Maandag 20/09/2021

Kerncentrale zet relaties onder hoogspanning

China waarschuwt het Verenigd Koninkrijk dat de diplomatieke relaties tussen de twee landen op een 'cruciaal historisch kruispunt' staan. De Chinezen pikken het niet dat de Britten willen terugkomen op de bouw van de kerncentrale Hinkley Point C.

Als een Chinese ambassadeur in zijn pen kruipt, kun je maar beter lezen wat hij schrijft, want dat doet hij niet zomaar, in werkelijkheid spreekt dan Peking.

Liu Xiaoming, de Chinese ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, schreef maandag in een open brief in de gerenommeerde zakenkrant The Financial Times dat er nood is aan "wederzijds vertrouwen" als de Britten nog willen samenwerken met zijn thuisland.

De ambassadeur verwijst daarmee naar de bouw van de nieuwe kerncentrale Hinkley Point C aan de Britse zuidkust. "De Chinees-Britse relaties staan op een cruciaal historisch kruispunt. Ik hoop dat het Verenigd Koninkrijk de deur zal openhouden voor China."

Eind vorige maand besloot de Britse regering, onder leiding van de nieuwe premier Theresa May, om de bouw van de Hinkley Point C op het allerlaatste nippertje uit te stellen. De belangrijkste reden daarvoor is argwaan tegenover de bedoelingen van de bouwheren.

Macht grijpen over energiebevoorrading

Hinkley Point C zou gebouwd worden door het Franse staatsenergiebedrijf EDF en zijn Chinese tegenhanger CGN (China General Nuclear). Maar de nieuwe kabinetschef van May, Nick Timothy, waarschuwt al jaren dat dit project een Chinees paard van Troje is.

Volgens Timothy zou China via Hinkley Point C de macht willen grijpen over de energiebevoorrading van het Verenigd Koninkrijk. Met een druk op de knop zouden ze dan het licht kunnen uitdoen. Iets waar ook de inlichtingendienst MI5 zich zorgen over maakt.

De Chinese ambassadeur is echter duidelijk. Bedrijven uit zijn thuisland hebben de afgelopen vijf jaar meer geïnvesteerd in het Verenigd Koninkrijk dan Duitsland, Frankrijk en Italië samen. Als men wil dat dit zo blijft, moet Hinkley Point C er komen.

Ondanks deze druk lijkt de kans dat de centrale er komt steeds kleiner. Naast de vrees voor Chinese inmenging is er ook het kostenplaatje. De bouw van Hinkley Point C zal meer dan 20 miljard euro vergen. Nog los van de royale subsidies voor de uitbaters.

Ondertussen is ook EDF niet meer erg happig op het nucleaire project. Op 27 juli, een dag voor de beslissing van May om de bouw uit stellen voor onbepaalde tijd, gaf het Franse staatsbedrijf wel zijn groen licht, Maar dat was meer van moeten dan van willen.

Ongeldige stemming

Zowel de CFO als een bestuurslid namen ontslag omdat ze de bouw van Hinkley Point C te riskant vinden - ondanks de subsidies. Ze weten waarover ze spreken: de twee andere kerncentrales die EDF momenteel optrekt, in Frankrijk en Finland, kreunen onder het geldverlies.

De grootste vakbonden bij EDF willen die beslissing in juli bovendien ongeldig laten verklaren. Jean-Bernard Lévy, de topman van EDF, was namelijk op de hoogte van het Britse twijfels nog voordat zijn bedrijf gestemd had om door te gaan met Hinkley Point C.

Lévy had dat moeten zeggen volgens de vakbonden. Zij vrezen dat EDF, dat sowieso al kampt met een torenhoge schuld, ten onder zal gaan door de bouw van nog een kerncentrale. Lévy verdedigt zich door te zeggen dat hij alleen wist van een uitstel van enkele dagen.

De Britse regering zal nu ten vroegste in de herfst beslissen. In China kijken ze het schouwspel met lede ogen aan. De vorige Britse premier David Cameron bestempelde het project in Hinkley Point nog als de start van een "gouden tijdperk" waarin zijn land "de beste westerse partner" zou zijn voor China. Voor China is Hinkley Point C een uitgelezen kans om zijn nucleaire technologie in de etalage te zetten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234