Zaterdag 08/08/2020

Kerncentrale

Beeld UNKNOWN

De kerncentrale van Fukushima is na Three Miles Island en Tsjernobyl nog eens een bewijs van de potentiële en gigantische gevaren die het opwekken van kernenergie met zich meebrengt. Niet alleen is er inmiddels radioactiviteit vrijgekomen boven de drempelwaarden, het koelen van een smeltende kernreactor met zeewater wordt door experts omschreven als niet veel meer dan een wanhoopsdaad. Eenmaal die kernsmelting op gang komt, is er zelfs geen voorspellen aan de mogelijke gevolgen. Ruim 200.000 mensen in een straal van 20 kilometer hebben het bevel gekregen het gebied te verlaten. Overal in Japan dreigt een elektriciteitstekort.

Ook al is het aan de andere kant van de wereld, de gebeurtenissen in Japan doen vragen rijzen bij onze nucleaire politiek. De beslissing van de paarse regering om een kernuitstap te volgen, hebben steevast voor meewarige reacties gezorgd. Het was een snoepje voor de groenen, dat eigenlijk niemand echt ernstig nam, en waarvan je stapje na stapje en jaar na jaar voelde dat het een beslissing was die nooit uitgevoerd zou worden. Hooguit zou men Electrabel wat extra laten betalen via een nucleaire rente om hun centrales toch te mogen openhouden. maar een uitstap, zo wordt geredeneerd, is eenvoudigweg onmogelijk, wil men aan de behoefte van elektriciteit blijven voldoen.

Japan leert ons dat de vragen inzake de veiligheid van kerncentrales nooit een sluitend antwoord zullen krijgen, en dat het een illusie is om te geloven dat er zoiets als een aanvaardbaar risico bestaat. Bovendien leert het ook dat een eenzijdige keuze voor kernenergie een land bijzonder kwetsbaar kan maken eenmaal die bevoorrading stopt.

Japan biedt integendeel net de argumenten om te kiezen voor een omslag in de energievoorziening, en om werk te maken van investeringen in alternatieve en wel veilige energiebronnen. Cynisch genoeg maakt de goedkope elektriciteitsproductie uit inmiddels volledig afgeschreven kerncentrales het economisch onrendabel om investeringen in alternatieven aantrekkelijk te maken. Nochtans bewijst Japan dat die investering niet alleen wenselijk, maar zelfs noodzakelijk is. Het nucleaire debat is geen zaak van naïeve geitenwollensokkendragers die ons terug naar het stenen tijdperk willen voeren, zoals een populair cliché luidt, maar integendeel één van de basiskeuzen die de politiek zou moeten maken.

Yves Desmet
Politiek commentator

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234