Maandag 06/12/2021

Misbruik in de kerk

Kerkjurist over benoeming 'pedopastoor': "Bisschop is medeplichtig"

null Beeld © Benny Proot
Beeld © Benny Proot

"Wat moet er meer zijn om een pastoor na misbruik van een minderjarige weg te houden uit een parochie?", vraagt professor kerkelijk recht Kurt Martens zich af. Hij snapt niet dat het bisdom Brugge de ontslagen pastoor Tom F. (40) een nieuwe kans geeft nadat hij bekende een minderjarige te hebben aangerand. "Leren ze het dan nooit?"

Dat Tom F. vanaf morgen officieel benoemd wordt tot pastoor van de federatie Middelkerke is eerst en vooral daar hard aangekomen. "Die man is gezien zijn verleden niet welkom in onze jeugdige en levendige gemeente", zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open Vld). Ongeruste burgers klampen haar aan of bellen haar in paniek. "Als de pastoor wordt benoemd, dreigen sommigen hun kinderen weg te halen. Die man kan hier nooit nog gezag uitoefenen. Hij moet weg. Ik zal alles wat in mijn macht ligt, gebruiken om hem uit Middelkerke weg te houden."

Maar dan moet ze wel het bisdom Brugge overtuigen. En daar zien ze nog altijd niet het probleem. Woordvoerder Peter Rossel: "De bisschop heeft zijn beslissing genomen en komt daar niet meer op terug. Tom F. krijgt een nieuwe kans als pastoor."

Tegen de afspraken

"Is men daar in Brugge de pedalen helemaal kwijt?", vraagt Kurt Martens, professor kerkelijk recht aan de Katholieke Universiteit van Amerika in Washington. "Als een pastoor in Amerika zo'n dossier heeft, mag hij in het beste geval nog in een ziekenhuis de sacramenten toedienen."

Volgens Martens had de benoeming van Tom F. in Middelkerke nooit mogen gebeuren. "Die beslissing gaat in tegen de afspraken die de Belgische bisschoppen maakten na de crisis van 2010. In hun brochures 'Verborgen verdriet' en 'Van taboe tot preventie' staat letterlijk dat een dader nooit meer met minderjarigen in contact kan komen.

"Zijn de Brugse bisschop Jozef De Kesel en zijn vicaris-generaal dit vergeten? Ze overtreden hun eigen regels en afspraken. Dit is geen schuldig verzuim, maar medeplichtigheid."

Congregatie voor de geloofsleer

De kerkjurist wijst er ook op dat de kerk haar eigen procedure heeft voor clerici die minderjarigen seksueel misbruiken, naast de procedure voor de strafrechter. "Sinds 2001 moeten dit soort delicten worden gemeld aan de Congregatie voor de geloofsleer in Rome. De Congregatie beslist wat er moet gebeuren met de priester: dat kan gaan van een soort permanente schorsing in de zin van een leven van gebed en boete tot zelfs de strafrechtelijke wegzending uit de klerikale staat, na een kerkelijk proces of ambtshalve door de paus.

"De vraag hier is: heeft het bisdom van Brugge deze zaak ooit naar Rome gestuurd? Indien ja, wat is het antwoord geweest van Rome? En indien men de zaak naar Rome heeft gestuurd, welke info heeft men dan overhandigd? Het hele dossier of hebben ze de zaak geminimaliseerd? Het zou me ten zeerste verbazen dat in een zaak als deze Rome zou aanbevelen om de priester een nieuwe benoeming te geven, integendeel.

"De benoeming van die pastoor in Middelkerke typeert het beleid in het bisdom van Brugge: geen respect voor de slachtoffers, alle begrip voor de daders. Het is een flagrante ontkenning van de publicatie van de Belgische bisschoppen 'Verborgen verdriet', waar men in de eerste plaats beloofde aandacht te hebben voor de slachtoffers. De vraag is hier niet alleen of deze geestelijke opnieuw kan worden benoemd als pastoor, maar of de bisschop en diens vicaris-generaal in deze omstandigheden nog kunnen functioneren", zegt professor Martens.

Bisschop Jozef De Kesel verkoos gisteren het stilzwijgen. Deze ochtend is er een vergadering gepland op het bisdom in Brugge.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234