Zaterdag 04/12/2021

Breuk met verleden

Kerk reikt homoseksuelen de hand

null Beeld RV
Beeld RV

De katholieke kerk wil homoseksuelen niet langer veroordelen, maar accepteren om hun goede eigenschappen. Hetzelfde geldt voor katholieken die samenwonen, opnieuw trouwen of andere 'imperfecte' relaties hebben. Dat staat in een tussenrapport van de bisschoppen die deze weken discussiëren over kerkdoctrines en de moderne samenleving.

Volgens Vaticaankenners is het een aardverschuiving. De bisschoppen erkennen in het tussenrapport dat scheiden niet altijd een keuze is, roemen de waarden van sommige samenwonende koppels en merken op dat homoseksuelen 'gaven en kwaliteiten hebben' waar de christelijke gemeenschap wat aan kan hebben. Een huwelijk kan alleen tussen een man en een vrouw worden gesloten, benadrukken de bisschoppen nog steeds, maar ze vragen zich wel af of het mogelijk zou zijn homoseksualiteit te accepteren en te waarderen zonder dat de doctrines daarmee in de knel komen.

Het is een groot verschil met de uitspraken uit het verleden. De stellige verdediging van de eeuwenoude doctrines hebben veel katholieken uit de kerkbanken gejaagd. Tussen de kerkleer en de dagelijkse werkelijkheid van de gelovigen zit vaak een groot gat: ze scheiden, wonen samen, gebruiken voorbehoedsmiddelen of trouwen opnieuw. Paus Franciscus vroeg daarom bisschoppen van over de hele wereld te komen discussiëren over toenadering tot de gelovigen. De Relatio post disceptationem die maandag als tussenrapport van de twee weken durende bisschoppensynode over familie werd uitgesproken, wijst op een koerswijziging.

undefined

Dialoog

"In plaats van gebreken te zoeken en te veroordelen, willen ze luisteren, de dialoog aangaan en respect tonen", zegt Vaticaankenner pater Thomas Reese van National Catholic Reporter. "Zelfs als relaties niet perfect zijn, willen de bisschoppen dat de kerk zich richt op de positieve aspecten. Dat is een totaal andere benadering dan in het verleden."

In het tussenrapport beschrijven de bisschoppen problemen waarmee families te kampen hebben - zoals eenzaamheid, onzekere arbeidsomstandigheden, individualisme en afbraak van het geloof - en vragen zich af hoe ze de gelovigen in die situaties toch richting de katholieke doctrine kunnen begeleiden. "Met de logica van alles of niets riskeer je personen te veroordelen in plaats van te begrijpen", zei aartsbisschop Bruno Forte maandag tijdens een persconferentie. "We moeten aandacht hebben voor nuances en verschillen."

Vaticaankenners zijn onder de indruk. "Het voelt als een totaal nieuwe kerk", was de reactie van Vaticaankenner Joshua Mc Elwee. Zijn collega John Thavis noemde het document de grote aardbeving na een reeks kleine trillingen. Ook Thomas Reese verwacht grote veranderingen. "Ik zie niet hoe homo's of hertrouwde mensen hierna nog kunnen worden geweigerd voor een plek in het kerkkoor of een baan bij kerkelijke instituties", zegt hij.

"De bisschoppen willen met paus Franciscus mee naar een minder afwijzender kerk", zegt Reese. Een overwinning op de conservatieve stroom durft hij het nog niet te noemen. In aanloop van de synode publiceerde een groep conservatieve kardinalen een boek waarin ze betoogden dat hertrouwde katholieken onmogelijk de hostie kunnen ontvangen, omdat het huwelijk onontbindbaar is. Nu blijkt niet iedereen het daarmee eens te zijn, maar is het laatste woord er ook nog niet over gezegd. "Het is geen definitief document", zei kardinaal Luis Antonio Tagle maandag. Grinnikend: "Het drama gaat nog door." In oktober 2015 komen de bisschoppen opnieuw bijeen.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234