dat zeker. "Die staan zelfs nog een stap verder. Onlangs hebben ze het 'Afaaq Electronic Foundation' opgericht. Internetexperts van IS zoeken er naar veiligheidsproblemen bij hun eigen aanhang. Als een terrorist ergens ter wereld te veel informatie op het internet prijsgeeft waardoor inlichtingendiensten hem zouden kunnen traceren, wordt er alarm geslagen. Intussen laten in België medewerkers van het Studiecentrum voor Kernenergie weten dat ze op maandagavond gaan zwemmen."

De federale politie zegt dat het hoog tijd wordt dat bedrijven zich bewust worden van de gevaren. "Voor terroristen en andere criminelen is het een koud kunstje om op deze manier binnen te dringen in bedrijven en hun structuren", zegt Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit van de federale politie in Brussel. Ook al omdat ze er niet van terugschrikken om weken- of maandenlang een aanslag voor te bereiden.

"We hebben meegemaakt dat er op basis van al die internetinformatie over personeelsleden valse maar foutloze LinkedIn-profielen werden aangemaakt. Er wordt daarmee contact gezocht met collega's, en niet veel later wordt geheime informatie gedeeld met een LinkedIn-account waarachter een misdadiger schuilgaat. Personeelsleden moeten dus oppassen met wat ze prijsgeven op het internet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234